Soorten waterpompen

Soorten waterpompen Een waterpomp is een pomp die water over een bepaalde horizontale of verticale afstand kan verplaatsen. Vroeger werd dit veel met de hand gedaan, maar tegenwoordig gebeurt dit machinaal. Waterpompen zijn er in allerhande soorten en maten. Er zijn waterpompen die men met de hand bedient, waterpompen met een verbrandingsmotor op benzine of diesel en elektrisch aangedreven pompen. Deze laatste variant wordt aangedreven door middel van een elektromotor, waarbij één van de belangrijkste kenmerken is, dat ze zeer stil hun werk doen.

Kenmerken van een waterpomp

Als u op zoek gaat naar een waterpomp, dan is een aantal kenmerken van belang. Zo moet u in ieder geval weten wat de opvoerhoogte van de waterpomp die u zoekt, maximaal is. Dit is de verticale afstand waarover de pomp water kan verplaatsen. Als de opvoerhoogte stijgt, wordt de capaciteit van de pomp, dus het aantal liters water dat per minuut maximaal verpompt kan worden, minder. Uiteraard zijn er meer kenmerken, maar dit zijn de belangrijkste twee. Let wel altijd goed op de toepassing van de pomp. Een pomp voor schoon water kan namelijk geen vuil water verpompen en ook geen chemicaliën.

Soorten elektrische waterpompen

Elektrische waterpompen kennen veel toepassingen. Zo worden ze ingezet voor tuinbesproeiing, bij huishoudelijk gebruik, in waterputten en als onderdeel in auto’s en scooters. Enkele voorbeelden van elektrische pompen zijn de volgende.

De hydrofoorpomp

Deze pompen worden ingezet om grondwater op te pompen. Water wat men vervolgens kan gebruiken voor de tuinbesproeiing of voor huishoudelijk gebruik. Dit type pomp is voorzien van een elektronische drukschakelaar, welke er voor zorgt dat de pomp automatisch inschakelt zodra er behoefte aan water is, bijvoorbeeld als de kraan opengedraaid wordt. De pomp schakelt ook weer automatisch uit.

Een beregeningspomp

Dit type elektrische waterpomp is ideaal in gebruik bij besproeiing van bijvoorbeeld de tuin, of voor verpomping van regen- of leidingwater. Omdat dit type pomp veelal in de buitenlucht geplaatst wordt, is hij voorzien van een aftapschroef waarmee u het water weg kunt laten lopen als er kans is op vorst.

Overige pompen

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten elektrische pompen op de markt. Naast de genoemde schoonwaterpompen, zijn er ook nog de vuilwaterpompen en de chemicaliënpompen verkrijgbaar.

Fabrikanten en verkooppunten van elektrische waterpompen

Er zijn veel fabrikanten die een elektrische waterpomp op de markt brengen. De bekendste zijn Grundfos, DAB en Siemens, maar er zijn er meer. Een uurtje surfen op het internet levert u al snel een veelvoud aan fabrikanten en leveranciers op. Voor een elektrische waterpomp kunt u uiteraard terecht bij de dealers van deze merken. Maar ook machinehandels en technische groothandels bieden u over het algemeen een ruime keus aan elektrische waterpompen. De wat simpelere beregeningspompen zijn daarnaast ook verkrijgbaar in bouwmarkten.

Keuze voor een tweedehands waterpomp maken

Bent u op zoek naar een tweedehands waterpomp, dan zijn er eigenlijk twee wegen die u kunt bewandelen:

Dealers

U kunt bij de dealers van diverse merken waterpompen en bij machinehandels informeren of zij tweedehands waterpompen op voorraad hebben. Vragen staat vrij, en zij ruilen vaak tweedehands pompen in op een nieuwe. Waar nodig worden de pompen dan weer in topconditie gebracht en krijgt u wellicht nog enige garantie, zodat ze weer voor lange tijd probleemloos hun werk kunnen doen. Bij dit soort bedrijven kunt u ook veel informatie omtrent de in uw geval geschikte waterpomp vinden, zodat u met een gerust gevoel een tweedehands waterpomp kunt aanschaffen waar u nog jaren probleemloos gebruik van kunt maken

Via internet

U kunt via het internet op zoek gaan. Er zijn legio websites waarop mensen hun gebruikte waterpomp te koop aanbieden. Vaak kunnen de aanbieders u niet van veel informatie voorzien, dus het is wel zaak dat u voordat u op zoek gaat al weet welke waterpomp aan uw eisen voldoet. Garantie is in deze gevallen ook niet van toepassing, maar daar staat tegenover dat u vaak goedkoper uit bent dan wanneer u voor een tweedehands waterpomp naar een dealer of machinehandel gaat. Het is zelfs mogelijk dat u op deze manier voor een spotprijs een vrijwel nieuwe pomp op de kop tikt.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pomp: kopen en plaatsen van een waterpompPomp: kopen en plaatsen van een waterpompHet plaatsen van een waterpomp hoeft niet heel duur te zijn. U kunt dit eventueel zelf doen. Er zijn twee belangrijke ty…
Waterpomp van wasmachineWaterpomp van wasmachineBijna dagelijks staat de wasmachine in veel huishoudens te draaien en eigenlijk kunnen we ook niet meer zonder. Maar som…
Waterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWaterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWanneer u een vijver is het belangrijk om ook een waterfilter te hebben. Dat dient om de vijver schoon te houden. U kunt…
Waterval: maken van waterval of beekloop in de tuinWaterval: maken van waterval of beekloop in de tuinVeel mensen willen een beekloop of waterval in de tuin. Dat hoeft niet per se heel duur te zijn. Er zijn verschillende m…

Rotstuin maken: hoe ga je te werk?Een rotstuin maken is geen gemakkelijke opgave, maar het eindresultaat is altijd zeer sfeervol. Er zijn een aantal dinge…
De moestuin in oktoberNatuurlijk is het voorjaar de drukste periode in de moestuin, maar de moestuinier heeft altijd wel wat te doen. Opruimen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pashminu, Pixabay
  • www.covanbeek.eu
  • www.detuinmachine.nl/
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.