Statafels: huren of kopen?

Statafels huren is handig als je een grote groep mensen verwacht en geen ruimte hebt om iedereen te laten zitten. Met statafels kun je bovendien zowel binnen als buiten gezellig dicht bij elkaar staan, ideaal voor een feest, receptie of verjaardag dus. Op deze pagina vind je een aantal richtlijnen om te bepalen of het voordeliger is om de statafels te kopen of te huren. Statafels huren is handig als je een grote groep mensen verwacht en geen ruimte hebt om iedereen te laten zitten. Met statafels kun je bovendien zowel binnen als buiten gezellig dicht bij elkaar staan, ideaal voor een feest, receptie of verjaardag dus. Op deze pagina vind je een aantal richtlijnen om te bepalen of het voordeliger is om de statafels te kopen of te huren.

Een goede, stevige statafel met een blad van 85 cm doorsnede kost al gauw 75 tot 100 euro. Als je maar een keer per jaar of minder statafels nodig hebt, kun je dus overwegen om statafels te huren. Het huren van een statafel kost gemiddeld 5,- per dag per tafel, exclusief vervoerskosten. Maar wat nu als je vaker een statafel
nodig hebt? Wanneer wordt het interessant om er een te kopen?

Een statafel huren of toch kopen

Met onderstaande richtlijnen wordt het wellicht gemakkelijker om te bepalen of je de statafels beter kunt huren of kunt kopen.

 • Hoe vaak ga je de statafels gebruiken? Is dat een keer per twee jaar of 10 per jaar? Hoe vaker je statafels nodig hebt, hoe interessanter het wordt om statafels te kopen.
 • Hoeveel statafels heb je nodig? Reken op ongeveer 6 personen per statafel voor een borrel of 4 personen per statafel als er ook gegeten wordt.
 • Heb je de mogelijkheid om de statafels zelf te vervoeren?
 • Heb je de mogelijkheid om de statafels thuis op te slaan? Statafels waarvan zowel het blad als de voet kan worden ingeklapt, nemen de minste ruimte in.
 • Heb je gelegenheid om de statafels de volgende dag weer terug te brengen?
 • Worden de statafels buiten gebruikt of binnen? Let er goed op dat je voet van de statafel je vloer (met name houten vloeren) niet beschadigd.
 • Wie gaat de statafels gebruiken? Zijn er mensen in je omgeving die deze ook wel eens nodig hebben? Misschien kunnen jullie de statafels samen huren of kopen, wat scheelt in de kosten.

Statafels huren of kopen? Een voorbeeld

Stel je hebt een tuinfeest en wilt 25 mensen uitnodigen. Omdat je maar een tuintafel en 6 stoelen hebt, besluit je om statafels in te zetten.
Bij een online winkel zie je een mooie aanbieding: 4 statafels voor 300,-. Bij een café bij jou in het dorp verhuren ze statafels voor 5,- per stuk per dag. Voor in totaal 20,- extra worden ze gebracht en gehaald. Het huren van deze statafels kost dus maximaal 40,-.

Uitgaande van bovenstaand voorbeeld zou je bij het kopen van de 4 statafels na 8 keer (met transport) of 15 keer (zonder transport) huren je geld hebben terugverdiend.
Als je 5 van dit soort feestjes per jaar hebt, heb je het geld van de aanschaf van de statafels in 2 tot 4 jaar terugverdiend.
Nog interessanter wordt het als je de buurman vraagt of hij mee wil doen met de aanschaf. De kans dat jullie de tafels tegelijkertijd nodig hebben, is verwaarloosbaar. Je besluit om de aanschafkosten te delen; in plaats van 300,- betaal je nog maar 150,-. De terugverdientijd van kopen ten opzichte van huren is nu nog maar 1-2 jaar.

Hoe huur of koop je een goede statafel?

Of je nu besluit om je statafels te huren of te kopen, zorg ervoor dat je weet wat je koopt. Hieronder een aantal tips:

 • Met name bouwmarkten hebben regelmatig aanbiedingen voor goedkope statafels. Houd er rekening mee dat goedkope statafels meestal minder degelijk zijn, minder goed in te klappen zijn en minder lang meegaan.
 • Punten waarop je een statafel kunt beoordelen zijn het materiaal van voet en blad, de mate van inklapbaarheid, de stahoogte en de dikte van het blad. Over het algemeen zijn zwaardere tafels (meer dan 10 kilo) met een stalen frame en een dik, krasvast en weerbestendig blad de beste keuze.
 • Bij huren: zorg dat je een schriftelijke huurovereenkomst hebt, waarin je zaken als huurprijs, transport en eventuele borg vastlegt.
 • Bij huren: inspecteer direct na ontvangst de statafels op schade en voorkom dat eerder aangebrachte schade niet aan jou wordt toegeschreven.
 • Bij kopen: let op garantie en eventuele bezorgkosten. Als je de statafels bij een online winkel wilt kopen, kies dan een winkel met een online keurmerk, zoals het thuiswinkel waarborg.
© 2010 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het organiseren van een (tuin)feestJe bent binnenkort jarig of je bent zoveel jaar getrouwd en je hebt besloten dit te flink te vieren. Je hebt besloten da…
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
Trouwjurk kopen of huren: Wat kost een bruidsjurk?Trouwjurk kopen of huren: Wat kost een bruidsjurk?Wanneer de grote dag eraan komt, is er niets leukers dan te gaan shoppen voor de trouwjurk van je leven. Zodat je er str…

Hoeveel bent u kwijt aan een eigen huis per jaar?De kosten van een huis stoppen niet met de maandelijkse hypotheeklasten of de huur. U moet rekening houden met andere bi…
Je huis verkopen, hoe pak je dit aan? Informatie en tipsJe huis verkopen, hoe pak je dit aan? Informatie en tipsJe hebt een ander huis gekocht of wilt een ander huis kopen maar het oude huis is nog niet verkocht en het ziet er ook n…
Michielonline (80 artikelen)
Laatste update: 03-08-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.