Een huis in Spanje zoeken

Een huis in Spanje zoeken Je bent op zoek naar een huis onder de Spaanse zon! Velen gingen je voor, mensen die op zoek zijn naar een tweede woning in Spanje waar ze jaarlijks enkele maanden overwinteren of een aantal malen per jaar hun vakantie doorbrengen. Waarmee moet je allemaal rekening houden als je een huis in Spanje gaat zoeken?

Overwegingen om een huis in Spanje kopen

Er zijn vele voordelen aan het kopen van een tweede huis in Spanje verbonden, die bij iedereen tot de verbeelding spreken, zoals het klimaat, de relatief lage prijs van de woningen, de korte reisafstand en het heerlijke Spaanse leven. Uiteraard bepalen je wensen en je budget of je ook daadwerkelijk een huis in Spanje kunt en wilt kopen. Maar bedenk ook zelf altijd goed of de investering die je wilt doen wel de moeite waard is. Ga je nu, maar verwacht je ook in de toekomst vaak genoeg naar je tweede huis in Spanje te gaan, zodat je voldoende profijt van je investering hebt? Je zult dus jaren lang naar hetzelfde huis in dezelfde regio op vakantie moeten gaan, en zal dit je wel blijven bevallen? Niemand kan in de toekomst kijken, maar het gaat natuurlijk wel om je intentie. Daarom moet je zeker niet over een nacht ijs gaan en een en ander goed overwegen, voordat je te impulsief zou handelen.

Waar zoek je naar je huis in Spanje

Vaak heb je al een regio op het oog waar je een huis wilt zoeken, omdat je hier al één of meerdere malen bent geweest. Ben je hier alleen in de zomer of juist in de winter geweest, bezoek dan de streek ook eens in een ander seizoen, want dan kan het er heel anders zijn. Er zijn streken die in de winter en lente heel mooi groen zijn, maar die in de zomer veranderen in een wat dor en troosteloos landschap. Ook zijn er gebieden die in de zomer heel gezellig zijn door de vele toeristen, maar de rest van het jaar gekenmerkt worden door stilte die jij misschien niet zoekt. Welke voorzieningen zijn er in een bepaald dorp en welke regionale voorzieningen zijn er? Vind jij het belangrijk dat er op redelijke afstand bijvoorbeeld een shoppingcentrum, ziekenhuis of sportcentrum is?

Hulp bij het zoeken van een woning

Bij je zoektocht naar een woning in Spanje kun je je laten begeleiden door een makelaar of andere bemiddelaar. Dit voordient de voorkeur omdat een dergelijke professional op de hoogte is van de Spaanse woningmarkt en de regels en wetten in Spanje, en daarom alles voor je uit kan zoeken wat belangrijk is bij de aankoop van een huis. Daarnaast kan deze ook voor je onderhandelen. Zeker wanneer je de Spaanse taal niet machtig bent, is het bijna een must om je te laten begeleiden. Makelaars en bemiddelaars bij het zoeken en kopen van een huis in Spanje, vind je overigens zowel in Spanje als in Nederland.

Hoe worden huizen in Spanje aangeboden

In Spanje worden huizen net als in Nederland door makelaars en particulieren aangeboden. De media die gebruikt worden om te adverteren zijn ook krantjes, magazines en het internet.

Speciale aandachtspunten

De volgende punten kunnen nogal afwijken van de gang van zaken in Nederland en verdienen daarom speciale aandacht:
  • In Spanje wordt er niet altijd even precies omgegaan met het vermelden van de maten van het huis en de tuin. De vermelde oppervlaktes kunnen in de praktijk nogal eens afwijken, en zowel groter als kleiner zijn dan hetgeen vermeld is bij de aanbieding. Je bent er zelf verantwoordelijk voor om deze maten te controleren, want na de koop heb je geen enkel recht meer op compensatie van fouten op dit gebied.
  • In Nederland is het vanzelfsprekend dat woningen over alle nutsvoorzieningen beschikken, al zijn er ook hier nog altijd woningen in buitengebieden die niet zijn aangesloten op riolering en aardgasnet. In Spanje is dit lang niet zo vanzelfsprekend. Controleer dit bij een huis wat je op het oog hebt!
  • In Spanje zijn de eigenaar van het huis en de grond niet altijd dezelfde, dus controleer dit altijd voor de aankoop. Dit kan overigens degene die je begeleidt bij de koop van een huis prima doen.
  • Houd ook rekening met de bijkomende kosten wanneer je een huis in Spanje zoekt, dus neem ook de overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten van aankoopbegeleiding mee wanneer je bepaalt of een huis binnen je budget past.
  • De prijzen van aangeboden huizen in Spanje waarmee men zich deels ook op de buitenlandse toerist richt, zijn in het hoogseizoen vaak hoger dan ervoor en erna, simpelweg omdat de vraag naar huizen dan groter is. De concrete zoektocht naar een huis buiten het seizoen kan dus voordelig uitwerken.
  • Let ook op het volgende: in Spanje komt het veel voor dat een huis door meerdere makelaars tegelijk wordt aangeboden, die niet allemaal dezelfde prijs hanteren. Zoek dit altijd even uit zodat je bij serieuze belangstelling met de meest geschikte makelaar in zee gaat.
© 2010 - 2023 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweede woning in Spanje kopenTweede woning in Spanje kopenSpanje wordt jaarlijks door vele Nederlanders bezocht die er hun vakantie doorbrengen, van een stedentrip genieten of ov…
Aankoopmakelaar: wel of niet inhuren?Als u een huis wilt kopen, komt u voor verschillende keuzes te staan. Is het nodig om een aankoopmakelaar in te huren? K…

Een huis kopen of huren: de voordelen en nadelenEen huis kopen is niet per se beter dan een huis huren. Aan beide zitten voordelen en nadelen. In het geval van huren be…
Hoeveel bent u kwijt aan een eigen huis per jaar?De kosten van een huis stoppen niet met de maandelijkse hypotheeklasten of de huur. U moet rekening houden met andere bi…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.