Hoe kweek je rabarber?

Veel mensen tuinieren graag en zijn bezig met moestuinieren. Hartstikke leuk natuurlijk om je tuin in te richten en je eigen groenten en wellicht ook fruit te kweken. Maar ik wil je attent maken op een van de makkelijkste planten in je moestuin die, als je ervan houdt, eenmaal aanwezig je heel veel plezier en oogst gaat opleveren: de rabarber.

Hoe groei je rabarber?

Er zijn twee manieren om aan een rabarberplant in je tuin te komen: zaaien of een plant kopen bij het tuincentrum. Door in het voorjaar een zaadje in potgrond te stoppen en het goed nat te houden ontstaat er een klein plantje. Na het verschijnen van twee bladeren wordt het buiten op een zonnige plaats neergezet, waarna het in het najaar op de gewenste plek in de tuin kan worden uitgeplant. Dat heeft tot gevolg, dat het eerste jaar geen oogst van rabarber plaatsvindt. Door in het najaar bij het tuincentrum of de kweker een plant te kopen kan in het voorjaar wel worden geoogst.

Standplaats en verzorging

Na de keuze aanschaf of zaaien is de uiteindelijke standplaats en grondsoort natuurlijk van belang. Rabarber houdt niet van natte voeten en het is dus belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Bij zandgrond is drainage van nature al aanwezig. Bestaat de grond uit klei dan is het verstandig om een groot gat van twee spaden diep te graven en de klei te mengen met humus. Daardoor wordt de waterafvoer verbeterd en zal de rabarber het veel beter doen.

Let wel op: ook al houdt rabarber niet van natte voeten, hij heeft een hekel aan uitdroging. Zorg in de zomer ervoor dat de plant voldoende vochtig blijft en giet water erbij.

Standplaats: de rabarber houdt van volle zon, al zal hij ook in halfschaduw stengels produceren.

Omdat de rabarber veel energie stopt in het produceren, heeft hij ook voldoende voedingsstoffen nodig. Bemest de rabarber daarom in het voorjaar met een laag compost (ongeveer 3 cm dik) en houdt dat goed vochtig. Bij het planten van meerdere rabarberplanten in de tuin dient gezorgd te worden voor voldoende ruimte: houdt tussen de rabarberplanten 75 - 100 cm afstand.

Om de rabarber plant gezond en sterk te houden dient hij elke drie tot vijf jaar opgegraven en gescheurd te worden door aan de buitenzijde het jonge deel van de rabarberplant eraf te breken. Dat jonge deel wordt teruggepland, extra bemest en het volgende jaar is er weer volop te oogsten.

Oogst

Het eetbare deel van de rabarber zijn de stengels. Het blad bevat giftige stoffen en kan dus niet gegeten worden. Het eerste jaar na het zaaien kan de plant sowieso nog niet worden gegeten. Het heeft dan al zijn energie nodig om gezond en sterk te worden. Na dat jaar kan geoogst worden tot de langste dag (21 juni). Na die tijd wordt de plant met rust gelaten, zodat hij voldoende energie kan opslaan om de winter door te komen.

Oogst niet door met mes of schaar de stengels af te snijden. Pak de stengel aan de onderzijde vast en door het maken van een draaiende beweging wordt de stengel vervolgens van de plant losgedraaid. Zorg er altijd voor dat na de oogst nog drie stengels blijven staan.

Ziekten

Rabarberplanten zijn makkelijk te kweken, maar kennen toch enkele ziekten:
  • Valse meeldauw: Schimmel aan de onderzijde van de plant en aan de bovenzijde hoekige vlekken;
  • Rumalaira Rhei: Schimmelziekte waarbij onregelmatige bruin/paarse vlekken op het blad verschijnen. Aangetaste delen verwijderen van de plant;
  • Kroonrot: ziekte die voorkomt bij slecht gedraineerde gronden. Vanuit het centrum van de plant zal de plant langzaam wegrotten en afsterven. Er ontstaan in beginsel vlekjes op de stengel, die zal vervolgens omvallen en de plant sterft af.
  • Zwarte bonenluis: een bladluis die de plant verzwakt, waardoor virussen eerder vat krijgen. Probeer de luis zoveel mogelijk handmatig te verwijderen;
  • Zuringhaantje: een klein zwart kevertje dat kleine blaadjes in het blad eet. Heeft weinig verdere gevolgen voor de plant.

Conclusie

De rabarber is een hartstikke leuke plant om in de moestuin te kweken. Door zijn redelijke eenvoudige verzorging echt een aanrader voor een beginnende moestuinierder met weinig ervaring. Naast de ervaring die wordt opgedaan in je tuin, is er jarenlang de gehele lente heerlijke rabarber!
© 2014 - 2024 Andreaj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rabarber, de bladeren zijn giftigRabarber is een plant die het meerdere jaren goed doet in de tuin. Tot de familie van de duizendknoop (Polygonaceae) beh…
Rabarberplant in eigen tuin; erg lekker en nog sierlijk ook!Rabarberplant in eigen tuin; erg lekker en nog sierlijk ook!Oogsten en eten uit eigen tuin heeft iets speciaals. Vaak is de smaak ook net iets beter dan van de groente bij de groen…
De geneeskracht van rabarberDe geneeskracht van rabarberRabarber is een groente die meestal tot de fruitsoorten wordt gerekend. Het wordt bereid in een confiture of compote. He…
Zwanger en rabarberZwanger en rabarberRabarber is een heerlijke groente die in de zomer vaak gegeten wordt als toetje. Zo'n tien procent van de vrouwen heeft…

Patiorozen, Excellence-rozen en het RozenconcoursPatiorozen, Excellence-rozen en het RozenconcoursPatiorozen zijn laagblijvende rozen die vooral geschikt zijn voor schalen, kuipen en potten op een terras of vooraan de…
Rozen - heesterrrozenRozen - heesterrrozenHeesterrozen staan erom bekend dat ze sterk en rijkbloeiend zijn. Ze vragen niet veel onderhoud en stellen geen al te ho…
Bronnen en referenties
  • http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rabarber-planten-forceren-scheuren-ziekten-oogsten/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_bonenluis
  • https://www.goedboerenindestad.nl/moestuin/groenten/rabarber/
Andreaj (1 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.