Hoe kan ik het beste zonnebloemen zaaien?

Hoe kan ik het beste zonnebloemen zaaien? Zonnebloemen zijn planten die enorm kunnen worden. Zij dienen zeer goed verzorgd te worden voordat zij zo'n lengte kunnen bereiken. Tevens hebben zij voldoende zonlicht nodig om tot bloei te kunnen komen. Het is belangrijk dat de grond gezond is en vrij van ziekten. Hiernaast moet de aarde waarin de bloemen worden gezaaid de juiste hoeveelheid water bevatten. Er bestaat een methode om de zaden van de zonnebloemen effectief te verkrijgen waardoor ze binnen een jaar opnieuw geplant kunnen worden. Hoe moeten zonnebloemen gezaaid worden? Wat voor temperatuur heeft de bodem minimaal nodig zodat de zaadjes kunnen ontkiemen? Hoe kan ik het beste de zaden bewaren zodat ze later geplant kunnen worden?

Zonnebloemen zaaien


De uiterlijke eigenschappen van de zonnebloem

De zonnebloem is een grote plant met een enorme gele bloem. Hij wordt ook wel de "Helianthus annuus" genoemd. Deze bloem komt in juli, augustus en september tot bloei. Zonnebloemen hebben grote bladeren aan hun steel die zacht aanvoelen. Dit komt door de vele "haren" die zich op het gebladerte bevinden. Hiernaast zijn de bladeren van de plant kleverig. In het midden van de bloem zit een grote hoeveelheid zaden.

De afmetingen van de bloem

De zonnebloem kan tot ver boven de grond doorgroeien. Hij kan namelijk een hoogte van zo'n drie meter bereiken. Soms komen er exemplaren voor die een afmeting hebben van ongeveer 4,50 meter. Dit komt echter maar zeer zelden voor. De bloem kan een doorsnede van meer dan dertig centimeter bereiken.

Waar moet ik op letten voordat ik begin met het zaaien van zonnebloemen?

Net als andere planten en bloemen gebruikt hij de zon en bodem om zichzelf van voedingsstoffen te voorzien. Het is hierdoor van essentieel belang om een zonnig plekje te vinden in uw tuin. Houd hierbij rekening met het feit dat de zon gedurende de dag op een andere plek aan de hemel staat.

Bron: (matt), Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: (matt), Flickr (CC BY-ND-2.0)

Hoe plant ik de zaden?

Het beste is om zonnebloemen in zware grond te zaaien. Het is namelijk een plant die een stevige ondergrond nodig heeft vanwege zijn enorme formaat. Ment dient plantgaten aan te maken met ieder een afstand van zo'n twintig centimeter ten opzichte van elkaar. Deze gaten behoren zo'n tweeënhalf centimeter diep te zijn. Per plantgat plaatst men twee tot drie zaden die zachtjes aangedrukt moeten worden. Vervolgens wordt er potgrond gebruikt om het geheel voorzichtig af te dekken. Ten slotte is het belangrijk om de bodem met voldoende water te besproeien. De grond dient gedurende de aankomende periode vochtig gehouden te worden totdat de eerste plantjes tevoorschijn komen. Men kan besluiten om de planten die minder goed groeien te verwijderen zodat de overige planten meer ruimte hebben.

Wanneer kan ik het beste beginnen met zaaien?

Het beste is om in april t/m (midden) mei te zaaien. Dit zorgt ervoor dat de bloemen in augustus tot bloei komen. Het is aanbevolen om rekening te houden met de temperatuur. De temperatuur mag in de nacht namelijk niet onder de tien graden komen. Wanneer dit wel gebeurt is er een kans dat de zaden niet ontkiemen.

Het besproeien van de (opkomende)bloemen

Het is aangeraden om rekening te houden met de hoeveelheid water die de bloemen al van de regen hebben gekregen. Hiernaast is het belangrijk dat uw tuin niet volloopt met regenwater. Zonnebloemen kunnen namelijk erg slecht tegen een bodem die te nat is. Er kunnen hier namelijk plantenziektes door ontstaan.

