Moestuin: regels en weetjes voor een optimaal resultaat

Moestuin: regels en weetjes voor een optimaal resultaat De ene moestuin is de andere niet. Waarom staat alles bij de een er blakend en fris bij? En wil het bij jou maar niet lukken? Misschien hebt je niet de juiste groenten bij elkaar staan. Maak je gebruik van vruchtwisseling of plant je de groenten aan op goed geluk? Met de juiste voorbereiding zal ook bij jou de oogst rijkelijk zijn. Bepaal eerst welke groenten je wilt aanplanten en maak op basis daarvan een plan voor de vruchtwisseling of wisselteelt. Zorg bovendien voor een goed voorbereide grond, dan kan er haast niets meer misgaan. Wie de smaak eenmaal te pakken heeft, gaat zelfs, naast de hoofdteelt, ook nog voor een voor- of nateelt.

De beste locatie voor de moestuin

Het allerbelangrijkste om je in eerste instantie op te richten is de locatie van de moestuin. Voor een goed resultaat en een goede oogst is het belangrijk dat de tuin voldoende zon krijgt. Het meest ideaal is in dit geval minstens 6 zonuren per dag. Veruit de meeste gewassen, die je zult gaan telen, zijn eenjarige soorten. Gewassen dus die in één en hetzelfde seizoen van zaadje tot volle wasdom zullen komen. Deze soorten hebben warmte nodig om een goed resultaat te kunnen bereiken. Daarnaast is het ook van belang dat de tuin enigszins beschut ligt en niet volop in de wind. Vooral beschutting aan de noord- en oost kant van de tuin is in dit geval belangrijk. Dat houdt de koudste wind uit de tuin en zorgt voor een aangenaam microklimaat.

Het toepassen van vruchtwisseling voor een optimaal resultaat

Wisselen van groentebed

Het jarenlang telen van een bepaalde groente op dezelfde plek in de moestuin zorgt altijd voor problemen. De oogst wordt slechter en de grond raakt uitgeput. Wie bijvoorbeeld alsmaar koolgewassen op hetzelfde groentebed teelt, krijgt onherroepelijk zieke planten. Planten die ziek worden, omdat ze gebrek aan stikstof krijgen. De teelt van koolgewassen onttrekt stikstof aan de grond en er zal dus na verloop van tijd een gebrek aan deze noodzakelijke voedingsstof gaan ontstaan. Andere groenten onttrekken weer andere stoffen uit de grond. Door gebruik te maken van vruchtwisseling of wisselteelt wordt voorkomen dat de grond een gebrek van bepaalde stoffen zal krijgen. Gebruik een winterse dag om een goede indeling te maken voor de moestuin. Bepaal wat je wilt gaan telen en verdeel de tuin op basis van deze gegevens in verschillende bedden. Bewaar dit plan zorgvuldig, dan kan je het jaar daarop in één oogopslag zien welke groente naar welk bed verschoven kan worden.

De hoofdgroepen voor wisselteelt

Wie optimaal gebruik wil maken van de moestuin en een goede wisselteelt wil toepassen, werkt met de volgende hoofdgroepen:
  • Aardappelen
  • Bladgewassen (bv.: andijvie, postelein, prei, selderij, sla, snijbiet, spinazie)
  • Koolgewassen (alle koolsoorten)
  • Vruchtgewassen (bv.: aardbei, courgette, tomaat)
  • Wortelgewassen (bv.: aardpeer, bieten, knolselderij, koolraap, worteltjes)
  • Peulgewassen (alle erwten en bonensoorten)
Naast wisselende bedden moet er ook ruimte worden gereserveerd voor gewassen die een vaste plaats vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan artisjok, asperge, rabarber of venkel.

Welke groenten kunnen bij elkaar?

De doorgewinterde tuinder weet welke groenten graag in elkaars buurt verkeren, maar ook welke helemaal niets van elkaar moeten hebben. Een enkele groente verkiest het om alleen te staan, zonder buren. Weer andere groenten staan juist graag bij elkaar en versterken elkaar daardoor. Ze houden, bijvoorbeeld door de geur die afgegeven wordt, ziekten en plagen op afstand. Het bewust bij elkaar aanplanten van elkaar versterkende groentesoorten heet combinatieteelt. Het komt overigens andersom ook voor: groenten die elkaar juist op een ongunstige manier beïnvloeden. Bieten vinden ui een prima buurman, maar bonen willen hier juist weer helemaal niets van hebben. En zo wil de bloemkool niet gecombineerd worden met aardbeien, maar staat hij wel graag naast de dille. Het gaat te ver om hier alle voorbeelden te geven. Wie goed beslagen ten ijs wil komen, doet er goed aan om de literatuur hierover er op na te lezen.

