Kopen van een huis: van zoeken tot kopen van een woning

Allereerst is het belangrijk om je financiën op een rijtje te zetten. Kopen kost vaak meer dan huren. Kijk wat je per maand zou kunnen missen, zonder dat je op water en brood hoeft te gaan leven.
Hypotheek
Ga alvast naar en hypotheekadviseur om informatie in te winnen. Die kan aan de hand van jouw gegevens uitrekenen wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen en hoeveel je dat per maand kost.Schulden
Ook niet onbelangrijk: begin met het aflossen van eventuele schulden. Schulden zorgen ervoor dat je lagere hypotheek krijgt dan zonder deze schulden. Denk daarbij ook aan creditcards, eventuele roodstanden op bankrekeningen en afbetalingskredieten. Deze worden ook als schulden aangemerkt.Je studieschuld bij DUO / Informatie Beheer Groep staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), maar telt officieel wel mee bij het bepalen van de maximale hypotheek.
Sparen
Naast het aflossen van schulden, is het handig om te sparen. Je wilt straks toch je nieuwe huis inrichten. Misschien moet er wel geschilderd worden of nieuwe vloerbedekking gelegd worden. Vroeger kon je dat meefinancieren in de hypotheek, maar tegenwoordig wordt er verwacht dat je eigen geld meeneemt. Ook voor het betalen van de notariskosten.Huis
Als je op een rijtje hebt wat je kunt gaan uitgeven, kan je een makelaar inschakelen. Die is volledig op de hoogte van wetgeving en weet wat een redelijke prijs voor een woning is. Maar veel logischer is om zelf rond te kijken op Funda en een aantal woningen te bezichtigen.Bezichtiging
Als je denkt het huis gevonden te hebben, ga je langs voor een eerste bezichtiging. Wees kritisch. Kijk goed naar de keuken en badkamer, want dat zijn kostbare aangelegenheden om te moeten vervangen.Als je een appartement koopt, betaal je ook nog servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren. Informeer hoeveel deze kosten zijn en wat ervan betaald wordt. Let ook op of de VVE voldoende gereserveerd heeft voor toekomstig onderhoud. Als je het huis van je dromen op internet gevonden denkt te hebben, zul je toch eerst nog even op onderzoek uit moeten. Rijd door de wijk, vraag eventueel advies aan buurtbewoners.
Woning
Als je het helemaal zorgvuldig wilt doen, kun je het bestemmingsplan en een uitdraai van Het Kadaster opvragen. Een bestemmingsplan geeft de plannen van de gemeente aan. Het Kadaster laat zien hoeveel woningen er verkocht zijn. Als dat er heel veel in korte tijd zijn, kun je je afvragen of dat iets met de buurt te maken heeft.Als je een bod wilt gaan uitbrengen, doe je dat vaak na de tweede bezichtiging. Neem iemand mee die verstand heeft van zaken of laat een bouwkundige taxatie uitvoeren. Dan heb je alle gebreken op een rijtje.
Optie
Als je het huis wilt kopen, neem je eerst een optie. Tijdens deze optie ga je onderhandelen en andere geïnteresseerden mogen pas bieden als jullie er niet uitkomen.Vaak kan er een percentage van de verkoopprijs af, maar dat hangt af van hoe gewild het huis is. Mochten er veel gebreken zijn of mocht het huis al heel lang te koop staan, dan is het mogelijk een stuk onder de verkoopprijs te gaan zitten.