Kruiwagens in soorten en maten

Kruiwagens in soorten en maten Als je in het bezit bent van een tuin, is een kruiwagen eigenlijk onmisbaar. Voor de meeste tuinbezitters behoort hij dan ook tot het onmisbare tuingereedschap. Als je een kruiwagen wilt aanschaffen, dan zal je al snel merken dat dit vraagt om keuzes maken. Zoals met alles wat je gaat kopen, vraagt ook de aanschaf van een kruiwagen om wat denkwerk vooraf. Welke werkzaamheden wil je met de kruiwagen uit gaan voeren? Moet de kruiwagen veel kunnen vervoeren, dus een grote inhoud hebben? Volstaat de aanschaf van een lichtgewicht kruiwagen of heb je hem nodig voor de zwaardere klussen? En dan is er ook nog een keuze in de soort banden of voor een al dan niet opvouwbare kruiwagen.

Kruiwagens in soorten en maten

Bron: Antranias, PixabayBron: Antranias, Pixabay
Bouw kruiwagens
De bouw kruiwagens zijn zwaar uitgevoerde kruiwagens, die tegen een stootje kunnen. Het werk in de bouw gaat gepaard met het vervoeren van zware grondstoffen. De meeste en populairste kruiwagens voor in de bouw zijn hierop dan ook berekend. Het verplaatsen van beton, grind of zand is voor deze kruiwagens dan ook geen enkel probleem. De meeste bouw kruiwagens hebben een inhoud van 80 of 100 liter. Andere eigenschappen van deze kruiwagens zijn de luchtbanden, ronde neus, kiepbanden, slijtsloffen en kopsteun.

Landbouw kruiwagens

De landbouw kruiwagens zijn een slag groter. De meeste uitvoeringen hebben een inhoud van 130 of 160 liter. Een enkel exemplaar heeft zelfs een inhoud van 170 liter. Deze kruiwagens zijn vooral geschikt voor het gebruik in de stal, op maneges of in hele grote tuinen. Ook kwekers en hoveniers maken veelvuldig gebruik van dergelijke kruiwagens. Ze worden vooral gebruikt voor het transporteren van mest, hooi, stro, voer en tuinafval. De grootste verschillen binnen dit type kruiwagen zitten in de uitvoering van de bak. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een kunststof of verzinkte bak.

Huis en tuin kruiwagen

Waar de (land)bouw kruiwagens veelal een in de tijd onveranderde en traditionele uitvoering kennen, daar is de huis en tuin kruiwagen veel meer aan veranderingen onderhevig. Het feit dat we steeds meer werken in de (moes)tuin, al dan niet samen met de kinderen, zorgt er voor dat ook de kruiwagen meegegaan is in het modebeeld rondom het hedendaagse tuinieren. Naast een aan mode onderhevig accessoire, is het natuurlijk bovenal een handig gereedschap voor het uitvoeren van allerlei voorkomende klussen in de tuin en rondom het huis.

Soorten kruiwagens voor de particuliere tuin

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Inhoud van de kruiwagen
Ook voor de particulier is er op het gebied van kruiwagens volop keuze. De belangrijkste keuze is misschien wel de inhoud van de kruiwagen. Moet de kruiwagen je helpen bij het verrichten van allerhande voorbijkomende klussen? Of is het juist de bedoeling dat er regelmatig en veel mee vervoerd moet kunnen worden? Heb je een stalling aan huis of een ander dierenverblijf dat regelmatig uitgemest moet worden, dan zal je regelmatig met een volle kruiwagen moeten lopen. Hoe groter de inhoud van de kruiwagen, hoe meer er per keer vervoerd kan worden. Zeker bij een regelmatig terugkerende klus scheelt dit je toch weer werk. Gaat het alleen maar om het afvoeren van de afgevallen bladeren in de herfst, dan is een keer extra lopen vast geen probleem. In een dergelijk geval kan volstaan worden met een kleiner exemplaar. De inhoud van de huis en tuin kruiwagens ligt globaal tussen de 50 en 150 liter.

Het gewicht van de kruiwagen

Zoals gezegd bepalen de te verwachten werkzaamheden de gewenste eigenschappen van de kruiwagen. Ook het gewicht van de kruiwagen is daarom erg belangrijk. Natuurlijk is een lichte kruiwagen prettiger om mee te werken. Maar voor wie vaak zware producten moet vervoeren, is het aan te raden het gewicht, en daarmee ook de kwaliteit, van de kruiwagen hier op aan te passen. Verspreid je elk voorjaar vele kruiwagens compost over de (moes)tuin? Neem dan een stevige kruiwagen, die het gewicht van het compost goed kan hebben. Een zwaardere uitvoering van de kruiwagen betekent ook dat hij voller geladen kan worden.

