Onkruid in de tuin en onkruidverdelgers

Onkruid in de tuin en onkruidverdelgers Onkruid in de tuin of op terras is heel vervelend. Er bestaan verschillende manieren om onkruid te bestrijden. Zo bestaan er onkruidverdelgers of herbiciden die tot de chemische producten behoren enerzijds en anderzijds kan je onkruid ook op een meer milieuvriendelijke manier bestrijden. De chemische producten kan je indelen in selectieve onkruidverdelgers en totaalverdelgers. Er zijn ook producten die verschillende functies combineren. Hierbij is het belangrijk te weten welk onkruid er voorkomt in de tuin. Tenslotte kan je je onkruid ook bestrijden met zelfgemaakte eenvoudige bestrijdingsmiddeltjes.

De meest vervelende soorten onkruiden in onze tuin

Zowel in België als in Nederland kennen we zo'n 1.400 wilde plantensoorten. Hiervan zijn er een 100-tal soorten die regelmatig in de tuinen opduiken. De meest vervelende en heel hardnekkige wortelonkruiden zijn de volgende:
  • zevenblad
  • heermees of paardestaard
  • haagewinde

Deze onkruiden zijn enkel te bestrijden op volgende manieren:
  • door er met de hak of schoffel door te gaan, eventueel met de spitriek
  • op plaatsen met heermees of hagewinde telkens afmaaien totdat de wortels ondergronds uitgeput geraken
  • door chemische stoffen te gebruiken maar er zal meermaals besproeid moeten worden

Andere vervelende onkruiden die we in de tuin kunnen treffen zijn de volgende:
  • Klavers: Als er veel klavers voorkomen in het gazon, is dit een teken dat het gazon te weinig voedsel heeft gekregen. Klavers zijn dan zelfs nuttig want ze halen stikstof uit de lucht en slaan die als een soort knolletje onder de grond.
  • Netels en distels: Bij vochtig weer kunnen deze goed uit te trekken zijn omdat de wortels oppervlakkig liggen.
  • Paardenbloem: De paardenbloemen kun je simpel weg doen aan de hand van een mesje of penwortelsteker.
  • Kleefkruid: Kleefkruid is heel gemakkelijk te verwijderen door ze eenvoudig uit te trekken.
  • Peemgras of kweekgras: In een plantenborder is het te verwijderen met een spitriek.
  • Vogelmuur: Dit duidt op een goede, rijke bodem. Dit is met de hand uit te trekken of te hakken. Probeer te voorkomen dat het in bloei geraakt.

Je kan al het onkruid natuurlijk ook bestrijden met een onkruidverdelger maar onkruid zal geneigd zijn om te weerstaan aan herbicides als ze vaak blootgesteld worden aan hetzelfde soort. Het beste kan je gebruik maken van verschillende merken van onkruidverdelgers.

Wat is een onkruidverdelger of herbicide?

Het woord herbicide is afkomstig van het Latijn. 'Herba' betekent kruid en 'caedere' betekent doden. Het zijn chemische middelen die worden gebruikt om onkruid te bestrijden. Ze worden meestal ingedeeld volgens de werking. Het ene product is giftiger dan het andere product.

Het grootste verschil die we kunnen maken in herbicides of onkruidverdelgers is of het gaat om:
  • een selectieve onkruidverdelger
  • een niet-selectieve of totale onkruidverdelger

Daarnaast bestaan onkruidverdelgers in verschillende vormen, gaande van verstuivers, gebruiksklaar, om aan te lengen met water, om aan de voet van de plant de brengen, gel, spray of korrelvorm, enz.

Wat is het verschil tussen een niet-selectief en selectieve onkruidverdelger?

In een niet-selectieve of totale onkruidverdelger zal er een chemische stof inzitten zoals glyfosfaat of gelijkaardig. Deze chemische stof doodt al het groen waarmee het in contact komt, dus niet alleen het onkruid maar ook het gazon, planten en bloemen van in de tuin. Deze middelen zijn krachtig en goedkoper. Toch is het beter om te kiezen voor een selectieve onkruidverdelger als je gazon en bloemen staan hebt en je tuin. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld om alleen onkruid te doden en geen andere planten en bloemen.

Vervolgens kunnen we de onkruidverdelgers indelen volgens hun werking namelijk:
  • Contactherbicide: deze middelen doden de planten waar ze aangeraakt worden. Er vindt bovengronds afsterving plaats.
  • Groeistofherbicide: deze stof verstoren de hormoonhuishouding in de plant. De dicotylen en breedbladigen onkruiden groeien zich kapot. Deze middelen worden vaak in graslanden (weilanden en gazons) gebruikt.
  • Bodemherbiciden: dit middel spuit je op de grond waardoor de kiemende onkruiden het met hun wortels opnemen en vervolgens dood gaan.
  • Systemische herbiciden: deze stof wordt door het blad opgenomen en wordt eerst door de hele plant vervoerd. Pas daarna sterft de plant. Ze zijn daarom heel geschikt om hardnekkige onkruid zoals kweek en ridderzuring te bestrijden.

