De Tom Tatoplant - Een aardappel en tomatenplant in één

De Tom Tatoplant - Een aardappel en tomatenplant in één Aan de Tom Tatoplant groeien zowel tomaten als aardappels. Tomaten en aardappels behoren tot dezelfde familie waardoor ze goed met elkaar gecombineerd kunnen worden. Elke Tom Tatoplant wordt handmatig geënt en is dus een natuurlijk product. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van genetische manipulatie. De Tom Tatoplant is een ideale plant voor de hobbykweker met weinig ruimte. De plant groeit zelfs in een pot op het balkon, of binnen in de serre. Neem dan wel een ruime pot zodat de aardappels genoeg ruimte hebben om te groeien.

Tomaten en aardappels komen uit de nachtschadefamilie

Aardappels en tomaten behoren allebei tot de nachtschadefamilie (solanaceae) en kunnen daarom goed met elkaar worden gecombineerd. Andere groenten uit deze familie zijn: aubergine, pepers, goijbessen en paprika. Veel soorten uit de nachtschadefamilie bevatten schadelijke stoffen. (alkaloïden) Hiermee beschermen ze zichzelf, ze voorkomen ze dat ze worden opgegeten. Aardappels bevatten de stof solanine, tomaten bevatten tomatine. Rauw bevatten ze de hoogste concentratie.

Schadelijke stoffen en gezondheid

Aardappels maken solanine aan onder invloed van licht. Het zit in de uitlopers en in de groene plekken op aardappels. In onrijpe tomaten komt een soortgelijke stof voor, tomatine. Deze stoffen zijn giftig in grote hoeveelheden. Het is niet bewezen dat de stoffen schadelijk zijn bij normaal gebruik. Mensen die gevoelig zijn voor solanine en tomatine, kunnen last krijgen van maag- darmklachten, vermoeidheid, allergieën, reumatische klachten en klachten m.b.t. het zenuwstelsel. De meeste mensen hebben geen last van deze klachten. Aardappels en tomaten bevatten gelukkig ook veel gezonde voedingsstoffen.

Wat kun je zelf doen om inname van schadelijke stoffen te beperken?

Aardappels maken solanine aan onder invloed van licht, dan ontstaan de groene plekken. Uitlopers worden gevormd bij warmte en als de aardappels te lang blijven liggen. Bewaar aardappels daarom op een koele, donkere plek en laat ze niet te lang liggen. Je kunt de aardappels nog wel eten. Snijd groene plekken en uitlopers ruim weg. Onrijpe tomaten bevatten tomatine, rijpe tomaten niet. Eet daarom alleen rijpe tomaten. En dat geldt ook voor pepers, aubergine en paprika.

De aardappelplant

Een aardappel is een groentesoort, die groeit onder de grond aan de wortels van de plant. Het is een knolgewas. De aardappelplant bloeit in de zomer met witte of paarse bloemen. Er verschijnen ook besjes aan de plant die net als de bladeren en bloemen giftig zijn. Alleen de aardappels zijn eetbaar. In september sterft de plant af en kunnen de aardappels worden geoogst. Aardappels zijn rijk aan vitamine C, B6 en ze bevatten veel vezels.

De tomatenplant

De tomaat is een meerjarige plant die als eenjarige wordt gekweekt. De tomatenplant wordt als klimmer geleid. Aan de plant komen bloemen die trossen vormen, hieraan groeien de tomaten. Het blad en de stengel van de plant zijn giftig en de tomaten zijn licht giftig zolang ze groen zijn. Tomaten bevatten de vitaminen C, A, B1, B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Ze bevatten ook het antioxidant Lycopeen, dit speelt een rol bij het verwijderen van schadelijke stoffen (uitlaatgassen) uit het lichaam.

De ontwikkeling van de Tom Tatoplant

Plantenveredelaar Beekenkamp uit Maasdijk is enige jaren bezig geweest met de ontwikkeling van de Tom Tatoplant. Aan deze plant groeien boven de grond tomaten en onder de grond aardappelen. Dit is mogelijk door de plant te enten. Bij het enten wordt een deel van een plant op een andere plant bevestigd. Het enten gebeurt handmatig bij iedere Tom Tatoplant en zo ontstaat er een nieuwe plant op een natuurlijke manier. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van genetische manipulatie. Samen met het Engelse bedrijf Thomson & Morgan Ltd. bedachten ze de naam Tom Tato waarna de plant op de markt werd gebracht.

Voor een kleine tuin

De Tom Tatoplant is geschikt voor de kleine moestuin, het balkon, terras, patio maar kan ook binnen in de serre staan. Neem hiervoor een grote pot van 50 liter zodat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Het is een ideale plant voor mensen met weinig ruimte die toch graag hun eigen groente willen verbouwen.

Instructies

  • Zet de plant op een warme, vorstvrije plek. Als de kans op nachtvorst voorbij is kan de plant over een periode van 7 tot 10 dagen langzaam wennen aan de buitentemperaturen. Daarna kan hij buiten blijven staan evt. in een grotere pot. Zet de plant op een beschutte plek in de volle zon.
  • Zet de plant in een pot van minimaal 40 liter zodat hij de ruimte krijgt om te groeien.
  • Plant de Tom Tato met de entplaats onder het grondniveau tot aan het tweede blad van onderen. Hierdoor groeien de aardappelen helemaal onder de grond. Bovendien is het beter voor de stabiliteit en de groei van de plant. Geef de plant voldoende water.
  • Ondersteun de plant goed met een stevig frame of meerdere stokken omdat de plant een sterke groei heeft en zware trossen met tomaten produceert. Bind het vast met zacht tuin touw.
  • De Tom Tato kan ook direct in de volle grond worden geplant. De plant houdt van vruchtbare, vochtige, goed doorlaatbare grond. Verbeter de grond, in het vroege voorjaar, door het te vermengen met een laag compost. Geef de plant voldoende water.
© 2014 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Een moestuin beginnen is nog nooit zo gemakkelijk geweest!Een moestuin beginnen is nog nooit zo gemakkelijk geweest!Hoe begin ik een moestuin? Dit gaat niet één, twee drie, maar hier gaat een hele planning aan vooraf. Volg het overzicht…
De geneeskracht van tomaatDe geneeskracht van tomaatTomaat is een heerlijke groente die net als fruit rauw gegeten kan worden als snack. Tomaat is bovendien supergezond. Dr…

Verwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenVerwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenNaaktslakken kunnen niet alleen bijzonder vervelend zijn, maar ook nog eens zeer schadelijk zijn. Vooral bij een wat nat…
De makkelijkste groenten in de moestuin voor de lenteDe keuze van de groenten die men plant in de moestuin, bepaalt in hoge mate de hoeveelheid werk die men erin zal moeten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/is-nachtschade-gevaarlijk
  • https://www.allergieplatform.nl/allergieen/voeding/voedselallergie/nachtschade/
  • https://www.aardappelboer.nl/faq/
  • https://www.beekenkamp.nl/plants/tomtato/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 01-04-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.