Hoe beperk je overlast door vogels?

Hoe beperk je overlast door vogels? Vogels willen nog wel eens voor overlast zorgen. Ze veroorzaken o.a. geluidsoverlast, poepen op het terras, eten de fruitbomen leeg en halen vissen uit de vijver. Omdat vogels die in het wild leven worden beschermd door de flora- en faunawet mogen ze niet worden gedood. Het beschadigen of leeghalen van de nesten is ook verboden. Gelukkig is er wel wat aan te doen en kun je met enkele maatregelen de overlast beperken. De meest effectieve maatregelen zijn: het beperken van voedselaanbod en het verminderen van nestgelegenheid.

De flora- en faunawet

Vogels die van nature in het wild voorkomen worden beschermd door de flora- en faunawet. Dat betekent dat het verboden is om:
  • Vogels te doden, verwonden, vangen of te bemachtigen.
  • Met opzet onrust te veroorzaken.
  • De nesten, holen of andere plekken waar vogels verblijven leeg te halen, te beschadigen of te vernielen.
  • Vogels te bezitten of te verhandelen.

Geluidsoverlast door vogels

Sommige vogels zoals kraaien, roeken, kauwen en eksters veroorzaken veel geluidsoverlast. Deze vogels zitten, vaak met meerdere bij elkaar, in hoge bomen waar voedsel en nestgelegenheid is. Door de nestgelegenheid te verminderen en het voedselaanbod te beperken maak je de omgeving minder aantrekkelijk. Bestaande nesten mogen niet worden verplaatst of vernield.

Vogelpoep

Vogels poepen overal, op de tegels van het terras, op de auto en vanuit hun nest. Vogelpoep op de tegels van het terras, of op de lak van een auto moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Het kan lichte plekken veroorzaken op de tegels of op andere voorwerpen en het beschadigd de lak van een auto. Om dit te voorkomen kun je de auto, in het broedseizoen, beter niet onder een boom parkeren.

Het verwijderen van vogelpoep

Vogelpoep onder de boom of in een schuur (onder een nest) kun je absorberen door er een laag zand te strooien. Dit is gemakkelijk te vervangen. Verwijder vogelpoep van de tegels met warm water en een bezem. Vogelpoep op de lak van een auto verwijder je met een natte doek. Lukt dat niet? Gebruik dan een autopoetsmiddel. Verwijder de poep zo snel mogelijk om schade te voorkomen.

Spiegelende ramen

Soms spiegelen ramen waardoor ze niet worden opgemerkt door de vogels. Ze vliegen er tegenaan, vaak met de dood tot gevolg. Om dit te voorkomen plak je stickers op de buitenkant van de ramen.

Spiegelbeeld

Vogels pikken en fladderen tegen een raam omdat ze hun spiegelbeeld er in zien. Vooral in de broedtijd willen vogels hun territorium verdedigen en gaan in de aanval. Een vogel wordt steeds fanatieker als blijkt dat hij zijn tegenstander niet kan verjagen. De kans is dan ook groot dat de vogel hierbij gewond raakt. Je kunt dit probleem voorkomen door een strook doorzichtige folie op de buitenkant van een raam te plakken of door stroken aluminiumfolie op te hangen.

Vissen in de vijver

Reigers lusten graag een lekker visje, maar het is niet de bedoeling dat ze die uit de vijver halen. Reigers zitten graag in ondiep water aan de rand van de vijver. Door deze rand te beplanten met hoge, dicht op elkaar staande planten voorkom je dat de reiger bij het water kan komen. Je kunt ook een net over de vijver spannen of hele fijne draadjes. Als de reiger die raakt schrikt hij en vliegt weg.

Fruit opeten

Vogels zijn dol op fruit, wanneer je dit niet beschermd zal er weinig van overblijven. Soms is het aangetast doordat er in is gepikt. Om toch te kunnen oogsten hang je aluminiumlinten op, dit helpt meestal niet afdoende. Het plaatsen van een fruitkooi helpt beter. Deze kooi is eenvoudig te plaatsen, kan worden vastgezet en is bijna twee meter hoog. Voor fruitbomen zijn er fruithoezen waarmee elk stuk fruit afzonderlijk verpakt kan worden en daarmee ook beschermd is tegen andere insecten. Deze methode is doeltreffend maar kost meer tijd.
© 2014 - 2020 Liza, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Roek, Corvus frugilegusDe roek, Corvus frugilegus, is een kraaiachtige. Hij is zwart van kleur, onder de snavel heeft hij een grijs gebied zond…
De kraaienfamilie, CorvidaeDe kraaienfamilie, CorvidaeDe kraaienfamilie (Corvidae) telt wereldwijd meer dan 100 soorten. Al deze soorten hebben een aantal overeenkomsten, toc…
Vogels voeren zonder ongedierte te trekkenVogels voeren zonder ongedierte te trekkenWilde vogels kunnen best wat extra voer gebruiken. Zeker in de winter is bijvoeren nodig en leuk om te doen. Maar hoe vo…
Overlast meeuwenOverlast meeuwenAls u naar het strand gaat en u hoort de zee en de krijzende meeuwen op de achtergrond dan hoort dit er gewoon bij. Het…

8 Manieren van groenten verbouwen8 Manieren van groenten verbouwenWe weten allemaal dat groenten en kruiden gezond zijn. Niet iedereen weet waarvoor elke groente of kruid dient. Over het…
Tuingereedschap, wat is goed en wat niet?Tuingereedschap, wat is goed en wat niet?Veel mensen gaan er maar vanuit dat ze alles in huis moeten hebben om de tuin bij te houden. In sommige gevallen is dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Raggio5, Pixabay
  • www.vogelbescherming.nl
  • www.colfoort.net
  • www.tuinadvies.be
  • www.tuinadvies.nl

Reageer op het artikel "Hoe beperk je overlast door vogels?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Liza
Laatste update: 07-11-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!