Milieuvriendelijke onkruidbestrijding

Boomschors

Wat is boomschors?
De schors bevindt zich aan de buitenzijde van de stam en de takken van de bomen en is het dode buitenste deel van de bast.

Boomschors als onkruidbestrijder
Boomschors kan ook gebruikt worden in tuinen om de groei van onkruid te remmen. Daarbij is de schors niet alleen functioneel, het is ook onderhoudsvriendelijk en het geeft uitstraling aan de tuin. Om onkruid tegen te gaan dient er minimaal een laag van 8 à 10 cm gelegd te worden. Boomschors kan je in verschillende kleuren en maten vinden. Het is vervolgens ook goedkoop, veilig, makkelijk en sierlijk.

De kartonmethode

Als je een stukje in de tuin hebt die volledig overwoekerd is door onkruid of je wilt een stukje klaarmaken voor een bloemenperk of moestuintje maar het staat er vol onkruid, dan is de kartonmethode te overwegen. Bedek de volledig oppervlakte met karton. Zorg er voor dat het karton inktvrij is en dat er geen plakband meer aan hangt. Het karton kan het best op een vochtige bodem aangebracht worden. Daarbovenop dek je het karton met een laag van ongeveer 10 cm compost, snippers of iets waarmee het karton goed blijft liggen. Na een paar weken zal het karton verteerd zijn en zal het onkruid gestikt zijn. Daarna kan je met een mooi stukje grond opnieuw iets leuks maken.

Zelfgemaakte herbicide

Zelfgemaakte herbiciden zijn ook efficiënt, eenvoudig, milieuvriendelijker en veel goedkoper dan commerciële onkruidverdelgers.

Azijnherbicide

Dit is eenvoudig klaar te maken. Afhankelijk van de hoeveelheid die je nodig hebt, kan je de hoeveelheden zelf aanpassen. Voor een kleinen hoeveelheid hebben we het volgende nodig:
  • 1/4 kop azijn
  • 1/4 kop keukenzout
  • 1/4 kop afwasmiddel

Giet alles in een spray-fles en breng het middel op het onkruid.

Kookwater

Laat een hoeveelheid water koken volgens de hoeveelheid die je nodig hebt. Breng het kokend water op het onkruid dat je wilt bestrijden. Vanzelfsprekend kan dit niet op je gazon of tegen goede planten en bloemen maar bijvoorbeeld wel op je terras. Deze methode is veilig voor het milieu, kinderen en huisdieren die ermee in contact komen.

Bleekmiddel

Om je terras onkruidvrij te houden is bleekmiddel met water ook een goede herbicide. Ook hierbij moet je opletten dat je geen goede planten of bloemen raakt.
© 2014 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boomschors in de tuinBoomschors in de tuinBoomschors is een natuurlijk product dat in tuinen kan worden gebruikt als decoratie. Een bijkomend voordeel van boomsch…
Onkruid en de bestrijding daarvanOnkruid en de bestrijding daarvanOnkruid is voor veel mensen een vervelend iets. Als je een tuin hebt wil je die graag mooi houden. Vanaf het voorjaar to…
Onkruidbrander is een apparaat dat effectief werktOnkruidbrander is een apparaat dat effectief werktOnkruidbestrijding in de tuin en op paden is een werk wat de meeste mensen niet echt plezierig vinden. Het hoort erbij e…
Tips: Ecologisch onkruid verdelgen in de tuinOnkruid is voor veel tuinierders een doorn in het oog. Ze bederven menig zorgvuldig aangelegde bloembedden, voortuinen,…

De ideale zomertuinDe ideale zomertuinDe ideale zomertuin staat weelderig in bloei, met veel groen en een prachtige zon die er op schijnt. Maar helaas, dat id…
Buitenkeuken steeds populairderBuitenkeuken steeds populairderDe buitenkeuken is een populair fenomeen geworden. Veel mensen kiezen ervoor om zelf een buitenkeuken te bouwen, dat hoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EME, Pixabay
  • www.infotalia.com/nld/tuinaanleg_en_onderhoud
  • www.tuinadvies.be/onkruid_top-10_der_onkruiden.html
  • Nl.diyastart.com/tuinieren/
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 03-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.