Een appartement kopen aan de kust: hoe,waar en waarom?

Een appartement kopen aan de kust: hoe,waar en waarom? Een appartement of studio kopen aan de kust kan een zeer interessante belegging zijn, waar je zelf ook plezier aan beleeft. Je kan een appartement kopen voor eigen gebruik, maar ook om te verhuren. Waar moet je op letten en hoe pak je de aankoop het best aan?

Eigen gebruik of verhuren

Een van de belangrijkste zaken die je voor jezelf moet uitmaken is of je het appartement wil aankopen voor eigen gebruik, of louter om te verhuren. Je kan natuurlijk ook een combinatie van de twee maken, maar beslis dan eerst welk doel op de eerste plaats komt.

Koop je een appartement voor eigen gebruik, dan hoef je louter met je eigen smaak rekening te houden. Je koopt een appartement op de ligging van je keuze en je hoeft in principe niet echt rekening te houden met verdieping, faciliteiten in de buurt of bewoonbare oppervlakte.

Wil je een appartement kopen om te verhuren, dan zal je iets commerciëler moeten denken. In dat geval kan je beter op zoek gaan naar een appartement dat dichtbij openbaar vervoer, winkels, en natuurlijk strand en zee gelegen is. Ook de verdieping speelt een rol, de best verhuurde appartementen liggen meestal tussen de derde en de zesde verdieping. Sommige huurders willen niet lager dan de 3de verdieping zitten, omdat ze dan teveel "te kijk" zitten op hun terras, en anderen hebben hoogtevrees waardoor ze niet op een hoge verdieping willen logeren.
Huurders die hun vakantie aan zee doorbrengen, willen graag genieten van zeezicht. Appartementen met zicht op de duinen of meer in het centrum gelegen, zullen moeilijker te verhuren zijn en minder opbrengen.

Als je een appartement koopt met het loutere doel om het te verhuren, kan je beter zorgen voor een niet al te dure inrichting en met voldoende slaapgelegenheid. Naast de bedden in de slaapkamer(s) kan ook een zetelbed of kastbed in de woonkamer geplaatst worden, zodat er ruimte is voor twee extra logees.

Het kan ook interessant zijn om een parkeerplaats of garage bij te kopen. Deze kan je mee verhuren en geven een meerwaarde aan het appartement, want de vakantiegangers willen geen uren spenderen aan het zoeken van een parkeerplaats tijdens de drukke zomermaanden.

Nieuwbouw of herverkoop

De nieuwbouwprojecten aan zee worden steeds schaarser, zeker residenties met zeezicht. Toch zijn er in de meeste badsteden projecten lopende, waarover je je kan informeren bij de betrokken immobiliënkantoren. Het voordeel van een nieuwbouwproject is dat je een splinternieuw appartement krijgt, waar in de komende jaren geen extra kosten voor renovatie zullen opduiken.

Een ouder appartement kopen is meestal goedkoper, en het aanbod is ook groter. Wil je een appartement met zeezicht, dan is de kans groter dat je op een ouder appartement terechtkomt. Het nadeel hiervan is dat oudere gebouwen vaak hier en daar opgeknapt moeten worden, wat soms grote kosten met zich meebrengt. Informeer je vooral over aankomende liftvernieuwingen of gevelrenovaties.

Zeezicht

Een appartement met zeezicht is natuurlijk ieders wens. Toch zijn er ook leuke appartementen met zicht op de duinen, of meer in het centrum van een badstad gelegen. Deze hebben het voordeel dat ze meestal een zuidgericht terras hebben, terwijl je met een terras op de zeedijk pas vanaf de late namiddag van de zon kan genieten. Zeezicht trekt de prijs van het appartement ook fiks omhoog. Twee gelijkaardige appartementen met een gelijke bewoonbare oppervlakte schelen al snel enkele tienduizenden euro's in prijs, afhankelijk van het zeezicht.

Welke badstad?

In welke badstad je op zoek gaat naar een appartement, hangt af van diverse factoren. Wil je op een rustige plek logeren, dan kan je in België bijvoorbeeld terecht in Middelkerke of Westende. Hou je meer van drukte en ambiance, dan kan je misschien beter richting Blankenberge of Oostende trekken.
Heb je een ruim budget en hou je van prestige, dan moet je in België richting het mondaine Knokke!

Bij wie koop je een appartement?

Aan de kust vind je heel wat immobiliënkantoren, waar geroutineerde vastgoedmakelaars u hun aanbod kunnen tonen. Het voordeel van de vastgoedkantoren aan de kust is dat u er meestal geen afspraak hoeft te maken om een aantal panden te bezoeken. U kan vaak de etalage bekijken en meteen de appartementen van uw keuze bezichtigen. Als je vooraf al wat opzoekwerk doet op de websites van de diverse vastgoedkantoren, kan je op één dag wellicht heel wat geschikte appartementen bezichtigen, zodat je niet steeds heen en weer hoeft te rijden.

Als je even rondwandelt in de kustgemeente van je keuze, zal je ook heel wat appartementen zien die particulier te koop aangeboden worden. Hier is op zich natuurlijk niets mis mee, maar je zal er rekening moeten mee houden dat eigenaars die zelf verkopen, vaak hoge prijzen hanteren omdat zij hun appartement natuurlijk "Het Perfecte Appartement" vinden. Vergewis je er ook van dat de particuliere verkoper in het bezit is van alle nodige attesten zodat je als koper over alle informatie beschikt voor je een compromis ondertekent.

Als je bij een immokantoor koopt, kan je er vanop aan dat je vooraf alle informatie meekrijgt aangaande de algemene kosten van de residentie, de vergunningen van het gebouw, enzovoort.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Investeren in vastgoed aan zeeInvesteren in vastgoed aan zeeDe zee en het strand associëren zowel Belgen als Nederlanders met vakantie. De stranden aan de Noordzee zijn dan ook moo…
Een appartement aan de kust inrichtenEen appartement aan de kust inrichtenEen tweede verblijf of vakantie-appartement aan de kust vraagt een andere inrichting dan een huis voor permanente bewoni…

Rood voor Rood regelingDe Rood voor Rood regeling is door de overheid in het leven geroepen om het platteland te stimuleren. Als ze dit niet do…
Je kamer onderverhurenAls je je kamer tijdelijk niet meer nodig hebt, kun je de kamer onderverhuren. Dat kan voordelig zijn, omdat je als aanb…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.