Hoe maak je brandnetelgier?

Hoe maak je brandnetelgier? Brandnetelgier is een aftreksel van de welbekende brandnetel en afhankelijk van de bereiding heeft het twee uitermate nuttige toepassingen. Ongegist is het heel geschikt als natuurlijke bestrijder van luis en ander ongedierte. Gegist daarentegen, is het juist heel geschikt als vloeibare bemesting voor diverse planten en bomen!

De brandnetel

De brandnetel, wie kent de plant niet, of heeft er niet al eens pijnlijk mee kennis gemaakt. De brandnetel heeft brandharen aan de stengel en de onderkant van het blad, die een pijnlijk en branderig gevoel geven bij aanraking. In Nederland kennen we twee soorten, de grote en de kleine brandnetel. Daarnaast staat de brandnetel bekend om zijn reinigende werking, en haalt hij veel stikstof uit de grond. Juist hierdoor is een aftreksel van brandnetel weer uitermate geschikt als voeding voor andere planten.

Bemesting

Door de hoge concentratie stikstof en mineralen in brandnetelgier is het uitermate geschikt als vloeibare bemesting. Veel groenten, zoals met name de tomaat en komkommer groeien er goed op, maar ook fruitbomen en bessenstruiken. Het is bekend dat het beter niet gebruikt kan worden bij groenten die niet te veel stikstof moeten hebben, zoals bijvoorbeeld uien, erwten en bonen.

Brandnetelgier bereiden voor bemesting

  • Vul een emmer, of kuip, voor driekwart met, niet bloeiende, brandnetels.
  • Voeg water toe, liefst regenwater, tot iets onder de rand.
  • Niet afsluiten, want er moet zuurstof bij kunnen.
  • Elke dag een keer goed roeren.
  • Na een paar dagen begint de gisting, dit kan nogal stinken.
  • Afhankelijk van het weer en de temperatuur is de gisting na een dag of 10 klaar. Het aftreksel is dan helder en er komen geen kleine belletjes meer naar boven.
  • Nu het klaar is, het aftreksel zeven en het liefst afgesloten bewaren.
  • Voor gebruik als bemesting 1 deel van het aftreksel mengen met 10 delen water.

Ongedierte bestrijder

Ook als ongediertebestrijder, tegen bladluis en rupsen, maar ook schimmels is het erg geschikt. Hiervoor hoeft het aftreksel niet te gisten en is het veel sneller klaar.

Bereiding voor ongedierte bestrijder

  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Voeg vervolgens zo veel mogelijk, niet bloeiende, brandnetels toe.
  • Laat het aftreksel afkoelen en roer regelmatig.
  • Als het klaar is, het aftreksel zeven en het liefst afgesloten bewaren.
  • Voor gebruik als ongedierte bestrijder ook hier 1 deel van het aftreksel mengen met 10 delen water.

Tips

Vanaf het moment dat de gier begint te gisten begint het ook behoorlijk te stinken, dus zet het op een plaats waar er het minste last van wordt ondervonden. Eventueel kunnen er nog wat middeltjes worden toegevoegd om de stank enigszins te onderdrukken, zoals een paar schepjes kalk. Ook wordt het toevoegen van een handje vol salie bladeren wel eens genoemd om de stank te verminderen.

Gebruik altijd de niet bloeiende brandnetels, bloeiende brandnetels bevatten al zaadjes en als die niet goed verwijderd worden, worden bij het bemesten van de planten, ook direct nieuwe brandnetels gekweekt.

Ook wordt er wel suiker aan het aftreksel toegevoegd. Voor de meststof procedure om het gistingsproces te versnellen. En voor de ongediertebestrijder-procedure om het aftreksel wat plakkeriger te maken, zodat het minder snel van de bladeren af loopt.

Wanneer het als ongediertebestrijder wordt gebruikt, kan er eventueel wat zeep aan het aftreksel worden toegevoegd, dit versterkt de werking van de gier. Ook kan er geëxperimenteerd worden met de verdunning, door minder delen water toe te voegen.

BrandnetelBrandnetel
© 2014 - 2024 Dgtzelf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bladluis bestrijden of verwijderen. Tips!Bladluis bestrijden of verwijderen. Tips!Bladluis is slecht voor uw planten. Bladluizen bestaan er in vele soorten. Meer dan duizend verschillende soorten bladlu…
Brandnetel: gezondheidsvoordelen, effecten en doseringBrandnetel: gezondheidsvoordelen, effecten en doseringBrandnetel, Urtica, is een plantengeslacht. Brandnetel wordt beschouwd als een onkruid, maar is in feite een geneeskrach…
Natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor de moes- & groentetuinNatuurlijke bestrijdingsmiddelen voor de moes- & groentetuinHet leuke aan het hebben van je eigen moestuin(tje) is dat je precies weet waar je eten vandaan komt en vaak veel werk h…
Kruiden in je haarKruiden in je haarJe haar wordt geregeld aan allerlei behandelingen en chemische middelen blootgesteld. Soms wordt je haar dof, droog of v…

Bloemen in de tuin combineren, van april tot oktoberBloemen in de tuin combineren, van april tot oktoberBloemen zijn er in allerlei soorten en maten. Welke bloemen het goed bij elkaar doen in een tuin is vooral afhankelijk v…
Zuurstofplanten voor in de vijverZuurstofplanten voor in de vijverZuurstofplanten zijn onmisbaar in de vijver, ze zorgen voor de biologische balans. Is die balans er niet, dan wordt de v…
Dgtzelf (14 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.