Wat kost een rijtjeshuis

Wat kost een rijtjeshuis Rijtjeshuizen zijn een aantal eengezins woningen aan elkaar vast gebouwd. De prijzen lopen sterk uiteen, doordat een rijtjeshuis een zeer ruim begrip is en de prijs sterk afhankelijk is van de regio. Rijtjeshuis zijn na de appartementen de goedkoopste huizen om te kopen. Tenminste als u uitgaat van een gemiddelde prijs. Rijtjeshuizen zijn door hun prijs geschikt als starterswoningen. Over het algemeen liggen ze goed in de markt en zijn relatief eenvoudig te verkopen. Appartementen hebben als nadeel dat ze voornamelijk geschikt zijn voor huishoudens zonder kinderen. Hierdoor is het potentie aan kopers kleiner. Vrijstaande huizen zijn voor veel huizenkopers juist weer te duur om aan te schaffen.

De prijs van een rijtjeshuis

De huizenprijzen verschillen in ons land sterk per regio. Een rijtjeshuis in de Randstad is vaak wel twee keer zo duur als een vergelijkbare woning in het noorden van het land. De jaren vijftig rijtjeshuizen zijn over het algemeen kleine arbeidershuisjes die laag geprijsd zijn. De moderne rijtjeshuizen voldoen aan alle gestelde eisen en zijn groter dan de oudere rijtjeshuizen.

Wat kost een rijtjeshuis per regio

De prijs wordt voor het grootste deel bepaald door de locatie waar het huis ligt. In de goedkoopste regio’s van Nederland kunt u een rijtjeshuis kopen voor minder dan één ton. Het gaat hierbij om de goedkopere jaren vijftig arbeidershuisjes. In de Randstad moet u voor dezelfde huis minimaal €200.000,- betalen. De prijsverschillen zijn met name groot door een verschil in vraag en aanbod. De prijzen in de duurdere regio’s zijn opgedreven door een tekort aan huizen.

Rijtjeshuizen ook in een slechte markt verkoopbaar

In een slechte huizenmarkt, blijft het rijtjeshuis toch redelijk verkoopbaar. Door de lage prijs blijven deze huizen in trek bij een breed publiek, terwijl de duurdere huizen moeilijk te verkopen zijn aan doorstromers. Er zullen altijd starters op de huizenmarkt blijven die op zoek zijn naar goedkopere starterswoningen.

Wat kost een rijtjeshuis gemiddeld?

In het vierde kwartaal van 2010 heeft de NVM de prijzen van rijtjeshuizen naast elkaar gelegd. Hierbij hebben ze willekeurig per provincie één plaats of regio geselecteerd en hiervan de gemiddelde prijs bepaald. De prijzen die uit deze vergelijking naar voren zijn gekomen verschillen sterk per regio.

Van de grote steden die in het onderzoek zijn betrokken, bleek Groningen de goedkoopste rijtjeshuizen te hebben. De gemiddelde kwam hier uit op ruim €180.000. De duurste grote plaats was Amsterdam met een gemiddelde prijs van ruim €314.000. De verschillen zouden verhoudingsgewijs nog groter zijn geweest in een vergelijking tussen de Randstad en de gehele provincie Groningen.

Huizenprijzen in provincie Groningen

Jaarlijks zijn er meerdere instanties die gemiddelde huizenprijzen publiceren. Uit deze publicaties blijkt dat de goedkoopste plaatsen om een huis te kopen vooral in de provincie Groningen ligt. Jaren achtereen is de Gemeente Pekela de plaats geweest met de laagste gemiddelde huizenprijs.

Voordelen en nadelen van een rijtjeshuis?

De grootste voordeel is uiteraard het prijskaartje. Vergeleken met vrijstaande huizen of twee onder één kap huizen, zijn de rijtjeshuizen goed betaalbaar. Een groot nadeel is het geluidsoverlast doordat de huizen vastzitten aan buren aan twee kanten. Over het algemeen zijn dergelijke huizen een goede investering. De huizen zijn vergeleken met andere vormen redelijk vast in waarde.
© 2011 - 2023 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijtjeshuis, de voordelen en de nadelenRijtjeshuis, de voordelen en de nadelenEen rijtjeshuis is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Het zijn vaak huizen in het goedkopere segment waar…
Waarom zou u een steeds duurder huis kopen?Waarom zou u een steeds duurder huis kopen?Wij zijn gewend om een huis te kopen die het beste past bij onze huidige levensfase. Dit heeft als nadeel dat er een ste…
Wat kosten nieuwe kunststof kozijnen?Het plaatsen van nieuwe kozijnen is een dure aangelegenheid. De meeste mensen kiezen er voor om er kunststof kozijnen in…
Wat kosten kozijnen?De prijzen van kozijnen kunnen erg verschillen. Er zijn veel verschillende aanbieders die andere prijzen hanteren. U kun…

Aankoopbegeleiding door aankoopmakelaarVoor de meeste mensen is het kopen van een woning een ingewikkeld en enerverend proces. Niet alleen juridische en bouwku…
Uw huis verkopen in België: Promotie makenEen huis of appartement verkopen is geen makkelijke klus. Alvorens je kandidaat-kopers over de vloer zal krijgen, zal je…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.