Welke vogelsoorten kan men in tuinen aantreffen?

Welke vogelsoorten kan men in tuinen aantreffen? In Nederland komen er vele soorten vogels voor. Zij zijn te herkennen aan hun unieke uiterlijk en het geluid dat zij produceren. Sommige vogels hebben een hoogontwikkelde zang waarmee zij uitgebreid met elkaar communiceren. Een hoop van deze verschillende vogelsoorten zijn weleens in tuinen te vinden. Dit is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid voedsel dat er te vinden is. Het heeft echter een nadelig effect wanneer er teveel lawaai in de omgeving is. Hierdoor kunnen de vogels je tuin actief gaan vermijden.

Vogelsoorten


Waar komen vogels op af?

Hoe verder men van de stad vandaan woont hoe meer vogels er op de tuin afkomen. Hiernaast letten deze dieren goed op de hoeveelheid voedsel er in de tuin aanwezig kan zijn. Hiernaast vinden de dieren het zeer belangrijk dat er struiken en bomen zijn waarin ze kunnen schuilen voor roofdieren. Een hoop aantal vogelsoorten kunnen namelijk opgegeten worden door honden, katten en roofvogels wanneer ze niet genoeg opletten. De meeste vogels zijn te herkennen aan hun eigen unieke kleur. Het gezang die ze creëren is echter soms wat lastiger te herkennen. Hierin kunnen ze verschillen met betrekking tot het volume en toonhoogte van het geluid dat ze produceren. Sommige vogels zijn vrij stil terwijl andere soorten zichzelf duidelijk laten horen. Het geluid kan toenemen wanneer er voedsel te vinden is of als er gevaar dreigt. Hieronder vindt u enkele van de bekendste vogelsoorten in Nederland.

De duif

Er zijn vier soorten duiven in Nederland die regelmatig in tuinen te vinden zijn. Dit zijn de holenduif, tortelduif, houtduif en stadsduif. De stadsduif heeft zijn naam gekregen omdat hij slechts in stedelijk gebied te vinden is. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid voedsel dat er in steden te vinden is. De andere soorten zijn vaker in landelijke gebieden te vinden.

Bron: Gabicuz, PixabayBron: Gabicuz, Pixabay

De ekster

De ekster behoort tot de familie van de kraaien. Het is tevens een alleseter. De ekster is een slimme vogel die succesvol geluiden kan imiteren. Hiermee kan hij soms zijn voordeel mee doen en zelfs mensen om de tuin leiden. Hiernaast is het dier erg nieuwsgierig. Wanneer hij een bijzondere object vindt verstopt hij het. Hierdoor kan hij het object later bestuderen of gebruiken. Hij heeft een buitengewone interesse voor glimmende voorwerpen die normaal gesproken niet in de natuur te vinden zijn.

De huismus

De huismus staat bekend om zijn typische bruine kleur. De populatie groeit en krimpt aanzienlijk. In sommige jaren is de huismus namelijk moeilijk te vinden. Soms komt het voor dat de populatie juist ineens gegroeid is. Dit heeft waarschijnlijk met meerdere factoren te maken. Net als een hoop andere vogelsoorten hebben ze de voorkeur voor voldoende begroeiing en de mogelijkheid om een nest te kunnen bouwen.

Bron: Waldiwkl, PixabayBron: Waldiwkl, Pixabay

De reiger

De reiger is een enorme vogel die zich meestal rond de waterkant bevindt. Hier wacht hij geduldig op voedsel. De kans op de reiger is het grootst wanneer de tuin een grote vijver bevat met verschillende vissen. Helaas kunnen reigers deze vijver ook geheel leeg vissen. Zo'n vijver lokt tevens allerlei insecten en amfibieën naar zich toe. Deze diersoorten worden door de reiger ook als voedselbron gezien.

De roodborst

Roodborstjes hebben een herkenbare rood/bruine borst. Een deel van zijn kop heeft dezelfde kleur als zijn borst. Naast zijn opvallende kleur staat hij bekend om zijn gezang. In de lente en zomer eten ze meestal insecten. Wanneer het kouder begint te worden eten ze voornamelijk plantaardig voedsel zoals bessen en verschillende soorten fruit. Wanneer men bessenstruiken in de tuin heeft is er een verhoogde kans op het zien van een roodborst.

Bron: Katsura Miyamoto, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Katsura Miyamoto, Flickr (CC BY-2.0)

De zwaluw

Een zwaluw is te herkennen aan zijn staart. Zijn staart eindigt namelijk in twee lange punten. De zwaluw behoort tot de zogenaamde zangvogels. Zangvogels hebben een complexere vorm van zang dan overige vogels. Dit komt omdat hun "syrinx" verder ontwikkeld is dan andere vogels. De syrinx is namelijk een soort spraakorgaan die vogels bezitten om geluiden te kunnen maken. Dit orgaan bevindt zich aan het uiteinde van de luchtpijp.

De koolmees

Koolmezen zijn te herkennen aan hun borst die een felle gele kleur heeft. Hiernaast heeft hun kop een zwart-witte kleur. Ze behoren net als de zwaluw tot de zangvogels. Hij produceert hoge tonen tijdens zijn gezang. Koolmezen hebben de bijzondere gave om op een uitstekende manier UV-licht waar te nemen. Dit voordeel wordt gebruikt om een paringspartner te selecteren. De koolmezen komen grotendeels op tuinen af waar veel voedsel te vinden is zoals vetbollen. In de lente gaan deze vogels op zoek naar insecten. Door de aanwezigheid van een vijver is de kans groter op het treffen van een koolmees vanwege de insecten die hier op afkomen.
© 2015 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat voor soort voedsel eten de diverse vogels in mijn tuin?Wat voor soort voedsel eten de diverse vogels in mijn tuin?De vogels die in Nederland te vinden zijn hebben hun eigen eetgewoontes. Ondanks deze verschillen zijn er een aantal dui…
De huismus: levenswijze en bijzonderhedenDe huismus: levenswijze en bijzonderhedenDe huismus is in (en rondom) Nederland één van de bekendste vogelsoorten. De vogel is zeer eenvoudig te onderscheiden va…
Tips voor een vogelvriendelijke tuinDe hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tui…
Welke planten lokken vogels in de tuinWelke planten lokken vogels in de tuinIedereen vindt het wel leuk om vogeltjes in de tuin te zien. Echter blijven deze vaak niet lang zitten. Hoe je deze gevl…
Hoe kan ik het beste zonnebloemen zaaien?Hoe kan ik het beste zonnebloemen zaaien?Zonnebloemen zijn planten die enorm kunnen worden. Zij dienen zeer goed verzorgd te worden voordat zij zo'n lengte kunne…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WimdeGraaf, Pixabay
 • http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/40
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodborst
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaluwen_(zangvogels)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zangvogels
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsduif
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolmees
 • http://www.koolmezencam.nl/
 • Afbeelding bron 1: Gabicuz, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Waldiwkl, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Katsura Miyamoto, Flickr (CC BY-2.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 22-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.