Walnotenboom in de moestuin

Walnotenboom in de moestuin Van noten is bekend dat zij gezond zijn. En de walnoot zou de allergezondste noot zijn: de walnoot bevat veel goede voedingsstoffen, is vezelrijk en in vergelijking met andere noten heeft de walnoot de meeste antioxidanten. Het vet wat in de walnoot zit, zijn vooral onverzadigde vetten. Deze vetten helpen juist om het cholesterolniveau in het bloed te verlagen, waardoor er minder kans is op hart- en vaatziekten. En wat is er niet gezonder dan walnoten te eten uit eigen tuin? Wel moet er voldoende plek in de tuin zijn voor een walnotenboom. De boom kan uitgroeien tot een majestueuze boom met een flinke kroon.

De walnoot

Walnoten zijn eetbare noten van de walnotenboom. Er zijn verschillende soorten walnotenbomen en de noten van al deze soorten zijn eetbaar. De eetbare noot zit in een harde schil, die eerst gekraakt moet worden voordat de eetbare noot tevoorschijn komt. Om de eetbare noot zit nog een bruin vliesje, wat ietwat bitter smaakt. Voor de smaak is het dan ook het lekkerste om dit vliesje te verwijderen. De noot is witachtig van kleur en ziet er een beetje uit als de hersenen van een mens.

Enkele gezonde eigenschappen die aan een walnoot worden toegedicht:
  • Walnoten zouden helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen waardoor er minder kans is op hart- en vaatziekten.
  • Walnoten zouden de kans op suikerziekte (diabetes) verminderen.
  • Walnoten zouden helpen om af te vallen.
  • Walnoten zouden zorgen voor een goede nachtrust.
  • Walnoten zouden ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
  • Walnoten zouden voor sterkere botten zorgen.
  • Zelfs kanker vertragende eigenschappen worden aan de walnoot toegedicht.

Geschiedenis van de walnoot

De oorsprong van de walnoot ligt in Perzië. De noot werd door de Romeinen naar Europa en Noord-Afrika gebracht. De noot was in het oude Rome een delicatesse, de noten waren erg duur.

In de middeleeuwen werd aan de walnoot verschillende geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Juist door de hersenachtige vorm van de noot werd de noot vaak gebruikt in medicijnen tegen psychische aandoeningen en hoofdletsel.

Walnotenboom aanplanten

De walnotenboom heeft het liefst goed ontwaterde, vruchtbare, kalkrijke grond. Belangrijk is dat de grond absoluut niet zuur mag zijn. De walnoot doet het prima in ons klimaat, maar heeft het liefst wel een beetje warm beschut plekje op het zuiden om veel noten te kunnen produceren.

Ongeveer vijf tot acht jaar na het aanplanten van de boom, gaat de boom noten produceren. Daarna kan de boom wel 60 tot 100 jaar achter elkaar noten produceren. Sommige bomen, onder de juiste omstandigheden, kunnen wel 300 jaar oud worden.

De walnoot is een grote boom. Hij kan wel zo’n 30 meter groot worden en de kruin kan wel 10 meter breed worden. De walnoot heeft dus een flinke plaats nodig om te kunnen groeien. Hou dit in de gaten bij het aanplanten van de boom: de boom is niet geschikt voor kleine tuinen.

Snoeien van een walnotenboom

De walnotenboom moet zo min mogelijk gesnoeid worden. Alleen het dode hout en kruisende takken mogen verwijderd worden. Eventueel mag de boomkroon wat gecorrigeerd worden. Het beste is om in de zomer, vanaf begin juni tot begin oktober te snoeien, wanneer de boom volop bladeren heeft. Buiten dit seizoen snoeien leidt tot overmatig bloeden van de wond, waardoor de boom zelfs dood kan bloeden.

Bestuiving en oogsten

In de maanden april en mei bloeit de walnotenboom. Er verschijnen dan aan de boom mannelijke en vrouwelijke katjes. Deze hoeven echter niet gelijktijdig te verschijnen. Door nachtvorst kunnen de katjes en de jonge vruchten kapotvriezen, waardoor de oogst tegenvalt. De oogst is daarom afhankelijk van de temperatuur.