Uitvoering en kleur van de kruiwagenbak

De bak van de kruiwagen kan op diverse manieren uitgevoerd worden. Denk daarbij aan de traditionele uitvoering in kunststof (polipropyleen), die in de meeste gevallen groen van kleur is. Naast dit neutrale groen, zijn er ook meer moderne kleuren verkrijgbaar, zoals blauw, roze(!) en limegroen. Soms worden de velgen en de handgrepen ook in kleur uitgevoerd. Ook gegalvaniseerde kruiwagenbakken zijn heel populair.

Banden van de kruiwagen

De meeste kruiwagens zijn uitgevoerd met één wiel. Maar er bestaan ook kruiwagens die uitgevoerd zijn met twee wielen. Deze zijn stabieler dan de exemplaren met slechts één wiel. Daardoor zijn ze bij uitstek geschikt voor het vervoeren van materialen over ongelijke terreinen. Met een zware kruiwagen op slechts één wiel rijden over een ongelijk terrein kost veel kracht en moeite. Een uitvoering met twee wielen vereenvoudigt een dergelijke klus enorm. Naast het aantal wielen is er ook een keuze in de uitvoering van de banden. Veruit de meeste kruiwagens zijn voorzien van luchtbanden. Maar er komen steeds meer uitvoeringen met massieve banden. Het grote voordeel van massieve banden is het feit dat je dus nooit meer te maken kunt krijgen met een zachte, of nog erger, lekke band. Massieve banden zijn vaak gevuld met een soort schuim, waardoor ze nooit opgepompt hoeven worden en ook niet meer lek kunnen raken.

Opvouwbare kruiwagen

Voor wie maar over weinig bergruimte beschikt is er de opvouwbare of flexibele kruiwagen. Deze veelal kleine en lichte kruiwagens zijn ideaal voor de kleinere tuin en het uitvoeren van licht tuinwerk. Het zijn ideale kruiwagens voor het afvoeren van afgevallen blad of snoeiafval. Neutrale uitvoeringen in traditionele groene kleuren of een opvallend modern exemplaar met een felgekleurd bloemendecor: in het steeds groter wordende aanbod van opvouwbare kruiwagens kan het allemaal aangeschaft worden.

Bron: Bev, PixabayBron: Bev, Pixabay

Verschillende type kruiwagens

Kruiwagen Esschert Design

Een eigentijds ogende kruiwagen die licht van gewicht is (hij weegt iets meer dan 5 kg.) en bovendien helemaal opgevouwen kan worden. De beste toepassing is gebruik in de tuin voor afval en bladeren. De kruiwagen beschikt over één massieve band.Heel handig zijn de drie opbergvakken aan de achterzijde, waardoor tuingereedschap gemakkelijk meegenomen kan worden. Een ander type kruiwagen van dit merk is een kleine lichtgroene kruiwagen voor kinderen.

Kruiwagens van Fort

Van het merk Fort zijn tal van verschillende kruiwagens te koop. Het zijn over het algemeen prima kruiwagens voor het zwaardere werk, bijvoorbeeld het kruien van zand en staan bekend om de hoge kwaliteit. Fort heeft een uitgebreid assortiment, met keuze in aantal wielen (een of twee), type bak (Bijvoorbeeld kunststof of gegalvaniseerd) en inhoud van de bak (van 80 tot 160 liter).

Kruiwagens van De Greef

De kruiwagens van De Greef zijn er voor huis en tuin gebruik, maar ook voor zwaardere toepassingen. De kruiwagens zijn bovendien in allerlei kleuren verkrijgbaar. Dus wie eens niet voor het traditionele zwart of groen wil gaan, ka kiezen voor een gele, roze of blauwe kruiwagen.
© 2014 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
(Massief) Kruiwagenwiel kopen voor kruiwagen & kitebuggyEen lekke kruiwagenband plakken is praktisch onmogelijk. Een nieuw (massief) kruiwagenwiel kopen is de beste optie. Er z…
Verschillen tussen kunststof en stalen dakpanplatenDakpanplaten kun je in een kunststof en een plaatstalen variant kopen. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Met…
Wat kost een dakkapel?Wat kost een dakkapel?Een redelijk goedkope manier om extra ruimte in een huis te creëren is het plaatsen van een dakkapel. Op de etage onder…
Meten, maar waarmee dan?Meten, maar waarmee dan?We willen graag weten hoe groot, lang of dik de dingen om ons heen zijn. We hebben verschillende meetinstrumenten waarme…

Begin een kruidentuin met deze succesvolle kruidenplantenBegin een kruidentuin met deze succesvolle kruidenplantenZelf op bescheiden schaal kruiden kweken in de tuin geeft al snel veel voldoening. In het Nederlandse klimaat zijn er ve…
Rechten en plichten in de tuinRechten en plichten in de tuinOverhangende takken of wortelopslag van de boom van de buren kan tot grote ergernis leiden. Een zonder overleg geplaatst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Majabechert, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Antranias, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Bev, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.