Goede voorbereiding van de grond

Zodra de zon in het voorjaar weer wat meer gaat schijnen en de dagen ook al weer warmer en langer worden, begint het bij velen te kriebelen. De gezaaide groenten moeten de grond in of je wilt ter plekke gaan zaaien. Maar doe dat pas als de grond voldoende is opgewarmd. Tuinier je op zandgrond, dan zal dat eerder het geval zijn dan bij een tuin met kleigrond. Laat de grond zeker nog met rust als deze vochtig of nog plakkerig is. Werken in dergelijke grond maakt de structuur van de aarde kapot en doet meer kwaad dan goed. De grond kan bewerkt worden als het oppervlak duidelijk droog en korrelig is. Voordat je gaat zaaien of planten moet de aarde goed losgemaakt worden. Werk met een schoffel de bovenste laag goed los en maak deze vervolgens helemaal fijn.

Voorteelt, hoofdteelt en nateelt

Het seizoen voor de teelt in de moestuin loopt globaal gesproken van half maart tot half oktober. Dit kan wel eens langer of korter zijn en is uiteraard sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. In een periode van ongeveer zeven manden kunnen we dus volop groenten telen. Veel gewassen hebben een dergelijke lange periode helemaal niet nodig. Dit betekent gelijk dat een groentebed dus niet de volledige periode bezet is. Er kan nog wel een gewas voor- of na deze groenten geteeld worden. De belangrijkste teelt noemen we de hoofdteelt en als de extra teelt voor de hoofdteelt komt, dan spreken we van voorteelt, komt het er na dan is er sprake van nateelt. Het groentebed voor de courgetteplant kan eerst beplanten met vroege koolraap of radijs. Na de oogst van de erwten, zou je op het vrijgekomen bed nog boerenkool aan kunnen planten.

Gebruik van groenbemesters

Wie slim tuiniert, kan op natuurlijke wijze de aan de grond onttrokken voedingsstoffen weer terug brengen in de aarde. Dit kan je doen door gebruik te maken van zogenaamde groenbemesters. Zodra een bed vrijkomt, kan je een groenbemester zaaien. Voor het invallen van de winter moeten de planten vervolgens ondergespit worden. Groenbemesters voegen humus en/of stikstof toe aan de grond. Ze zorgen op deze manier voor organische bemesting van de grond, zodat je in het voorjaar weer op een grond met voldoende voedingsstoffen kunt tuinieren. Een bijkomend voordeel bij het zaaien van een groenbemester is het feit dat je geen leeg groentebed in de tuin hebt en dat scheelt weer het nodige onkruid. Bovendien zorgen de wortels voor structuurverbetering van de tuingrond. Bekende groenbemesters zijn: Afrikaantjes, Bernagie, Phacelia, Gele Lupine en Gele Mosterd.
© 2015 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groenbemesters: plantenkuur voor de bodem van je moestuinGroenbemesters: plantenkuur voor de bodem van je moestuinMet name percelen in de moestuin die net geoogst werden, zijn geschikt voor het inzaaien van een groenbemester. Door het…
Vruchtwisselingsplan groentetuin voor maximale opbrengstVruchtwisselingsplan groentetuin voor maximale opbrengstHet biologisch kweken van groenten in eigen tuin spreekt steeds meer landgenoten aan. Met de lente in het verschiet, zij…
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…

Plannen maken voor komend tuinseizoenPlannen maken voor komend tuinseizoenZodra we met de wintermaanden over de helft zijn, hebben de meeste mensen al weer genoeg “winter” gezien en gevoeld en b…
Geluidsarm tuingereedschap wordt steeds populairderGeluidsarm tuingereedschap wordt steeds populairderElektrisch tuingereedschap is onmisbaar in de tuin. Zeker voor een tuin met een groot gazon, veel hagen of bomen is dit…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.