Plannen maken voor komend tuinseizoen

Plannen maken voor komend tuinseizoen Zodra we met de wintermaanden over de helft zijn, hebben de meeste mensen al weer genoeg “winter” gezien en gevoeld en begint de lente te kriebelen. We willen eigenlijk weer naar buiten, maar ja dat kan nog even niet. Je kunt al wel wat lente- en zomerplezier naar binnen halen en dat kan je doen door bijvoorbeeld je plannen voor het komend tuinseizoen uit te gaan werken.

Tuinen kijken

Vaak begint het met tuinen bekijken en zoeken we de verschillende beurzen en tuincentra op om ons een beeld van het komend tuinseizoen te vormen. We willen ideeën opdoen en kijken hoe we onze losse ideeën samen kunnen voegen in de ruimte die we tot onze beschikking hebben.
Waarbij er vaak net iets te optimistisch gerekend wordt als het gaat om wat er allemaal in kan. Natuurlijk wil de een een vollere tuin dan de ander, maar het moet er in totaliteit ook nog als eenheid uitzien en bij voorkeur in evenwicht met de woning.

Al die ideeën verzamelen werkt vaak het beste als je met een moodboard werkt. Je maakt foto’s, verzamelt uit tijdschriften allemaal plaatjes en geeft aan wat je qua kleur en stijl wil. Allemaal als verlengstuk van al dat kijken op beurzen en in tuincentra.

Huidig versus nieuw

Natuurlijk kan je je hele tuin overhoop halen, maar je kunt er ook voor kiezen om te kijken wat je hebt en dan aanpassingen te verrichten. Het ligt er dus maar aan wat je wilt en aan de hand daarvan, maak je een plannetje.

Hoe maak je een plan?

Een plan begint bij de basis, volg altijd de juiste volgorde en kijk realistisch naar je tuin én het budget voor je tuin:
  • Heb je grofweg in beeld of er grote veranderingen plaats moeten vinden, paden verleggen, bomen verplaatsen, licht aanleggen. Kortom, hoe moet de vernieuwde tuin er in grote lijnen uit komen te zien?
  • Dan kun je concreet worden. Is de bodem nog goed of moet er een andere vloer in? Of mogelijk kan je als tussenoplossing met een aanvulling werken. Zoek er een steen bij, werk met grind(roosters) of misschien is een hardhoutenvlonder wel een optie.
  • Vergeet de mogelijke borders niet. Moeten er stenen gestapeld worden of zijn die er al, wil je moderne metalen bakken of moet het hout worden.
  • Hoe is het met de ommuring van de tuin, moet deze vervangen worden of kan je deze “opleuken”? Een lelijk houten of stenen wand kan je met een groene schutting (gekweekte planten die via een rooster geleid worden en wat je zo in de grond kunt zetten) wegwerken. Of wellicht is een mooi houten of canvas schilderij voor buiten een optie.
  • Dan ga je kijken wat voor mooi groen je nog hebt. Immers, ook als je de volledige tuin wilt gaan vervangen, kan een mooie boom of struik prima teruggezet worden. Kijk dus wat je groene geraamte is en wat je er mogelijk bij wilt hebben.
  • Vervolgens ga je naar het kleinere groen en de eventuele kleur in de vorm van struiken of plantjes / bodembedekkers met kleur. Eén kleur of juist een combinatie van, het is maar net wat je als mooi ervaart.
  • Dan komt de “aankleding” van de tuin in beeld en daarvoor heb je minimaal nodig wat de afmetingen zijn waar je bijvoorbeeld een tuinset kwijt kunt … maar ook de stijl en wat de functie voor je is. Immers, een lekkere loungeset is een, maar als je eigenlijk meer gebruik maakt van een eettafel in de tuin en er geen plaats voor beide is, moet je keuzes maken. Je hebt lichtpunten en hoe wil je die invulling geven en wil je bijvoorbeeld ook een mooi object in de tuin of een spiegelwand (wat optisch kan vergroten). Kortom, hoe kleed je de buitenkamer aan (en bedenk dat het niet veel anders is dan je woonkamer).
  • De laatste styling doe je als je klaar bent, dat is altijd de afsluiter.

Wensen, eisen … en budget

Door nu te beginnen met plannen, kan je nog kijken wat je extra nodig hebt aan financiële middelen en materialen om je gewenste tuin te realiseren. En mocht dat niet lukken, kan je ook nog rondkijken hoe je je plannen bijstelt. Zo krijg je met ieder budget een tuin wat een geheel is en niet bestaat uit allerlei losse dingen die je her en der hebt meegenomen (in de aanbieding).

Tot slot

De tuin wordt steeds belangrijker voor ons en dus mag het wat tijd en geld kosten. Als je tijdig begint, heb je voldoende tijd om uit te kijken naar wat je echt wilt en waar je wat kunt kopen. Teveel betalen kan altijd nog. Neem de tijd en win deze net zo gemakkelijk weer terug.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De PrionatuinenDe Prionatuinen zijn aangelegd door Henk Gerritsen en Anton Schlepers. Na het overlijden van beide oprichters is een sti…
De Tuinen van AppelternDe Tuinen van AppelternDe Tuinen van Appeltern is het enige objectieve tuinvoorlichtingsinstituut van Nederland. Dat klinkt als behoorlijk drog…
Oase en kunst in Marakkech: de tuin van MajorelleOase en kunst in Marakkech: de tuin van MajorelleDe Botanische tuin van Majorelle, ook wel Bou saf saf, bevind zich in de Marokkaanse stad Marrakesh. Het is ontworpen do…

Een veilig vuurtje in je tuinEen veilig vuurtje in je tuinEr is weinig dat zo onze aandacht trekt als vuur. Gefascineerd staren we met ontzag in de dansende vlammen. Vuur maakt o…
Moestuin: regels en weetjes voor een optimaal resultaatMoestuin: regels en weetjes voor een optimaal resultaatDe ene moestuin is de andere niet. Waarom staat alles bij de een er blakend en fris bij? En wil het bij jou maar niet lu…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.