Huis nog niet verkocht? Lagere vraagprijs is de oplossing

Een huis verkopen is niet een kwestie van een hoge prijs op het huis zetten en wachten tot er iemand toe gaat happen. Het huis gaat alleen verkocht worden als er een redelijke vraagprijs wordt gevraagd. In de periode vanaf 2008 hebben wij in Nederland te maken gekregen met een stagnerende huizenmarkt. Dit was nieuw voor ons, want huizenbezitters gaan uit van een waardeontwikkeling in het huis dat ze uiteindelijk kunnen gaan gebruiken als aanvulling op het pensioen. De verkopers hebben er moeite mee om mee te gaan met de daling van de waarde van hun huis. Ze hebben vaak nog prijzen in gedachten die het huis een paar jaar geleden vertegenwoordigde, maar de prijzen zijn in bepaalde gevallen wel met twintig procent gezakt.

Stagnerende huizenmarkt

De situatie in 2011 is dat er een record aantal huizen in de verkoop staat (ruim 253.000 volgens Funda). De overdrachtsbelasting is tijdelijk verlaagd van zes naar twee procent, maar de huizenmarkt zit nog steeds op slot. Mogelijk moet de prijs nog meer gecorrigeerd worden, en is de daling van de huizenprijzen niet meer te stoppen. Het probleem wordt versterkt door de strengere acceptatienormen van banken voor nieuw te sluiten hypotheken. Er moet door starters aan strenge eisen worden voldaan om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Scherpe vraagprijs hanteren om het huis snel te verkopen

Zelfs in een stagnerende huizenmarkt kan een huis snel verkocht worden. Hiervoor moeten de verkopers wel diep in de buidel tasten. Ze moeten een groot deel van de overwaarde laten vallen, of ze moeten zelfs een verkoopverlies voor lief nemen. Een scherpe prijs is nog steeds geen garantie, maar het vergroot de kansen op een snelle verkoop.

Beter huis scherp in de markt zetten, dan later de vraagprijs verlagen

Op het moment dat een huis nieuw in de verkoop wordt gezet, is de kans op bezichtigingen het grootst. Een huis dat net in de verkoop zit, krijgt namelijk het meeste aandacht. Op huizensites hebben potentiële kopers de interessante huizen in hun zoek regio al bekeken. Ze bekijken uitsluitend nog de huizen die nieuw in de verkoop zijn gezet. De meeste huizensites bieden de mogelijkheid om uitsluitend het nieuwe aanbod te bekijken. Ze kunnen zich zelfs abonneren voor een soort nieuwsbrief. Zodra er een huis in de verkoop komt die voldoet aan hun zoekvoorwaarden, ontvangen geïnteresseerden een mail.

Vraagprijs verlagen

Op het moment dat de vraagprijs is verlaagd moet het huis weer de nodige aandacht krijgen. Een goede methode kan zijn dat de makelaar mensen gaat nabellen die eerder het huis bezichtigd hebben. Deze mensen hebben al interesse getoond in het huis, en willen mogelijk wel toeslaan nu de vraagprijs lager ligt.

Vraagprijs is slechts een richtprijs

Verkopers moeten wel voorzichtig zijn met het bepalen van een scherpe vraagprijs. Kopers gaan er namelijk wel vanuit dat er nog een onderhandelingsruimte in het huis zit. Zeker in tijden dat de huizenmarkt vast zit, weten kopers dat ze ver onder de prijs kunnen gaan zitten. Het is belangrijk om toch nog een paar procent aan onderhandelingsruimte in de vraagprijs te verwerken.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesHuis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesIn de jaren 2008 tot en met 2012 maakt de huizenmarkt zware jaren door. In 2012 staat er een record aantal aan huizen in…
Beste strategie: hoge vraagprijs of lage vraagprijs?Om een huis te kunnen verkopen, moet u eerst bezichtigingen krijgen. Op het moment dat de onderhandelingen beginnen, moe…
Lager bod op huis accepterenVerkopers van een huis willen een zo hoog mogelijke prijs voor hun huis hebben. Hierdoor worden er soms biedingen afgewe…
Huis verkopen voor een laag bedragHuizenbezitters denken vaak dat ze hun huis altijd weer kunnen verkopen voor een hoger bedrag dan het aanschafbedrag. Ge…

Woonwagenkamp: het kopen van een woonwagenWoonwagenkamp: het kopen van een woonwagenHet is relatief goedkoop om een woonwagen te kopen of te bouwen. Dit is zeker het geval wanneer u het vergelijkt met een…
Bronnen en referenties
  • Funda.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.