Valse meeldauw

De "valse meeldauw" is een veelvoorkomende ziekte onder zonnebloemen. Het ontstaat wanneer de bodem niet genoeg vocht kan opnemen. Omdat de ziekte de bodem besmet kunnen andere (opkomende) zonnebloemen ook aangetast worden.

Ongedierte

Wanneer de zonnebloemen juist te weinig vocht of voeding krijgen is er een verhoogde kans op bladluis. Hiernaast kunnen slakken een groot probleem vormen voor zonnebloemen. Deze dieren eten namelijk de bovenkant van de bloem op.

Het oogsten

Nadat de bloemen tot bloei zijn gekomen is het mogelijk om de zaden van de bloem te bewaren. Hierdoor heeft men de kans om de zaden te gebruiken om zo'n zeven maanden later opnieuw te zaaien. Om te kunnen oogsten dient men de zonnebloem af te knippen en omgedraaid op te hangen. Hierbij is het aangeraden om het op een warme en droge plek te bevestigen. Het liefst wordt dit in een luchtige omgeving gedaan. Zorg ervoor dat de temperatuur echter niet té warm is. Wanneer de overgebleven bloemresten er eenvoudig afgehaald kunnen worden kunnen de bloemzaden verwijderd worden. Het helpt om hierna de zaden verspreid neer te leggen. Na het oogsten moeten de zaden echter in een koelere en donkere ruimte bewaard worden. Hierdoor blijven de zaden goed bruikbaar. Men kan hiervoor potjes gebruiken zodat de zonnebloemzaden droog blijven.
© 2015 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de zonnebloemOver de zonnebloemZonnebloemen zijn stralende bloemen die ons allemaal doen denken aan de zon en de zomer. De zonnebloem bestaat uit vele…
Zonnebloempitten en vogels in de winterZonnebloempitten en vogels in de winterWie in het voorjaar zonnebloempitten in de tuin zaait kan in de zomer genieten van deze pareltjes. Hoog of laag, rood of…
Het telen van tomatenHet telen van tomatenHoe verser een tomaat, hoe lekkerde hij is. En de meest verse tomaat is een tomaat uit eigen tuin. Tomaten zijn niet zo…
Het oogsten en zaaien van zadenHet oogsten en zaaien van zadenPlanten vormen zaad in de zomer. In het najaar of de herfst, als de plant is uitgebloeid, kan het zaad worden geoogst. D…

Welke vogelsoorten kan men in tuinen aantreffen?Welke vogelsoorten kan men in tuinen aantreffen?In Nederland komen er vele soorten vogels voor. Zij zijn te herkennen aan hun unieke uiterlijk en het geluid dat zij pro…
Hoe zaai ik gras of hoe leg ik een grasmat aan?Hoe zaai ik gras of hoe leg ik een grasmat aan?Er zijn twee mogelijkheden om uw gazon van gras te voorzien. Dit kan namelijk met behulp van graszoden en door middel va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.tuinieren.nl/a/planten-kweken/zonnebloemen-zaaien
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnebloem
  • http://www.mijntuin.org/plants/33-zonnebloem
  • http://nl.wikihow.com/Zonnebloemen-kweken
  • http://www.tuinbouw.nl/project/beheersing-van-valse-meeldauw-zonnebloemen-teeltmaatregelen
  • http://www.sunrich-helianthus.info/cms/?page=teelt
  • http://www.goeievraag.nl/huis-tuin/tuin/vraag/66999/kwaad-luizen-zonnebloemen
  • Afbeelding bron 1: (matt), Flickr (CC BY-ND-2.0)
Reactie

Deweerdt, 20-03-2020
Kunnen jonge zonnebloemplantjes tegen de vries? Reactie infoteur, 21-03-2020
Hoi!

Zonnebloemplantjes zijn sterk en kunnen tegen vorst!

Island (91 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.