Huis kopen een goede of een slechte investering?

In het verleden werden huurders van huizen voor gek verklaard. De maandelijkse huur was weggegooid geld. Door de daling van de huizenprijzen sinds 2009 wordt hier anders over gedacht. U kunt kiezen voor het huren of het kopen van een huis. Beide opties hebben voordelen en nadelen. Het grootste voordeel van een koophuis was de te realiseren overwaarde. Een eigen huis werd gezien als een spaarpot waar eventueel het pensioen mee kon worden aangevuld. Inmiddels weet iedereen dat het kopen van een huis een investering is die goed uit kan pakken, maar de waarde van onroerend goed kan ook flink zakken. Het gevolg is dat er een schuld aanwezig is in een hypotheek die hoger is dan de waarde van het huis.

Huis kopen is een slechte investering

De kopers van een huis in de periode vanaf 2008 tot en met 2011 zijn slecht uit. In deze periode zijn de huizenprijzen ongeveer 9 procent gezakt. De daling verschilt per regio en per soort woonhuis. Voornamelijk de verkoop van het duurdere segment is in deze periode sterk teruggelopen. Een logisch gevolg is dat de prijzen van deze huizen sterk verlaagd zijn. Door de constante daling van de huizenprijzen, stappen er minder starters in de huizenmarkt. Ze kiezen er massaal voor om de verdere dalingen eerst nog even af te wachten.

Huis kopen is een goede investering

Historisch gezien is het kopen van een huis nog steeds een verstandige investering. De jaren voorafgaand aan de sterke dalingen zijn de prijzen fors verhoogd. De daling van de huizenprijzen, kan ook gezien worden als een natuurlijke correctie. Huizenbezitters die een huis tientallen jaren geleden gekocht hebben, kunnen nog steeds profiteren van een waarde van hun huis die ruim verdubbeld is.

Instappen in een dalende huizenmarkt?

De situatie eind 2011 is onzeker. De huizenprijzen zijn nog steeds aan het dalen, maar hoe gaan de huizenprijzen zich de komende jaren ontwikkelen? Na een paar jaren van dalingen kan het een goed moment zijn om in te stappen, maar de dalingen van de afgelopen jaren kan ook slechts een begin zijn van nog sterkere dalingen. Een huis kopen is vergelijkbaar met het aankopen van aandelen. U weet vooraf niet of het een goed instapmoment is.

Vaste lasten vergelijken

Over de ontwikkeling van huizenprijzen valt niets te zeggen. De maandlasten kunt u wel met elkaar vergelijken. Het voordeel van een huurhuis is dat u voor de toekomst ongeveer in kunt schatten hoe hoog de huren gaan worden. U kunt er vanuit gaan dat de huren jaarlijks in juli verhoogd gaan worden. Bij het kopen van een huis kunt u ook zorgen voor stabiele maandlasten door een lange rentevaste periode te kiezen. Hierbij moet u ook rekening houden met extra uitgaven wat betreft onderhoud en verbeteringen aan de woning. Een huurder hoeft niet of minder te reserveren voor dergelijke uitgaven.

Kortom, zolang de huizenprijzen blijven dalen is de huurder beter uit in vergelijking met de koper. Uitgaande van een investering voor de lange termijn is historisch gezien het kopen van een huis verstandiger. Een huurder kan echter beter wachten tot het moment dat de huizenprijzen weer omhoog gaan.
© 2011 - 2022 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huis kopen op de groeiEen huis kopen op de groeiBij het kopen van een huis kunt u beter ver vooruit denken. Een klein appartementje is een goede aankoop voor een huisho…
Overwaarde geeft vaak vertekend beeldEr wordt van overwaarde gesproken als de verkoopopbrengst hoger is dan resterende op de huis rustende hypotheek. Overwaa…
Anders verkoopt u toch gewoon het huis!Anders verkoopt u toch gewoon het huis!Door waardeopbouw in een eigen huis en door aflossing van de hypotheek die op het huis gevestigd is, kunt u een overwaar…
De beste belegging blijft de eigen woningDe beste belegging blijft de eigen woningBekeken op lange termijn, blijft het kopen van een huis een goede investering. De huizenprijzen zijn vanaf 2009 in een d…
Huis is niet te verkopenEen niet te verkopen huis kan een groot probleem vormen voor de huiseigenaren. In bepaalde situaties moet het huis verko…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.