Aanleggen van een rotstuin

Aanleggen van een rotstuin Veel mensen vinden het leuk om een rotstuin aan te leggen. Het geeft de tuin een levendig imago doordat het de indruk wekt dat er sprake is van een stukje wilde natuur. Bij het bouwen van een rotstuin is de keuze van de steensoort belangrijk. Verder moet er ook op gelet worden dat er voldoende afvoer is voor het regenwater en dat eventuele rotsplanten voldoende mogelijkheden hebben om te groeien. U kunt er voor kiezen zelf de tuin aan te leggen of dit te laten doen door bijvoorbeeld een hovenier of tuinier. Steeds meer mensen kiezen voor een eigen rotstuin. Ze vinden het mooi en het zorgt voor afwisseling in de tuin. Er komt echter veel kijken bij het aanleggen van een eigen rotstuin. Zo is het heel belangrijk om rekening te houden met een goede waterafvoer. Het is namelijk van belang dat water makkelijk de grond in kan dalen. Anders kan dat namelijk gevolgen hebben voor het peil van het grondwater en de bodemkwaliteit. Ook kunnen de meeste rotsplanten niet tegen een te veel aan water. In een kleine tuin is daarom af te raden om de hele tuin te vullen met rotsen. Er moet voldoende ruimte zijn waar het water de bodem in kan zakken. Een andere mogelijkheid is door een afvoer in de rotsen toe te voegen waardoor het water de grond in kan stromen. De rotsen moeten niet over de wortels van bijvoorbeeld bomen heen worden gelegd. Anders krijgen deze te weinig water en kunnen ze dood gaan.

Vegetatie in de tuin

Verder is het belangrijk goed na te denken over de vegetatie in de tuin. De meeste rotsplanten groeien namelijk alleen in het voorjaar. Het gevaar is dat de tuin daardoor alleen in het voorjaar in bloei staat en dat het daarna gedurende het rest van het jaar erg kaal is is. Dit kan worden voorkomen door goede bodembedekkers, met veel kleur. Dan valt bijvoorbeeld te denken aan gras. Een andere optie is door een paar groene bomen te planten, zoals coniferen. Bij rotsplanten is het goed om er op te letten dat ze niet te snel groeien. Daardoor kunnen de rotsen makkelijk in snel tempo overwoekerd worden. Bij het tuincentrum kunnen ze u voldoende informeren over welke planten geschikt zijn voor in een rotstuin. Bij het aanleggen van de rotstuin is het belangrijk om voldoende gaten tussen de verschillende stenen open te laten. Op die manier kunnen de planten makkelijk wortel schieten en harder groeien.

Welke steensoorten zijn geschikt voor een rotstuin?

Geschikte stenen koopt u doorgaans bij het tuincentra. Er zijn daarbij verschillende basisprincipes aan de hand waarvan u uw keuze kunt maken. Zo is het verstandig om nooit te kiezen voor gladde stenen. Daarover glijdt u namelijk makkelijk bij uit wanneer het regent. Het belangrijkste is om te kiezen voor stenen die hoekig zijn, niet te klein en ook niet te donker van kleur. Een zeer geschikte steensoort is tufsteen, maar deze is moeilijk verkrijgbaar. Een andere goede vervanger is in dat geval lavasteen. Lava is nogal donker qua soort. Andere geschikte steensoorten zijn spaghettisteen, maansteen of zandsteen.

Goede ondergrond

U kunt er voor kiezen om de rotstuin te laten aanleggen door een erkende hovenier. Daar zit wel een prijskaartje aan verbonden. Veel leuker en in ieder geval veel goedkoper is het om de rotstuin zelf aan te leggen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, maar het vereist wel geduld, spierkracht en enige kijk op de zaak. Zo is het van belang om te kijken naar de soort ondergrond. Stenen wegen zwaar en daardoor kan een rotstuin makkelijk verzakken. Dat is afhankelijk van de grondsoort. U mag van geluk spreken wanneer u op zandgrond woont, want dat is uitstekende grond voor een rotstuin. Het beste kunt u deze zandgrond vermengen met net zoveel split en ongeveer tien procent potgrond. Gebruik in geen geval grind. Wie op klei of veen woont moet juist zand laten aanrukken en dat vermengen met de klei of het veen. De beste plek voor een rotstuin is doorgaans op een beschutte, zonnige plek. De rotsen mogen ook niet te veel aan wind bloot staan. Anders kunnen ze snel eroderen en dat maakt de tuin er niet mooier op.
© 2015 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rotstuin maken: hoe ga je te werk?Een rotstuin maken is geen gemakkelijke opgave, maar het eindresultaat is altijd zeer sfeervol. Er zijn een aantal dinge…
Tuin: het aanleggen en maken van een vlonderterrasTuin: het aanleggen en maken van een vlonderterrasVeel mensen willen een vlonderterras in hun tuin. Het liefst willen zij dat in of bij het water. Het aanleggen en maken…
Goedkoop een tuin aanleggenGoedkoop een tuin aanleggenEen tuin is voor mensen een ideale locatie om te ontspannen. Belangrijk is dan wel dat de tuin er netjes bij ligt met pl…
Wat kost een hovenier?Wat kost een hovenier?Een mooie tuin aanleggen kan u veel geld gaan kosten. Niet iedereen kan zelf een mooie tuin aanleggen. U moet zelf een g…

Eten uit eigen tuin – brandnetel, madeliefjes en paardebloemmijn kijk opEten uit eigen tuin – brandnetel, madeliefjes en paardebloemJe hoeft geen echt groene vingers te hebben om toch uit je eigen tuin, of zelfs tuintje, te kunnen eten. Dan heb ik het…
De onbekende incabes telenDe onbekende incabes telenZe liggen vaak op gebakjes, maar wat zijn deze decoratieve oranje vruchtjes nu eigenlijk? Zijn ze eetbaar of puur decora…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Beeki, Pixabay
  • http://www.rotsplantenvereniging.net/kleine_rotstuin.html
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 14-09-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.