Hoe zorg ik voor een bloemrijke tuin?

Hoe zorg ik voor een bloemrijke tuin? Er zijn er een aantal aspecten waarop gelet moet worden wanneer men van plan is om een bloementuin in te richten. Men moet bijvoorbeeld rekening houden met de verschillende kleuren, jaargetijden waarin de bloemen beginnen te bloeien en de hoeveelheid zonlicht die de vegetatie op kan nemen. Wanneer de balans verstoord is kunnen de bloemen verwelken en uiteindelijk dood gaan. Hierbij kan men denken aan een vochttekort en/of een schaarste aan voedingsstoffen. Wat voor voedingsstoffen hebben bloemen nodig om gezond te blijven? Wat voor kunstmest moet ik hiervoor gebruiken en bestaan er bloemen die in de winter bloeien?

Een bloemrijke tuin


Het uiterlijk bepalen van jouw toekomstige tuin

De verschillende kleuren die je wilt gebruiken is een kwestie van smaak. Hoe meer verschillende bloemen er gebruikt worden hoe complexer het wordt. Het combineren van kleuren wordt hierdoor lastiger en je kunt hiernaast het overzicht verliezen. Dit kan soms chaotisch overkomen. Sommige mensen hebben echter een voorkeur voor zo'n wilde tuin. Voordat men begint met het aanleggen van een bloementuin is het handig om te weten hoe bloemen ontstaan en wat voor voedingsstoffen zij nodig hebben.

Bron: Vera Kratochvil, PublicDomainPicturesBron: Vera Kratochvil, PublicDomainPictures

De oorsprong van bloemen

Bloemen zijn een specifiek gedeelte van een plant. Deze planten worden onder de "bedektzadigden" gerekend. Er bestaan maar liefst honderdduizenden verschillende soorten bedektzadigden. Wanneer deze bloemen uitkomen is afhankelijk van het type bloem en het jaargetijde.

De functie van een bloem

Bloemen bevatten de geslachtsorganen van een plant. De unieke kleur en geur van een bloem zorgt ervoor dat er insecten op af komen. In de bloem bevindt zich nectar. Deze nectar wordt aangemaakt met behulp van de honingklieren. De insecten die de nectar op willen eten nemen onbewust een deel van het stuifmeel mee dat zich in bloemen bevindt. Houd rekening met het feit dat je met de bloemen vogels en insecten naar jouw tuin lokt. Dit komt omdat ze je tuin als een bron van voedsel zien. De vogels en insecten kunnen onbewust jouw tuin levendiger maken omdat ze helpen bij het verspreiden van de zaadjes. Een jaar later kunnen er bloemen groeien op plekken waar je het niet verwacht had. Het is zelfs mogelijk dat er nieuwe soorten begroeiing ontstaat.

Periodes wanneer bloemen kunnen bloeien

De meeste bloemen komen in de zomer tevoorschijn. Dit gebeurt tegelijk met de komst van een grote hoeveelheid insecten. Er zijn echter bloemen die zelfs in de winter bloeien. Er zijn meerdere planten die deze unieke eigenschap hebben, waaronder de:
 • Garrya elliptica
 • Japonica
 • Peperboompje
 • Schijnhazelaar
 • Sierkers
 • Viburnum

Deze bloemen verliezen hun vocht wanneer het kouder begint te worden. Wanneer het vriespunt bereikt is bevatten de bloemen haast geen vocht meer. Dit zorgt ervoor dat ze niet bevriezen. De bomen en struiken geven het vocht weer terug aan de bloemen wanneer het begint te dooien.

Bron: John Menard from Phoenix, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: John Menard from Phoenix, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Belangrijke voedingstoffen die bloemen nodig hebben

Bloemen nemen op twee verschillende manieren energie op: door middel van de zon en via de grond. De plant sterft wanneer één van de twee niet aanwezig is. Hierdoor is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg zonlicht aanwezig is en dat er genoeg voedingsstoffen in de grond aanwezig zijn. Hiernaast is het belangrijk om de bloemen voldoende water te geven. Wanneer het geregend heeft is het niet nodig en kan het zelfs schadelijk zijn. Er zijn verschillende manieren om de juiste balans te bewerkstelligen.

