mijn kijk opEten uit eigen tuin brandnetel, madeliefjes en paardebloem
Je hoeft geen echt groene vingers te hebben om toch uit je eigen tuin, of zelfs tuintje, te kunnen eten. Dan heb ik het niet over sla en wortelen maar over paardebloemen en brandnetels. Er staat de wereld aan lekkers en gezonds in je tuin en jij weet als geen ander dat daar wel of geen gif overheen is gesproeid. Niet, natuurlijk, dus dan zijn de paardenbloemen nog onbespoten ook. Was de onkruidgroente wel goed, want er kan een hondje overheen geplast hebben en dat plasje is weliswaar geen gif, maar fris is anders. Met het eten van kruiden uit je eigen tuin ben je ongemerkt nog aan het wieden ook. Wie geen zevenblad tussen de perkplantjes wil en het toch in de tuin heeft staan, weet hoe moeilijk het is om van dat kruidje af te komen. Er is een remedie: pluk en eet.
Groente dichtbij huis
Eten uit eigen tuin
Veel mensen hebben een hekel aan de gele bloemen in hun gazon en ze geven vele euros uit aan middelen en manieren die het gras groen houden en bloemloos. Mij deert het niet, die madeliefjes en paardenbloemen tussen het gras, sterker nog, ik vind het mooi.
Aan mij is een biljartlaken niet besteed en een
green met speciaal gras dat fijn is en van het groenste groen ook niet. Dat soort monoculturen kun je alleen met extra moeite zo houden en die moeite heb ik er niet voor over. En gif al helemaal niet. Voor mij geen
roundup om het groen tussen de tegels te verwijderen. Laat maar groeien en als het te hoog wordt ga ik wel maaien, wieden en gras plukken. Bovendien zijn veel van de planten die we onkruid noemen eetbaar. Ze hebben een fijne smaak en bevatten gezonde stoffen bovendien. Dat scheelt weer in de aanschaf van supplementen.
Wat er in mijn tuin groeit dat ik regelmatig eet?
Brandnetel /
Bron: Persbureau AmelandMadeliefjes /
Bron: Persbureau AmelandPaardebloem /
Bron: Persbureau Ameland
Brandnetel
Op diverse plekken in de tuin staan brandnetels. Voor menigeen een doorn in het oog, maar ik laat ze staan. Als ze tenminste niet in het pad staan. Pluk met handschoenen aan - tegen de prik - de toppen uit de planten en blancheer die een minuut of vier in een pannetje water. Wat je dan hebt is een groente die lijkt op spinazie en ook een beetje zo smaakt, maar dan lekkerder. Het water kun je drinken als brandnetelthee, een heerlijk frisse groene thee.
Bloeddruk en suikerspiegel
Eten van brandnetels verlaagt de bloeddruk en de suikerspiegel. Brandnetels kun je het beste plukken in het voorjaar als de planten zon twintig centimeter hoog zijn. Heb je oudere planten en is het later in het seizoen, pluk dan alleen de toppen. Verwerk de balderen snel, want ze verwelken waar je bij staat. Maak er soep, thee of pesto van. Je kunt het ook verwerken in een omelet en eten als spinazie. Gebruik je de bladeren voor de soep dan kun je ze gewoon koken. Wel eerst even afspoelen, met dat hondje in gedachten dat misschien zijn pootje optilde boven het plantje.
Blancheren
Wil je ze in een omelet of salade verwerken, blancheer de bladeren dan eerst om de prik eruit te halen. Verse brandnetel prikt op je lippen en tong en dat is verre van prettig. De geblancheerde brandnetel kun je afspoelen en drogen in een doek en daarna kun je het zelfs invriezen voor later gebruik in soep en thee. Versgeplukte bladeren kun je ook drogen, door ze enkele uren in een oven te leggen die op 50 graden staat. Niet warmer, want dan verbrandt het groen. Laat tijdens het verwarmen de ovendeur op een kier staan, zodat het vocht kan ontsnappen. De gedroogde bladeren kun je in een pot stoppen en daar de hele winter lang de heerlijk frisse brandnetelthee van zetten.
Madeliefjes
Groeien er in je veldje madeliefjes, dan is dat een teken dat er geen chemie aan het perk te pas gekomen. Zo ook mijn tuintje, daar stikt het van de madeliefjes en als ik gemaaid heb vind ik het zonde van de bloemetjes. Gelukkig zijn ze in
no time terug.
Madeliefjes staan leuk in de salade en je kunt er medicinale thee van trekken. Goed tegen zweertjes in de mond. Pluk een kopje bloemetjes en giet er kokend water over. Laat daarna twintig minuten trekken. Even zeven en dan je mond spoelen met dit drankje. Je kunt ook de warme bloemetjes uit het hete water halen en ze direct op de zweertjes drukken. Helpt nog beter.
Reinigingskuur
Madeliefjes kun je goed inzetten bij een voorjaarsreinigingskuur. Ze reinigen het bloed, zijn goed bij hoge bloeddruk en helpen slecht genezende wonden genezen. Het madeliefje bevat vitamine C, calcium en magnesium. Het blad, de knoppen èn de bloemen zijn te eten.
Paardebloemen
In het voorjaar zie je de bladeren verschijnen, de rozetten van de paardebloem. Iets later komen ook de prachtig gele bloemen. De jonge frisse bladeren zijn heel geschikt voor in de soep. Alles van de paardenbloem is te eten, de wortel, de bladeren en de bloem. Pluk de bladeren voordat de bloemen bloeien, ze bevatten vitaminen C en A en ijzer. Van de wortel kan surrogaatkoffie worden gemaakt door het te raspen en te branden, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik ben aardig verknocht aan mijn roodmerk. Met de bloem kun je limonade versieren en confiture maken, samen met sinaasappel, citroen en suiker. Paardebloemen zijn waterafdrijvend.
Niet die langs de kant van de weg
Wat voor de paardebloem geldt is ook van toepassing op de andere onkruiden en planten: pluk en eet ze niet langs de kant van de weg of langs akkers waar de gifspuit gebruikt wordt. De kwalijke stoffen - gif en zware metalen - die dan in de planten komen zijn niet goed voor je gezondheid. Ik hou het bij mijn eigen tuintje, dan weet ik wat ik pluk.
Lees verder