Zonwering: kopen van zonwering voor het huis

Zonwering: kopen van zonwering voor het huis Het kopen van zonwering hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende manieren hoe u deze goedkoop zou kunnen aanschaf. Er zijn verschillende soorten zonwering die u kunt kopen voor uw huis, caravan, camper of bedrijfswoning. Er is speciale zonwering voor binnen, zoals vitrage, lamellen, gordijnen en folie. Ook is er speciale zonwering voor buiten, zoals rolluiken, jaloezieën, luifels en schermen. Zonwering is verplicht gesteld door de Arbo. Een zonwering is bedoeld om te voorkomen dat de zon niet zomaar in een huis schijnt. Het is een verzamelnaam voor meerdere soorten constructies waardoor het licht niet het huis of gebouw binnen kan komen. Het kan ook worden gebruikt voor een bungalow, auto, camper of bedrijfspand. Er zijn meerdere redenen waarom mensen een zonwering willen hebben. De belangrijkste reden is dat mensen geen zonnestralen willen in hun huis. Deze stralen kunnen bijvoorbeeld vervelend schijnen op het tv-scherm of computerscherm. Een andere reden waarom mensen een zonwering aanschaffen is ook dat de zonnestralen er voor zorgen dat het binnenshuis warmer wordt. Een huis werkt dan als een broeikas. Er komt wel veel warmte binnen, maar het kan nergens naar toe. Een laatste reden waarom mensen een zonnewering willen is omdat ze geen inkijk in het huis willen, bijvoorbeeld omdat ze privacy willen. Daarvoor kan een zonnewering ook helpen, ook al is hij daar aanvankelijk niet voor gemaakt.

Automatische zonwering en aanleggen

Er is tegenwoordig ook automatische zonwering. Deze is afgestemd op de hoeveelheid licht. Zodra er te veel zon op een woning staat gaat de schermen omlaag. U kunt deze zonwering zelf afstemmen op de hoeveelheid zon die u wilt ontvangen. Deze zonwering moet u wel laten aanleggen, omdat er wel enige specialisme voor nodig is om dit te doen. Er zijn speciaalzaken die deze mogelijkheid aanbieden.

Verplichte zonwering

Bedrijven zijn bij wet verplicht een zonwering aan te brengen. Dit is verplicht in de ARBO-wetgeving. ARBO is een afkorting van Arbeidsomstandighedenwet. Deze wet regelt de omstandigheden waaronder werknemers moeten werken. Deze omstandigheden moeten goed zijn, zodat werknemers op een plezierige manier hun werk kunnen doen. Onder die voorwaarden vallen bijvoorbeeld ook de hoeveelheid licht en warmte waaronder werknemers bloot mogen staan.

Verschillende soorten zonwering voor binnen en buiten

Er zijn verschillende soorten zonweringen. Er zijn zonweringen die aan de binnenkant of juist aan de buitenkant kan worden aangebracht. In Nederland zijn er verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn op het gebied van zonwering. De meeste bekende bedrijven zijn: Somfy, Swela, Schlappi markiezen, Dickson constant en Heroal.

In dat laatste geval gaat het om buitenzonwering. Het gaat dan meestal om een zonnescherm. Dit kan bijvoorbeeld een screen, buitenjaloezie zijn of het kan gaan om blinden, raamluiken of rolluiken. In sommige gevallen dient een uitstekende dakrand, vloer of bouwkundige luifels ook als zonwering. Zonwering die binnen wordt aangebracht heeft binnenzonwering. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een rolgordijn, lamellen, een papieren zonnescherm, vouwgordijn, vitrage, paneelgordijn, glasgordijn, een houten shutter, normale gordijnen of speciaal glasfolie. U kunt deze meeste materialen wel kopen bij een bouwmarkt, zoals de Praxis, Formido, Gamma, Pergola of Concurrent. Dat brengt wel kosten met zich mee, want alles heeft een prijs. U kunt het eventueel tweede hands kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. In dat geval is het goedkoper.

Geschillencommissie zonwering

Er is sinds 1 april 2008 een heuse Geschillencommissie Zonwering. Deze commissie is door de consumentenbond in het leven geroepen vanwege verschillende misstanden in de branche. De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis heeft met de branchevereniging Romazo een akkoord gesloten. In dat akkoord zijn afspraken gemaakt over algemene voorwaarden waar elke verkoper van zonwering die Romazo is aangesloten aan moet voldoen. Er moet een offerte worden gemaakt als het gaat om een bedrag boven de 250 euro. Ook zijn de plichten van de ondernemer vastgelegd wanneer de consument het niet eens is met de manier waarop de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Consumenten kunnen een klacht indienen bij de Geschillencommissie Zonwering wanneer zij het niet eens zijn geworden met de verkoper.

Welke kant is het huis opgebouwd?

Vaak kunt u ook nagaan of u wel echt zonwering nodig heeft door te kijken welke kant het huis is opgebouwd. Vaak zijn huizen met de voorkant of achterkant richting het zuiden gebouwd. Dit is omdat ze dan de meeste zon ontvangt. Aan deze kant zult u dan ook de zonwering nodig hebben.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonwering prijzenDe prijzen van zonwering kunnen sterk verschillen. Daarom is het verstandig om te kijken wat er in je budget past. De pr…
Wat kosten rolluiken?Een goede manier om energie te besparen en om het comfort van uw huis te verhogen, is het plaatsen van rolluiken. Wat ga…
Uitvalscherm zonwering, voor- en nadelenUitvalscherm zonwering, voor- en nadelenAls je grote ramen in je huis hebt dan kan zonlicht een ware kwelling zijn. Als de zon vol op de ramen schijnt wordt het…

Als je je woning tijdelijk wilt verhurenJe kunt diverse redenen hebben om je woning voor bepaalde tijd te verhuren. Er zijn verschillende vormen van tijdelijke…
Woning tijdelijk verhurenDe Leegstandwet geeft de mogelijkheid om uw woning tijdelijk te verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van de woning geld…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.