Schuim op je rozen, galappels en ander ongedierte

In de maand mei vindt bijna iedere tuinbezitter wel vlokken fijn schuim op de bladeren van zijn rozenstruiken. Het lijkt wel alsof er op gespuugd is door een dier. Maar dat is niet het geval. Wie goed kijkt zal ontdekken dat er onderin dat schuim een klein groen beestje zit dat ook wel cyade wordt genoemd. Maar er gebeurt meer in de tuin. Zo wordt een luizenplaag op rozen al snel natuurlijk opgeruimd. En zit in de galappels onder aan bomen een beest.

Schuim op je rozen: de cyade spuit met zijn anus gas dat een soort schuim wordt

Schuim op je rozen. Iedereen heeft het vast wel eens gezien. De oorzaak is een cyade. De cyade haalt sap uit het blad van de roos en blaast dit op met gas uit zijn anus. Dit wordt een schuim dat blijft plakken aan de bladeren van de roos. Het witte schuim plakt vervolgens dagenlang aan de roos. En het komt er niet zomaar weer af, zelfs de regen laat het niet verdwijnen. Maar de natuur ruimt het zelf vervolgens wel op, want dan verdwijnt het gewoon weer. Niets om je dus druk om te maken dat schuim op je rozen.

Bladluis

Een ander veel voorkomend probleem bij rozen is bladluis. Veel mensen worden panisch als ze de plakkerige beestjes zien verschijnen. Toch hoeft dat niet, want ook hiervoor heeft de natuurlijk een oplossing. Dat zijn namelijk de lieveheersbeestjes. Zodra de bladluizen er weer zijn, komen de lieveheersbeestjes overal tevoorschijn. Ze wonen in schuren en gaten van muren en boomschors. Ook in nestkastjes zijn ze vaak te vinden.

Lieveheersbeestje eet veel, heel veel: tot twee keer zijn lichaamsgewicht

De lieveheersbeestjes ruimen de luizen op je rozen dus op. En dat doen ze met verve. Een lieveheersbeestje kan per dag twee keer zijn lichaamsgewicht opeten. En bladluizen zijn favoriet. Maar ook huismussen zijn gek op bladluizen, vooral de dikkere. De natuur zorgt er dus zelf voor dat de luizen worden opgeruimd. Gif strooien is dus niet direct noodzakelijk. Maar het duurt wel even voordat deze beesten de plaag hebben weggewerkt en soms is enige hulp wel nodig. Dan kan een mengsel van groene zeep met spiritus helpen.

Steekwesp legt eitjes in een rups

Wespen zien veel mensen ook als een probleem op hun tuin. Wespen komen graag met zonnig weer tevoorschijn op de moestuin of in de bloementuin. Zij komen vaak uit gaten in muren. Een van hen is de steekwesp. Die legt haar eitjes in een rups. Zon rups verpopt zich dus niet, maar is de gastheer van de steekwesp. Wie wacht op de pop uit de rups kan wachten tot hij een ons weegt. Pas als de steekwesp volgroeid is, zal hij uit zijn gastheer tevoorschijn komen en zal er dus niet een mooie vlinder verschijnen.

Galwesp en galappel: van de galappel kun je inkt maken

Een galwesp doet het nog weer anders en zorgt voor een ander fenomeen op de tuin. De galwesp legt haar eieren aan de onderkant van een blad. Vooral het eikenblad is favoriet. Er ontstaan dan kleine balletjes ook wel galappeltjes genoemd. Als je die openmaakt, komt er een pop tevoorschijn. Als het proces ver genoeg gevorderd is komt er zelfs een jonge wesp uit tevoorschijn.

Inkt uit galappeltjes

Vroeger maakte men inkt van die galappeltjes. Als je die appeltjes namelijk uitperst en het sap bij een paar roestige spijkers legt, ontstaat er blauwe inkt. Doe je oude koperen stuivers bij het sap, dan ontstaat er rode inkt. Het duurt wel een paar dagen voordat die inkt echt ontstaat, maar het werkt wel. En daarmee kun je dan weer schrijven of het op een andere manier gebruiken. Vooral kinderen vinden dat vaak heel erg leuk om te doen en het maakt inzichtelijk hoe de natuur werkt.
© 2015 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestrijd bladluizen met zeepwater-spiritusBestrijd bladluizen met zeepwater-spiritusLast van bladluizen? Er zijn een aantal mogelijkheden om dit ongedierte te bestrijden. In de handel is gif te krijgen wa…
De rozentuin of rozen in de tuinDe rozentuin of rozen in de tuinDe roos is niet meer uit de Nederlandse tuin weg te denken. In alle kleuren, afmetingen en geuren zijn ze te krijgen. He…
Een lieveheersbeestje (coccinellidae) in de tuinEen lieveheersbeestje (coccinellidae) in de tuinZodra het mooi weer wordt in het vroege voorjaar komen ze na hun winterslaap massaal tevoorschijn; de kleine kleurrijk u…
Bastaardsatijnrups, welke symptomen veroorzaakt dit insekt?Bastaardsatijnrups, welke symptomen veroorzaakt dit insekt?De Bastaardsatijnrups is een rups die bij mensen vervelende lichamelijke klachten kan veroorzaken, door de zogenaamde br…

Biologische of duurzame snijbloemen en potplantenBiologische of duurzame snijbloemen en potplantenBiologische of milieuvriendelijke snijbloemen staan steeds meer in de belangstelling, zowel bij de kwekers als bij de co…
Onkruid en de bestrijding daarvanOnkruid en de bestrijding daarvanOnkruid is voor veel mensen een vervelend iets. Als je een tuin hebt wil je die graag mooi houden. Vanaf het voorjaar to…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad Sneinspetiele Inkt uit galappeltjes 21 augustus 2010
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.