Fotosynthese

De kroonbladeren van een bloem kunnen met behulp van fotosynthese energie opnemen. Dit is mogelijk wanneer er bladgroen aanwezig is. Bladgroen staat ook wel bekend als "chlorofyl". Bij fotosynthese wordt het lichtenergie van de zon gebruikt om koolstofdioxide om te zetten naar koolhydraten. Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat de planten genoeg licht krijgen. Een tuin op het zuidwesten ontvangt het meeste zonlicht gedurende de dag. Hiernaast is het belangrijk om rekening te houden met de schaduw van omliggende bomen en struikgewas. Zorg ervoor dat je de bloemen water geeft wanneer de zon grotendeels verdwenen is. Wanneer dit niet gebeurt is er namelijk een mogelijkheid dat de bloemen verbranden.

Bron: SiefkinDR, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: SiefkinDR, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Voedingsstoffen vanuit de bodem
De bodem waaruit de plant groeit bepaalt voor een groot gedeelte de gezondheid van de bloemen. Het grond waarin de bloemen zich bevinden kan extra vruchtbaar gemaakt worden met behulp van mest. Er zijn echter twee verschillende soorten mest: kunstmest en organische mest. Deze mestsoorten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals in korrelvorm en in een vloeibare vorm. Kunstmest bevat kunstmatige voedingsstoffen. Deze stoffen werker sneller, echter werkt het vooral voor op de korte termijn. Tevens kan teveel kunstmest schadelijk zijn. Organische mest bevat daarentegen slechts natuurlijke grondstoffen. Het kan een tijd duren voordat de planten de voedingsstoffen kunnen opnemen. De mest moet namelijk eerst afgebroken worden zodat er mineralen ontstaan. Over de lange termijn is organisch mest de meest duurzame oplossing voor jouw tuin.
© 2015 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moestuin: bemesten van de tuinMoestuin: bemesten van de tuinEr zijn verschillende manieren om uw tuin te bemesten. Er is een groot aantal verschillende soorten mest. De meest voork…
Bemesten van de tuin en bodemverbeteringBemesten van de tuin en bodemverbeteringPlanten hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en om sterk en gezond te blijven. Planten met een gebrek aan v…
Plantenbakken in de tuin en op het balkonPlantenbakken in de tuin en op het balkonOf u nou uw tuin meer wilt versieren met het gebruik van plantenbakken of u gebruikt ze omdat u simpelweg geen andere op…
Organische bemesting voor de tuinOrganische bemesting voor de tuinOrganische mest bestaat uit plantaardig en dierlijk materiaal. Het geeft langzaam voedingsstoffen af, waardoor het niet…

Hoe zaai ik gras of hoe leg ik een grasmat aan?Hoe zaai ik gras of hoe leg ik een grasmat aan?Er zijn twee mogelijkheden om uw gazon van gras te voorzien. Dit kan namelijk met behulp van graszoden en door middel va…
Volwassen of volgroeide bomen en struiken kopenVolwassen of volgroeide bomen en struiken kopenVolwassen of volgroeide bomen of struiken kopen is steeds eenvoudiger geworden. Steeds meer Nederlandse kwekerijen en kw…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ricoeurian, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bloem_(plant)
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bedektzadigen
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nectar_(plant)
 • http://www.goeievraag.nl/wetenschap/biologie/vraag/486415/fotosynthese-plaats-vinden-kroonblad-bloem
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kroonblad
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Fotosynthese
 • http://www.tuinieren.nl/a/bodemonderhoud/tuin-bemesten
 • http://modeltuinenzwanenburg.nl/planten/
 • Afbeelding bron 1: Vera Kratochvil, PublicDomainPictures
 • Afbeelding bron 2: John Menard from Phoenix, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 3: SiefkinDR, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 21-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.