Wanneer de walnoten rijp genoeg zijn, vallen de noten uit de boom. Deze rijpe vruchten kunnen dan van de grond geraapt worden. Het is niet verstandig om walnoten van de boom te gaan plukken omdat er dan een grote kans is dat de boom aan de takken beschadigd raakt. Deze beschadigingen kunnen dan gaan bloeden.

Bonte okkernootbladluis (Chromaphis juglandis) en gele okkernootbladluis (Chromaphis juglandicola)

De walnotenboom kan te maken krijgen met verschillende soorten bladluizen. De bekendste twee zijn de bonte okkernootbladluis en de gele okkernootbladluis. Beide soorten luizen prikken gaatjes in de jonge blaadjes en twijgen en zuigen het sap van de boom op. Hierdoor wordt de boom vatbaar voor de bacterieziekte Pseudomonas of bacteriebrand.

Bacterieziekte (Pseudomonas) of bacteriebrand

Wanneer de walnotenboom de bacterieziekte Pseudomonas heeft, is dit te herkennen aan kleine bruine vlekken op de bladeren. Op de bolster van de noot ontstaan rottende vlekken. Wanneer de boom erg is aangetast, zal er bladval ontstaan. Wanneer de infectie vroeg in de zomer plaatsvindt, zal in de bolster de walnoot zwart en slijmerig worden omdat de bacterie makkelijk door de dan nog dunne schaal heen kan komen. Wanneer deze ziekte wordt ontdekt, kan het beste de tak worden verwijderd.

De ziekte komt vaak voor bij nog jonge bomen die sterk groeien en bomen die last hebben van okkernootbladluis. Deze laatste maakt de boom door het aftappen van het boomsap, de boom vatbaarder voor de ziekte. Daarnaast speelt ook de weersgesteldheid een rol. Bij hoge luchtvochtigheid of regen samen met een temperatuur tussen de 16 en 29 graden Celsius, treedt de ziekte vaak op. Ook teveel bemesting zou een oorzaak kunnen zijn dat de boom last krijgt van deze ziekte.

Omdat de ziekte via het stuifmeel wordt overgebracht, is het belangrijk om ook de andere, naastgelegen bomen, te inspecteren. Ruim in elk geval al het afgevallen blad op om herbesmetting tegen te gaan. Ook het spuiten met een (biologisch) bestrijdingsmiddel wat koperoxychloride bevat is een mogelijkheid.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over walnotenAlles over walnotenWalnoten zijn heerlijke noten om zo te eten, maar je kan ze ook prima verwerken in recepten en ze zijn bovendien nog gez…
Waarom onder walnotenbomen maar weinig groeitWaarom onder walnotenbomen maar weinig groeitWalnotenbomen zijn erg populair bij bezitters van een eigen tuin of huisweide. Maar als de bladeren beginnen te vallen,…
De walnoot: erg voedzaam en gezondDe walnoot: erg voedzaam en gezondIn de herfst is de natuur op z’n mooist. Maar levert dan ook prachtige eetbare zaken zoals paddestoelen, kastanjes en ei…
De okkernootviltmijt (Aceria erinea) en de walnotenboomDe okkernootviltmijt (Aceria erinea) en de walnotenboomDe walnotenboom staat als grote trots in veel tuinen. Vroeger hadden veel mensen een walnotenboom op het erf of zelfs me…

Pruimenboom in de moestuinPruimenboom in de moestuinSappige pruimen zijn er in verschillende kleuren en maten. Heerlijk om zo te eten of te verwerken recepten, zoals jam of…
Perenboom in de moestuinPerenboom in de moestuinDe peer is een heerlijke sappige vrucht. De perenboom is redelijk eenvoudig te houden in ons klimaat. De perenboom staat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zauberin, Pixabay
  • http://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/waarom-walnoten-goed-voor-je-zijn
  • http://www.stemderbomen.nl/pages/artikelen/art_walnoot.htm
  • http://notenspecialist.com/soorten-noten/walnoten/
  • http://www.appeltern.nl/nl/veelgestelde_vragen/over_tuinieren/walnoot_zonder_noten
  • http://www.fruitpluktuin.nl/fruit/Ziekten/bacterien-fruitbomen
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.