Tuingereedschap, wat is goed en wat niet?

Tuingereedschap, wat is goed en wat niet? Veel mensen gaan er maar vanuit dat ze alles in huis moeten hebben om de tuin bij te houden. In sommige gevallen is dat ook het beste, maar dat geldt lang niet voor iedere situatie. Op de alledaagse tuinmaterialen na, zoals een schepje, een hark of knipschaartje, heb je bepaalde materialen maar zo nu en dan eens nodig. Wat wel belangrijk is, is dat je met goed materiaal werkt. Hoe kan je het beste handelen?

Goed gereedschap gebruiken

Kopen of huren?

Elke professional zal zeggen dat je met een goede kwaliteit materiaal moet werken en dat klopt. Dat doet de professional zelf natuurlijk ook. Maar het kan zijn dat de professional te duur is, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je lol hebt bij het werken in de tuin. Voor een aanzienlijke groep mensen is het immers een heerlijke manier van ontspannen.
Bij de kleine dingen kan je dan nog wel uit de voeten met je eigen spulletjes die de meeste mensen met een tuin gewoon in de schuur hebben liggen. Maar palen gaan niet wekelijks de grond in en moet je dan bijvoorbeeld zo’n “palenrammer” in je schuur hebben staan, wetende dat je dat apparaat eenmalig of misschien ooit nog een keer, zult gebruiken? Dat kan natuurlijk, maar je kunt zo’n apparaat ook eenmalig huren. Wel zo handig en per saldo een stuk goedkoper.

Maar denk ook maar eens aan de spullen die je nodig hebt voor een grasveld. Een maaier hebben vele mensen dan nog wel, maar heeft iedere gazonbezitter ook een gazonbeluchter in de schuur staan? En toch is het goed zo’n apparaat af en toe over je gazon te halen. Of een onkruidbrander, hoe vaak gebruik je die? Overigens kan je ook chemische middelen gebruiken, maar als je dat niet voor ogen hebt, dan is de onkruidbrander handiger. Alleen is dan de vraag in hoeverre je al die zaken in je schuur wilt hebben staan of dat je ze af en toe huurt bij een speciaalzaak in de buurt.

Uitproberen

Een ander voordeel is dat je spullen uit kunt proberen. De bekende doe-het-zelf zaken verhuren hun spullen rechtstreeks, maar je kunt ook via een handige website kijken wie welke apparatuur in de buurt te huur heeft, bijvoorbeeld "huren" en natuurlijk ook tegen welke prijs je spullen kunt huren! Een website waar ook allerlei verschillende partijen hun spullen te huur aanbieden, dus prijstechnisch ook erg handig.

Als je met je tuin bezig bent of je bent helemaal nieuw in het “tuinonderhoud”, omdat je bijvoorbeeld van een flat afkomstig bent, dan is het behalve een aardige investering, soms ook handig om zaken uit te proberen. Welke apparatuur heb je allemaal nodig en welke niet, welke ervaar je in het gebruik als handig en welke niet? Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om direct de doe-het-zelf zaak in te lopen, maar als je onervaren bent is dat best lastig. Uiteraard nog even los van de kosten. De verkoper zal altijd zeggen dat het een goed apparaat is en bij een beetje merk is die kans ook wel groot, maar je zult het eerst zelf uit moeten proberen om te weten of het ook zo is. Zeker als je over dure apparatuur praat. Zonde om het verder ongebruikt in de schuur te zetten of op marktplaats te koop aanbieden en dan maar afwachten wat je er voor krijgt.

Toepassen tuinapparatuur

Het is nog niet altijd even eenvoudig om je tuinapparatuur goed te gebruiken, er is immers zoveel. Lees goed waar de apparatuur voor is, bijvoorbeeld op eerdergenoemde huur-website of bij de doe-het-zelf zaak, en beslis pas dan of je iets ook echt nodig hebt. Er is genoeg informatie op internet te vinden, om te bekijken of je bepaalde apparatuur nodig hebt. Ook daarvoor kan tijdelijk een apparaat in huis hebben, handig zijn. Als je toch tot de conclusie komt iets aan te schaffen, dan heb je dat snel genoeg gedaan.

Tot slot

Kopen dus als je er bekend mee bent en je het regelmatig gebruikt (zeker weten) en huren als je het af en toe eens nodig hebt of je wilt een bepaald apparaat uitproberen. Het bespaart kosten en mogelijk een hoop ergernis.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinTuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinHet is op veel plaatsen mogelijk om tuingereedschap te kopen of te huren. Er zijn een groot aantal verschillende soorten…
Tuingereedschap, let op garantie!Tuingereedschap is niet in één maat of merk verkrijgbaar, er zijn diverse maten en merken. Je kunt kiezen uit bijvoorbee…
Goed tuingereedschap vraagt onderhoudGoed tuingereedschap vraagt onderhoudGoed onderhoud is een eerste vereiste voor tuingereedschap. Niet alleen werkt het prettiger in de tuin met een propere s…

Hoe beperk je overlast door vogels?Hoe beperk je overlast door vogels?Vogels willen nog wel eens voor overlast zorgen. Ze veroorzaken o.a. geluidsoverlast, poepen op het terras, eten de frui…
Een tuin vol prachtige bloemen van februari tot novemberEen tuin vol prachtige bloemen van februari tot novemberEen tuin vol bloemen komt u tegenwoordig steeds minder vaak tegen, terwijl de meeste mensen toch echt van bloemen houden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Niekverlaan, Pixabay
  • H. Bleekveld - tuinarchitect
  • Huren.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.