Als je je woning tijdelijk wilt verhuren

Je kunt diverse redenen hebben om je woning voor bepaalde tijd te verhuren. Er zijn verschillende vormen van tijdelijke verhuur, zoals hieronder beschreven. Het is belangrijk om goed te onderzoeken wanneer tijdelijke verhuur wel of niet toegestaan is en voor hoelang. Onbeperkt op tijdelijke basis blijven verhuren kan problemen opleveren als de huurder dientengevolge recht kan krijgen op een huurcontract voor onbepaalde tijd en van dat recht gebruik wil maken.

Tussenhuur

Een vorm van tijdelijke huur is de zogenaamde ‘tussenhuur’, waarbij de woning tijdelijk kan worden verhuurd en de oorspronkelijke bewoner (de eigenaar of de hoofdhuurder) na bepaalde tijd weer in de woning kan terugkeren (7:274 lid 1 sub b jo lid 2 BW). Denk er ook aan dat je alsnog de huurovereenkomst moet opzeggen, ook al staat de einddatum reeds in het contract genoemd!

Tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet

In dit geval wordt de aanvraag door de Gemeente getoetst aan de criteria van art. 15 van de Leegstandswet. Indien de vergunning is verleend, moet de verhuurder een contract afsluiten voor ten minste 6 maanden met een opzegtermijn van minimaal 3 maanden voor de verhuurder. In dat contract moet uitdrukkelijk zijn vermeld dat de huur slecht van tijdelijke aard is. Wordt niet voldaan aan de vereisten voor deze schriftelijke huurovereenkomst, dan zijn de gewone huurbeschermingsregels van toepassing.

Verhuur voor korte duur

Er kan ook nog sprake zijn van huur die een gebruik van woonruimte betreft dat naar zijn aard slechts van korte duur is (7:232 lid 2 BW). In een dergelijk geval is het huurrecht voor woonruimte niet van toepassing, dus de huurbescherming geldt ook niet.
Echter, Gemeentes willen wel dat je voor dergelijke verhuur een vergunning aanvraagt, de zogenaamde “short stay-vergunning”, indien je een (geliberaliseerde) woning structureel wilt verhuren voor periodes korter dan zes maanden, maar minimaal 1 week. Het gaat hier om woningen die als vakantiewoning worden gebruikt of verhuur van woonruimte voor kort verblijf aan (buitenlandse) werknemers of studenten bijvoorbeeld. Zo’n vergunning is 10 jaar geldig.

Sociale huurwoning

Voor een woning waarvoor een huisvestingsvergunning vereist is, mag de eigenaar niet zomaar verhuren doch wel de woning tijdelijk in gebruik geven aan een derde. Dit valt onder "huisbewaring". Voor een periode korter dan 3 maanden is geen toestemming nodig van de Gemeente. Huisbewaring mag maximaal 1 jaar duren met een éénmalige verlenging van nog eens 1 jaar. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je de woning niet zelf kunt bewonen, bijvoorbeeld vanwege een langdurige reis of tijdelijke stage in het buitenland. Vliegtickets of andere documenten (zoals een visum of arbeidscontract) zijn handig om als bewijs te dienen.

Hoe zit het met de verzekering?

Onderzoek of (tijdelijke) verhuur wordt gedekt in de polis van de (opstal)verzekering. Anders kun je dit nog apart laten opnemen.

Het huurcontract

Bij huurcontracten voor tijdelijke verhuur van (al dan niet gemeubileerde) woningen komt het regelmatig voor dat buitenlandse huurders een huurcontract in een andere taal dan het Nederlands verlangen. Dit is niet aan te raden. Bij onenigheid kun je slechts procederen over een huurcontract in het Nederlands, maar om de buitenlandse huurder tegemoet te komen kun je hem/haar altijd een vertaling van het huurcontract, bijvoorbeeld in het Engels, overhandigen.

Specificeer de huurprijs naar onderdelen: kale huurprijs, vergoeding stoffering, meubilering en verdere inrichting, voorschot verwarming, gas- en elektriciteitskosten, aandeel in de servicekosten en eventueel kosten voor gebruik telefoon- en internetlijnen (ADSL). De eigenaar stelt zelf de huurprijs vast. Informatie over het vaststellen van een maximale huurprijs is te lezen op de web site van de Huurcommissie.

Vraag een kopie van het paspoort van de huurder, als ook van een eventuele medehuurder en controleer of er enige financiële zekerheid (werkgever) is.

Vermeld op de eerste pagina van het huurcontract duidelijk dat het een huurcontract ‘voor bepaalde tijd’ betreft. Heel belangrijk zijn de data waarop de huurperiode begint en eindigt; neem deze data correct op. Dit geldt ook voor de data van een afgesproken verlengingsmogelijkheid (in de wandelgangen ten onrechte ‘optie’ genoemd). Dit betekent niet alleen de data van de tweede huurperiode, maar ook de datum waarvóór huurder of verhuurder zich over de gewenste verlenging dient uit te spreken. Bij tijdelijke verhuur is slechts éénmaal een verlenging met een huurperiode voor bepaalde tijd mogelijk. Neem je deze tweede huurperiode niet op of verleng je de huur ook na de tweede periode, bijvoorbeeld in de vorm van maand tot maand of van jaar tot jaar, dan ontstaat in beide situaties zeker een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd met alle mogelijke huurbescherming van dien.

Bij een huurcontract voor een ingerichte woning behoort ook een opnamerapport van de toestand waarin de woning zich op het moment van het begin van de huur bevindt en aan het einde van de verhuurperiode, alsmede een lijst van alle aanwezige spullen (inventarislijst). Om de communicatie met een buitenlandse huurder goed te laten verlopen, is het gebruik van lijsten in zowel het Nederlands als (bijvoorbeeld) het Engels een goed middel. Gezien het grote belang voor een tijdelijke verhuurder van een volledig ingerichte woning is een waarborgsom of (harde) bankgarantie van twee of drie maanden (bruto) huur heel normaal. Dit geldt ook voor het maken van afspraken over het houden van huisdieren, waarvoor eventueel de toestemming van verhuurder vereist is.
© 2011 - 2024 Sverkaik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning tijdelijk verhurenDe Leegstandwet geeft de mogelijkheid om uw woning tijdelijk te verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van de woning geld…
Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Is belastingvrije verhuur mogelijk? Wie een koopwoning of vakantiewoning bezit, kan er immers voor kiezen om deze het he…
Fiscale gevolgen van het verhuren van uw woningFiscale gevolgen van het verhuren van uw woningWanneer uw oude woning te koop staat en u met dubbele maandlasten zit, is het een optie om uw oude woning tijdelijk te v…
Een huis verhuren – zelf regelen of via bemiddelingsbureauEen huis verhuren – zelf regelen of via bemiddelingsbureauDe huizenmarkt staat al een tijd lang stil en verwacht wordt dat dit nog een tijdje blijft aanhouden met de huidige econ…
Zonwering: kopen van zonwering voor het huisZonwering: kopen van zonwering voor het huisHet kopen van zonwering hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende manieren hoe u deze goedkoop zou kunnen aans…
Bronnen en referenties
  • Amsterdam.nl
  • Huurcommissie.nl
Sverkaik (6 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.