M. Frogink, 20-12-2011
U schrijft in uw artikel onder bankgarantie "maximaal 10%". Mijns inziens is dit incorrect.
De 10% is gebruikelijk, echter is hier geen maximum aan verbonden. Gaarne uw reactie.
Reactie infoteur, 21-12-2011
Ik heb het artikel wat langer geleden geschreven, dus ik durf niet exact te zeggen waar ik het woord 'maximaal' op gebaseerd heb. Ik zie echter ook op sites van notarissen en andere specialisten op het gebied van financieel advies ook spreken van een 'maximum van tien procent'.
Tien procent is sowieso gebruikelijk. Nu ben ik niet meer werkzaam in deze sector, maar het lijkt me dat een bankgarantie van meer dan 10 procent zowel bij de koper als de bank tot vraagtekens kan leiden. Maar wilt u het zeker weten dan kunt u informeren bij uw notaris of hypotheekadviseur.
G. A. Stalman, 22-02-2009
Na te zijn gescheiden heb ik mijn huis via een regio makelaar verkocht. In de voorlopig koopacte was de ontbindings clausule opgenomen dat indien na 6 weken de koper de financiiering niet rond kon krijgen de koop niet doorging. Tijdens de rechtzitting vroeg de rechter mij of het huis was verkocht mijn antwoord was op voorlopig koopcontract met een financiiergs ontbindingsclausule dus in feite nee. Mijn ex wilde na de verkoop van mijn huis via de rechter opnieuw meer alimentatie op grond van het feit dat op de dag van de rechtzitting over definitieve alimentatie betaling ik de zaak zou hebben belazerd, want het huis was wel verkocht! Zij was mij z.g. wat tegemoet gekomen m.b.t de alimentatie onderhandelingen. 4 November stond ik weer voor de rechtbank in Leeuwarden en deelde die rechter mij mede dat een voorlopig koopcontract betekende dat het huis dan toch als verkocht beschouwd dient te worden. Op welk wetsartikel berust de legaliteit dat als de koper zijn hypotheek op een uiterlijk bepaalde datum niet rond kan krijgen de koop dan wel verkoop als nietig kan worden beschouwd?
Reactie infoteur, 22-02-2009
Geachte heer Stalman,
De ontbindende voorwaarden, opgenomen in de koopovereenkomst zijn niet zozeer gebaseerd op een wetsartikel, anders dan dat het onderdeel vormt van de overeenkomst. Zolang de ontbindende voorwaarden nog van kracht zijn, kun je niet spreken van een defintieve verkoop. Daar komt nog bij dat pas op de datum van de levering en betaling de verkoop defintief tot stand is gekomen. Immers, als de koper, na het aflopen van de termijn van de ontbindende voorwaarden, alsnog besluit niet af te lopen, dan heeft u geen andere sanctie dan afname te vorderen en kunt u eventueel de gestelde garantie inroepen (meestal 10% van de koopsom).
Dit alles los van de alimentatieregelingen. Daar kan ik zo geen oordeel over vellen. Het lijkt mij dat de rechter u tenminste de tijd moet geven om de afloop van de periode van de ontbindende voorwaarden af te wachten, alvorens een uitspraak te doen. Mooier is nog als hij pas uitspraak doet na levering.