Tweede woning in Spanje kopen

Tweede woning in Spanje kopen Spanje wordt jaarlijks door vele Nederlanders bezocht die er hun vakantie doorbrengen, van een stedentrip genieten of overwinteren. Wanneer je jaarlijks meerdere malen of een langere periode naar Spanje gaat, kan het de overweging waard zijn om een tweede woning in Spanje te kopen. Met welke zaken moet je rekening houden voordat je deze stap zet?

Waarom en wanneer is een tweede woning in Spanje aantrekkelijk

Wanneer je jaarlijks een langere periode of een aantal malen een kortere periode in hetzelfde gebied in Spanje verblijft, dan kunnen de kosten die voortvloeien uit een tweede woning al snel opwegen tegen de kosten die je anders maakt voor het huren van een woning. Daarnaast kun je de woning wanneer je er zelf niet bent verhuren, waardoor je huuropbrengsten geniet. Bijkomend voordeel is dat een netjes bewoond huis in betere staat blijft dan een woning die langere tijd leeg staat.

Prijzen woningen Spanje

De prijzen van woningen zijn in Spanje anno 2017 behoorlijk laag en is er erg veel aanbod. Dat impliceert dat je nu heel veel keuze hebt uit woningen en dat ook nog tegen bijna een bodemprijs. Of de prijzen weer gaan stijgen en hoeveel en wanneer, weet niemand, maar de kans dat een nu gedane investering in een tweede woning in Spanje minder waard wordt op een wat langere termijn, lijkt klein te zijn.

Kopen van een woning in Spanje

Wanneer je je droomwoning hebt gezocht en gevonden, dan komt het echte koopproces aan bod. Dit verschilt op een aantal punten van de gang van zaken tijdens het kopen van een huis in Nederland, en het is handig wanneer je hiervan op de hoogte bent. De aandachtspunten waarmee je rekening moet houden bij het proces van het kopen van een huis, worden hierna toegelicht.

De rol van een makelaar of bemiddelaar bij koop van een woning in Spanje

Let op het volgende punten voor wat betreft de rol van een makelaar of bemiddelaar:
  • Wanneer je zelf een makelaar inschakelt ter begeleiding van de aankoop van een huis, is het prettig wanneer deze lid is van de API (Agente de Propiedad Inmobiliaira) of de GIPE (Gestor Intermediario de Promociones y Edificions), want dat houdt in dat de makelaar moet voldoen aan een aantal eisen op het gebied van kwaliteit en dat hij onder het tuchtrecht valt.
  • Voor wat betreft de verkopende makelaar geldt, dat je moet checken of deze een schriftelijke verkoopverklaring heeft en een verzekering inzake beroepsaansprakelijkheid.
  • Het is altijd aan te raden om, zeker wanneer je de Spaanse taal niet machtig bent, een bemiddelingsbureau of makelaar die Nederlands spreekt in te schakelen bij het koopproces. Dit kan zowel een in Spanje gevestigd bedrijf zijn, maar ook een in Nederland gevestigd bureau dat in het kopen van huizen in Spanje is gespecialiseerd.

Aandachtspunten bij het kopen van een huis in Spanje

Er zijn enkele concrete verschillen die een belangrijke rol spelen bij het kopen van een woning in Spanje. Denk hierbij aan onder meer de volgende punten:

Voor de koop:

  • Als je in Spanje een huis wilt kopen heb je een zogeheten NIE-nummer nodig van de overheid, waarvoor de wachttijd ongeveer dertig dagen is. Vraag dit dus direct aan zodra je begint met het zoeken van een huis.
  • In Spanje is het regel en ook wettelijk vastgelegd dat de eigenaar van de grond ook eigenaar is van het onroerend goed dat hierop is gevestigd. Dit is echter niet altijd zo vanzelfsprekend, dus wanneer je een huis wilt gaan kopen, dan moet je altijd controleren of de grond met het huis beide eigendom zijn van de verkopende partij. Dit kan aangetoond worden door een zogeheten escritura, de eigendomsakte. Het daarop vermelde registratienummer kan dan nagetrokken worden bij het kadaster, om te zien of de eigenaar ook de echte eigenaar is.
  • In Spanje is het gebruikelijk om wanneer je een woning wilt kopen, deze eerst voor een paar weken te reserveren tegen betaling van een bedrag, vaak enkele honderden euro’s. Deze periode kan dan gebruikt worden om een aantal zaken te controleren.

De koop; de koopovereenkomst en de notaris:

  • Je dient de koopovereenkomst altijd goed te controleren op een clausule waarin staat vermeld dat je de woning alleen mag verhuren via de makelaar die bij de kooptransactie is betrokken. Deze voorwaarde wordt namelijk nogal eens in een koopcontract opgenomen!
  • Bij het tekenen van het koopcontract, in het Spaans contrato privado, is het gebruikelijk om 10 % van de koopsom aan te betalen.
  • De wisseling van eigendom wordt door een notaris vastgelegd in de al genoemde eigendomsakte. Pas wanneer deze wordt ingeschreven bij het kadaster, ben je de rechtmatige eigenaar. De notaris onderzoekt overigens ook enkele zaken, zoals de eigendom van de woning en grond en of er een hypotheek of beslag op rust. Echter in tegenstelling tot in Nederland moet je zelf ook actief zijn op dit gebied en de notaris aansturen of verzoeken om bepaalde zaken wanneer nodig ook te onderzoeken.
  • In Spanje bedragen de zogenaamde kosten koper 7 % bij koop van een particulier, en deze overdrachtsbelasting wordt in het Spaans aangeduid als impuesto de tranmisiones patrimoniales (ITP). Koop je van een beroepsmatige verkoper zoals een projectontwikkelaar, dan betaal je IVA, vergelijkbaar met BTW, die 7 % tot 16 % bedraagt.

Na de koop:

  • Wanneer je in Spanje een woning hebt gekocht, moet je je ook in laten schrijven bij de catastro, een dienst van het ministerie van Financiën, dit ten behoeve van de betaling van de onroerend goed belasting.
  • In Spanje komt het veelvuldig voor dat niet alleen appartementen, maar ook huizen in een bepaald gebied een Vereniging van Eigenaren kennen, in het Spaans een comunidad de propietarios. Hiervan word je automatisch lid, en dit houdt in dat er vaak ook kosten aan verbonden zijn voor bepaalde servicekosten en onderhoudskosten van gemeenschappelijke tuinen en dergelijke.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwaarde woning benuttenAls u een aantal jaren in het bezit bent van een koopwoning, is de kans groot dat uw woning overwaarde heeft. De overwaa…

Een huis in Spanje zoekenEen huis in Spanje zoekenJe bent op zoek naar een huis onder de Spaanse zon! Velen gingen je voor, mensen die op zoek zijn naar een tweede woning…
Hoeveel bent u kwijt aan een eigen huis per jaar?De kosten van een huis stoppen niet met de maandelijkse hypotheeklasten of de huur. U moet rekening houden met andere bi…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.