Waar moet je op letten bij het kiezen van een appelboom?
Bij het kiezen voor een appelboom let je op de soort appel en de grootte van de boom. Ook het tijdstip van oogsten speelt een rol. Vroegrijpe appels zijn vaak minder lang houdbaar dan soorten die later rijpen. De meeste appelbomen zijn kruisbestuivers, om vrucht te kunnen dragen moet er een andere appelboom in de buurt staan die gelijktijdig bloeit. Appelbomen zijn gevoelig voor schimmelziekten zoals schurft, meeldauw en vruchtboomkanker. Oude appelrassen hebben minder last van schimmelziekten. Twijfel je nog? Vraag dan de kweker om advies.
Een ras kiezen
Bedenk voordat je een appelboom koopt welke soort appel je wilt. Je kunt kiezen uit handappels of moesappels met een friszoete of zachtzure smaak. De houdbaarheid speelt ook een rol. Zomerappels rijpen in augustus en zijn meestal niet zo lang houdbaar, bewaarappels rijpen in september of oktober en kunnen enkele maanden worden bewaard. Alleen de appels die geplukt worden blijven lang goed. Gevallen appels zijn rijper en vaker beurs door het vallen.
Appels bewaren
De geplukte appels blijven maanden goed als je ze bewaart op een droge, koele plek (zoals in een kelder). Grote appels blijven minder lang goed dan middelgrote appels. Daarom is het beter om de grote appels te gebruiken en de middelgrote appels te bewaren. De appels blijven goed in kisten. Eerst leg je op de bodem van de kist een laag stro. Daarop komt een laag appels, dan weer een laag stro totdat de kist is gevuld. De appels drogen wel iets in maar met een hogere luchtvochtigheid kun je voorkomen dat ze erg rimpelig worden. Af en toe de vloer nat maken verhoogt de luchtvochtigheid. Controleer de appels elke week even op rotte plekken.
De grootte van een appelboom
De grootte van een appelboom varieert van minder dan twee meter tot acht meter hoog. Hoogstambomen worden zes tot acht meter hoog en nemen veel ruimte in beslag. Ze dragen pas na ongeveer acht jaar vrucht maar leveren dan ook tot 100 kilo appels op. Deze bomen ontwikkelen een sterk wortelgestel, gedijen ook goed op arme grond en kunnen wel 100 jaar oud worden. Kies bij hoogstambomen voor een bewaarappel vanwege de grote vruchtopbrengst.
Halfstambomen passen in een gemiddelde tuin
Een halfstamboom bereikt een hoogte van drie tot vier meter. Na ongeveer vier jaar draagt de boom vrucht en levert dan tot vijftig kilo appels per jaar. De boom gedijt goed in normale tuingrond en is geschikt voor de gemiddelde tuin.
Laagstambomen zijn geschikt voor een kleine tuin
Een laagstamboom wordt niet hoger dan twee meter en is daarom geschikt voor de kleine tuin. Omdat het wortelgestel zich minder goed ontwikkeld is de boom niet goed bestand tegen droogte. Laagstambomen gedijen goed in vruchtbare grond. De bomen dragen vanaf het derde jaar vrucht maar worden meestal niet ouder dan twintig jaar. De vruchtopbrengst bedraagt tussen de vijf en twintig kilo appels per jaar. Een kleine boom is gemakkelijk te onderhouden, door de compacte groei is een ladder overbodig bij snoeiwerkzaamheden.
Vrucht dragen door kruisbestuiving of zelfbestuiving
De meeste appelbomen dragen vrucht door kruisbestuiving maar enkele soorten zijn zelf bestuivend. Dit is aan te raden wanneer er geen andere appelbomen in de buurt staan en je toch graag appels wilt oogsten. Bij kruisbestuiving moeten de bloemen van de appelboom worden bestoven door bijen en hommels die van boom naar boom vliegen. Er moet dus nog een appelboom in de buurt staan die gelijktijdig bloeit. Dit mag ook een sierappel zijn.
Ziektetolerantie - appelbomen en schimmelziekten
Appelbomen kunnen vatbaar zijn voor schimmelziekten zoals schurft, meeldauw en vruchtboomkanker. Veel rassen die in de winkel verkrijgbaar zijn zoals de Golden Delicious en Granny Smith zijn erg gevoelig voor ziekten en daarom minder geschikt voor de gewone tuinier. Er zijn ook wel soorten die minder vatbaar zijn zoals bijv. de oude appelrassen. Als het moeilijk is om een keuze te maken vraag dan de kweker om een goed advies.
Het voorkomen van schimmelziekten
Een boom in goede conditie heeft minder kans op schimmelziekten. Om de boom gezond te houden is bemesting en een jaarlijkse snoeibeurt noodzakelijk. Schimmelziekten verspreiden zich namelijk vooral in vochtige omstandigheden. Door de boom te snoeien blijft de kroon open en droogt het blad sneller op na een regenbui.