Eerste huis kopen? Welke kosten komen daar nou bij kijken?

Veel mensen die hun eerste huis kopen weten niet welke kosten daarmee samenhangen. Bijna elk jaar worden de kosten hoger en heffen gemeentes meer en meer belastingen. Om inzicht te krijgen in de kosten die maandelijks moeten worden betaald staat hieronder een overzicht van alle vaste lasten die horen bij een koopwoning. De eerste woning
Voor het eerst een huis kopen is natuurlijk heel spannend en uitdagend. Er is echter ook een keerzijde, want er komen veel kosten bij de aanschaf van een nieuwe woning. Buiten de kosten voor de nieuwe inboedel en de verbouwing zijn er veel belastingen en vaste lasten die maandelijks betaald moeten worden.

W.O.Z. waarde

Vaak wordt bij de berekening van een belasting de W.O.Z waarde gebruikt van een woning. W.O.Z. staat voor waardering onroerende zaken en houdt concreet gezegd in wat de waarde van de woning is; bepaald door een taxateur van de gemeente.

De vaste lasten

  • Waterschapsbelasting
  • Rioolheffing
  • Afvalstoffenheffing
  • O.Z.B (Onroerendezaakbelasting)
  • V.V.E (Vereniging van Eigenaren)
  • Water
  • Stroom en gas
  • Eigenwoningfarfait

Waterschapsbelasting

Met het geld wat bij deze belasting wordt geïnd worden de dijken verstevigd, afvalwater gezuiverd en het waterpeil bijgehouden. De tarieven die gelden voor deze belasting zijn per hoogheemraadsachap verschillend.
Gemiddeld liggen de maandtarieven tussen de 0,01% en 0,02% x de W.O.Z. waarde.

Rioolheffing

Met het geld van de rioolheffing wordt het afvalwater gezuiverd en het rioolstelsel bijgehouden. De tarieven van de rioolheffing zijn per gemeente verschillend. Gemiddeld liggen de tarieven tussen de 100 en 300 per jaar.
Een nadeel van de rioolheffing is dat degene die op 1 januari de eigenaar is van het pand, de rioolheffing voor het gehele jaar moet betalen. Ook al verhuist diegene op 1 februari, dan heeft deze nog geen recht op resistutie.

Afvalstoffenheffing

Met het geld van de afvalstoffenheffing wordt het ophalen en verwerken van het huishoudelijk afval betaald. De tarieven van de afvalstoffenheffing zijn per gemeente verschillend en afhankelijk van de hoeveelheid personen per adres.
De gemiddelde tarieven liggen tussen de 200 en 300 per jaar.

O.Z.B.

Deze belasting wordt puur gebruikt voor het "spekken van de gemeentekas". De kosten zijn per gemeente verschillend en liggen tussen de (hoogste waarde gemeente Eemsmond) 0,1787% en (laagste waarde gemeente Texel) 0,033435 x de W.O.Z. waarde. Ook -net als bij de rioolheffing- is degene die eigenaar is op 1 januari verantwoordelijk voor de gehele jaarkosten van de O.Z.B. Hier wordt geen resistutie verleend.

V.V.E.

Indien de eerste woning een appartement betreft wordt je automatisch lid van de v.v.e. De vereniging van eigenaren zorgt ervoor dat het gebouw waarin het appartement zich bevind wordt onderhouden en dat de kosten daarvan eerlijk worden verdeeldt over alle bewoners. De kosten van de V.V.E zijn sterk wisselend en afhankelijk van de staat, grootte en bouwjaar van het gebouw. Hiervoor is geen gemiddelde te geven omdat de tarieven enorm verschillen.

Water

De tarieven van water zijn per regio verschillend en sterk afhankelijk van het verbruik van de gebruiker. Gemiddeld liggen de tarieven tussen de 1,00 en 2,00 per m3. Gemiddeld verbruikt een persoon 125 liter water per dag.

Stroom en gas

Net zoals de tarieven van het water zijn bij de tarieven van energie de kosten sterk afhankelijk van het verbruik van de gebruiker. Energiemaatschappijen zijn sterk met elkaar aan het concurreren en bieden vaak een vaste prijs voor het gas en de stroom. De kosten bij gemiddeld gebruik varieren van 1400 t/m 1900 per jaar afhankelijk van het soort stroom (ecostroom/grijze stroom) en de aanbieder.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een fictief inkomen wat bij het "gewone" inkomen moet worden opgeteld in box 1 van de jaarlijkse belastingaangifte. Om de eigenwoningforfait te bepalen dient men de W.O.Z. waarde te vermenigvuldigen met 0,55%.
Bijv. een woning met een W.O.Z. waarde van 120000 x 0,55%= 660 euro wat bij de inkomsten moet worden opgeteld.

Voorbeeldberekening

Hieronder staat een voorbeeldberekening wat een gemiddelde starter die een huis koopt in Den Haag met "normaal" verbruik en een koophuis met een W.O.Z. waarde van 120.000 euro per jaar moet betalen aan vaste lasten.

Waterschapsbelasting0.0175% x 120.000= 21 per maand x 12 252,00
RioolheffingVastgelegd bedrag 126,47
Afvalstoffenheffing20,85 per maand x 12 250,20
O.Z.B.0.0619% x 120.000 74,00
V.V.E130,00 per maand x 12 1560,00
Water12,50 per maand x 12 150,00
Stroom en gas 120,00 per maand x 12 1440
Hypotheek 450,00 per maand x 12 5400,00
Gemiddelde kosten per maand 771,09
Gemiddelde kosten per jaar 9253,08
© 2010 - 2022 Letterlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweede hypotheek: Wat zijn de voordelen en nadelen?Een tweede hypotheek is een manier om extra geld te lenen tegen een relatief lage rente. Voor een verbouwing of voor mee…
Wat is overdrachtsbelasting?Wat is overdrachtsbelasting?Bij het kopen van een bestaande woning, bent u overdrachtsbelasting verschuldigd. De belasting wordt geheven over de koo…
Taxatie van het huisTaxatie van het huisEr kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zijn huis laat taxeren. Vaak is het omdat iemand een huis wil kopen o…
Ontbinden koopovereenkomst huisOntbinden koopovereenkomst huisZorg dat u een voorlopige koopovereenkomst en voorlopig koopcontract voor de aankoop van een huis nog kunt ontbinden. La…
Letterlijk (6 artikelen)
Laatste update: 10-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.