Samen een huis kopen & hypotheek afsluiten? Zo doe je dat!

Samen een huis kopen & hypotheek afsluiten? Zo doe je dat! Een eigen huis kopen is één van de spannendste dingen die je gaat doen... sterker nog, er zijn relaties die erop stuklopen! Zorg ervoor dat dit jou niet overkomt en lees de tips uit dit artikel. Zo weet je de ergste stress te voorkomen en heb je straks samen met je partner een echt droomhuis - en dat is waar je natuurlijk uiteindelijk voor gaat!

Een eigen huis kopen: het hypotheekgesprek

Het klinkt misschien gek om de aankoop van een huis te beginnen met een hypotheekgesprek. Toch is dit de meest verstandige eerste stap.

Je financiële mogelijkheden en beperkingen kennen

Als je de zoektocht naar een koophuis begint met een hypotheekgesprek, weet je precies hoe je er qua financiël voor staat. Je komt er in een hypotheekgesprek namelijk niet alleen achter wat je samen met je partner kunt lenen, je krijgt ook te horen wat je maandelijkse lasten worden. Soms kan het handig zijn om te besluiten de hypotheek op één salaris te houden. Zo weet je zeker dat als één van jullie haar of zijn baan kwijtraakt, jullie de hypotheek nog kunnen betalen. Tip: vergelijk hypotheekaanbiedingen en zorg dat je in elk geval twee verschillende aanbieders hebt gesproken. Zo weet je of er grote verschillen zijn in bijvoorbeeld het rentepercentage en of je beter naar een andere hypotheekverstrekker kunt gaan.

Schulden?

Als je een hypotheekgesprek voert, komt er ook naar voren of je geregistreerd staat bij het BKR. Bij het BKR geregistreerd staan is absoluut niet negatief. Als je een telefoonrekening afsluit, wat in principe ook een lening is, kun je al in het register staan. Ook studieschulden worden in het BKR verwerkt. Je registratie wordt pas een probleem als blijkt dat je bepaalde rekeningen niet of niet gelijk hebt betaald. Ben je hier vooraf van op de hoogte, dan kun je je financiële zaken eerst op orde stellen voordat je op zoek gaat naar een koophuis.

Een eigen huis kopen: de oriëntatiefase

Het hypotheekgesprek is achter de rug en jullie kunnen eindelijk op zoek naar een echte droomwoning. Je kunt op diverse websites het aanbod in koophuizen bekijken. Elke website heeft daarbij een zoekfunctie. Hier kun je aangeven wat de wensen zijn voor je woning.

Je woonwensen inventariseren

Maak samen een lijst van de belangrijkste eisen voor een huis. Hierbij kun je denken aan de grootte van de tuin, of je parkeerruimte wilt of niet, en of je veel of weinig zou willen verbouwen. Ook kun je op de lijst zetten of je voorkeur uitgaat naar nieuwbouw of dat je juist het karakteristieke van oude huizen aantrekkelijk vindt. Verder kan de omgeving van belang zijn; waar wil je precies gaan wonen? Maak eerst de lijst afzonderlijk en leg de lijsten dan naast elkaar. Komen jullie wensen overeen? Zo niet, kijk dan eens of je tot een gulden middenweg kunt komen. Maak daarvoor een gezamenlijke lijst met alle wensen die overeenkomen. Zet daaronder de compromissen neer die jullie sluiten voor de overige wensen.

Zoeken naar koophuizen

Nu je een duidelijk beeld hebt van jullie droomhuis, kan de zoektocht eindelijk echt beginnen. Oriënteer je door diverse aanbieders van koophuizen op te zoeken en daar het aanbod van te bekijken. Welke huizen spreken je aan? Welke niet? Het kan zijn dat je in deze fase je lijstje met wensen nog enigszins moet aanpassen. Zo kunnen huizen die aan alle eisen voldoen niet bestaan of extra duur zijn. Overleg ook tussentijds met elkaar om te kijken of jullie nog steeds dezelfde wensen hebben.

Een eigen huis kopen: extra lenen of niet?

Hoera, gevonden! Het droomhuis bestaat en nu hebben jullie het eerste bod uitgebracht. Dan vraagt de hypotheekverstrekker of je extra wilt lenen bovenop de hypotheek: een bouwdepot. Wat doe je?

Niet doen

Als er weinig aan het huis verbouwd moet worden, is een bouwdepot vaak overbodig. Bereken ruim wat de kosten zijn van bijvoorbeeld schilderwerk en andere klussen aan de woning. Kun je dit dekken met je spaargeld? Is het antwoord hierop ja, dan is een bouwdepot onnodig. Bovendien is een bouwdepot een verhoging van je lening, dus betaal je extra rente als je het wel neemt.

Wel doen

Een heel huis door een professional laten schilderen kan je zo tot vijf- of zelfs tienduizend euro kosten, afhankelijk van de grootte van een koopwoning. Vraag dus indien mogelijk alvast offertes aan voor alle klussen in de woning. Een badkamer of keuken vervangen? Nieuwe vloeren op elke etage? Het is vaak zo dat je spaargeld niet alle kosten kan dekken. Een bouwdepot kan dan zeker uitkomst bieden. Let wel op: het geld voor een bouwdepot mag alleen worden uitgegeven aan zaken die 'vast'staan in de woning. Een inbouwkast mag er bijvoorbeeld wel van worden bekostigd, maar een rij kasten in de slaapkamer niet. Bedenk wat je wilt veranderen aan het huis wat je niet mee kunt verhuizen. Dat kan onder het bouwdepot vallen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Maresa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koopwoning of huurhuis in 2020?Koopwoning of huurhuis in 2020?De prijs van een koopwoning is omlaag gegaan en de huren van een sociale huurwoning zijn in 2020 opnieuw verhoogd. Wat k…
Hypotheek voor starters: Sociale KoopHypotheek voor starters: Sociale KoopVoor starters op de woningmarkt is het moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Een van de mogelijkheden om starters te…
Verhuizen naar huurwoning en hypotheekVerhuizen naar huurwoning en hypotheekU kunt uw koophuis verlaten voor een huurwoning, maar dan wilt u toch ook weten wat dat in 2019 en 2020 financieel betek…
Huren of toch kopen: koopwoning of huurwoningHuren of toch kopen: koopwoning of huurwoningEen huis huren of toch een huis kopen in 2020? Koopwoning of huurwoning? Een hypotheekrente betalen of de huur betalen d…

Uw huis verkopen zonder makelaarUw huis verkopen zonder makelaarWilt u uw huis verkopen zonder een makelaar? Wilt u ook niet duizenden euro's aan courtage betalen? Wilt u ook zelf de v…
Kamer huren via WimduKamer huren via WimduWimdu is een online platform waar particulieren hun kamers, huizen, etc. voor verhuur kunnen aanbieden. Via de site van…

Reageer op het artikel "Samen een huis kopen & hypotheek afsluiten? Zo doe je dat!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Maresa
Laatste update: 10-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Schrijf mee!