Voorbereiding nieuwe tuin

Voorbereiding nieuwe tuin Het klinkt wellicht vreemd in het koude seizoen al te beginnen, maar we vinden het van groot belang dat we een lekkere tuin hebben... en waarom ook niet. Bij voorkeur met veel privacy en waar je zolang als mogelijk in kunt vertoeven. Helaas leent zich het Nederlandse weer niet erg voor, maar ook daar zijn inmiddels allerlei oplossingen voor te bedenken. Is de lente nog niet in aantocht, de voorbereiding kan al wel beginnen. Ieder goed tuinplan begint met de juiste voorbereiding, want een goede voorbereiding zorgt er voor dat je hetgeen je voor ogen hebt, ook gerealiseerd kan worden. Je komt niet voor onverwachte zaken te staan en raakt niet gedesillusioneerd als je eenmaal aan de slag gaat en het is allemaal net niet wat je gedacht had. Hoe begin je?

Inspiratie opdoen

Voordat je concreet aan de slag gaat is het goed om inspiratie op te doen. Veel mensen die aan een nieuwe tuin beginnen, hebben wel wat ideeën maar daar houdt het eigenlijk mee op. Immers “een beetje van die planten en het pad een beetje zus en zo” en dan maakt men er nog grote armbewegingen bij, is hoe ver menigeen komt. De prachtig grote siertuinen in allerlei stijlen worden mooi gevonden en dat is dan wat men wil. Alleen moet de vertaalslag gemaakt worden naar de eigen tuin en in veel gevallen is die net even kleiner dat die tuin die je gezien hebt. Bovendien zit je ook nog met plantensoorten die wel of niet in Nederland groeien. Kortom... inspiratie opdoen en een pallet/moodboard maken van hetgeen je aanspreekt.

Bron: Susannp4, PixabayBron: Susannp4, Pixabay
Waar moet je zoal aan denken?
  • Bezoek de tuinbeurzen (deze zijn altijd in de periode voorafgaande aan het seizoen)
  • Bezoek siertuinen in Nederland
  • Bekijk op internet allerlei groen (niet zozeer de tuincentra als wel al het groen dat er op internet te vinden in)
  • Trek de natuur in en doe ideeën op bij wat je allemaal om je heen ziet.
  • Bezoek verschillende tuincentra.
  • Ga lopend eens door de buurt of een andere buurt in je stad/dorp en bekijk wat je daar aan (voor)tuinen ziet.

Hoe kijk je?

Nog niet “invullen” maar alleen de grote lijnen bekijken en ervaar wat indruk op je maakt, wat je blik aantrekt en waar je vrolijk van wordt. Een tuin in een bepaalde stijl kan je als mooi ervaren, maar je moet er ook in kunnen vertoeven en dan is het belangrijk dat je er een warm gevoel bij krijgt. Niet voor niets dat er vaak gezegd wordt dat binnen en buiten steeds meer met elkaar gecombineerd wordt. Je huis moet ook als een warme deken aanvoelen en waarom je tuin dan niet?

Voorbereidingen

Budget

Na de inspiratie komen de voorbereidingen en aangezien de meeste mensen niet ongelimiteerd geld uit kunnen geven, is een budget wat je uit wilt geven aan een tuin, wel belangrijk. Als je dat niet doet, dan loop je de kans dat je of te veel uitgeeft of halverwege tot de conclusie komt dat je budget op is en wat dan?

Logistiek

Als je budget duidelijk is, is het zinvol te gaan kijken in welke periode je met je tuin aan de slag gaat. Kijk met vorst uit voor je bloemen en planten. De meeste mensen gebruiken het vroege voorjaar om met de tuin aan de slag te gaan. Behalve het lekkere gevoel dat de warme periode er weer aan komt, ontluikt alles. Dus dat de meeste mensen er dan zin in hebben, is eigenlijk ook wel logisch. Als je echter de hulp inroept van een professional moet je uitkijken dat hij of zij niet al bezet is. Je bent niet de enige met ideeën voor een nieuwe tuin.

Na de periode plannen kan het kopen c.q. bestellen beginnen. Je doet er goed aan te vergelijken, want stenen, hout én planten kunnen in prijs behoorlijk verschillen. Een tuincentrum is dan misschien wel gemakkelijk, omdat ze alles hebben... maar even wat speuren en je kunt vaak los ingekocht tot een lagere totaalprijs komen.

Als je alles op elkaar afstemt is het belangrijk te beginnen bij de vloer, de buitenwanden en dan het groene geraamte (de grote basis stukken) in je tuin. Daarna komt pas de rest van het groen en de verdere aankleding met tuinmeubelen. Accessoires niet op voorhand bestellen of inkopen, pas als alles staat is te overzien waar welke accessoires mooi zullen staan. Neem er vooral ook de tijd voor en overhaast niets. Als je een echte eyecatcher in je tuin wilt, reserveer daar dan een mooie prominente plaats voor.

Tot slot

Lekker veel tijd in je tuin doorbrengen, eventueel met overkapping en terrasverwarmers om het seizoen nog even door te trekken, kan heerlijk zijn. Maar zorg dat je tuin dé tuin wordt die je vrolijk stemt, waar je graag vertoefd en waar je lekker bij kunt komen van een drukke dag in een hectische maatschappij. Geniet vooral!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ligging van de tuin - zon of schaduw?De ligging van de tuin - zon of schaduw?Bij het maken van een ontwerp is de ligging van de tuin ten opzichte van de zon bepalend. De beplanting, looppaden en te…
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…
Terrasoverkapping of veranda, wat kost het?Terrasoverkappingen en veranda’s zijn nagenoeg hetzelfde. Toch zijn er kleine verschillen. Er kunnen diverse materialen…
Wat moet er in oktober allemaal in de tuin worden gedaan?Wie denkt dat er in oktober niets meer te doen is in de tuin heeft het mis. Juist een goede voorbereiding zorgt er voor…

Tuinbonen; makkelijke teelt en heerlijk in de keukenTuinbonen; makkelijke teelt en heerlijk in de keukenTuinbonen; een groente met misschien een ouderwets imago. Maar dit is volkomen onterecht. Wie op zoek gaat zal al snel o…
Opvallende bladplanten voor in de schaduwOpvallende bladplanten voor in de schaduwTuinieren in de schaduw vraagt extra aandacht. Bijna elke tuin heeft wel een hoek waar de zon nauwelijks of helemaal nie…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.