Je huis verkopen, hoe pak je dit aan? Informatie en tips
Je hebt een ander huis gekocht of wilt een ander huis kopen maar het oude huis is nog niet verkocht en het ziet er ook niet naar uit dat het oude huis snel verkocht zal gaan worden. Wat doe je in zo'n situatie en wat kan je er aan doen om je huis verkocht te krijgen.
Vrijwel iedere huizenbezitter gaat op een gegeven moment verhuizen. De redenen hiervoor lopen erg uiteen. Redenen voor verhuizing kunnen zijn gezinsuitbreiding, verandering van werklocatie, financiële veranderingen binnen het gezin, het is gwoon tijd voor iets anders en zo zijn er nog talloze redenen te verzinnen. De beslissing maken om te verhuizen is over het algemeen vrij snel gemaakt zodat de zoektocht naar een ander huis kan beginnen maar wat doe je met je huidige woning. Wat doe je in het geval dat je tegen je droomwoning aanloopt en je hebt nog geen kopers voor je huidige huis? Laat je in zo'n geval die droomwoning schieten en ga je eerst proberen je huidige huis te verkopen of neem je de gok om deze woning te kopen met het risico dat je niet snel kopers vind voor de huidige woning. Dit is een dilemma waar veel mensen hun hoofd over breken. Iedereen zal hierin een eigen keuze moeten maken. Hoe je het wendt of keert, in alle gevallen moet het huidige huis verkocht worden. Meestal gebeurt dit via een makelaar maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je huis zelf te verkopen. Is het misschien een optie om je huis te verhuren. Voor iedere huizenbezitter zijn dit bekende punten. Ook hier zijn veel meer opties mogelijk. De belangrijkste vraag is en blijft: Wat doe ik met mijn huidige woning. Verkopen? Wachten? Verhuren?
De makkelijkste situatie: Eerst verkopen dan kopen
De veiligste aanpak is om eerst je eigen huis te verkopen en daarna zelf een huis te kopen. Een geschikt huis vinden is stukken makkelijker en gaat vrijwel altijd sneller dan dat je je eigen huis kunt verkopen. In deze situatie stap je naar een makelaar die je helpt zoeken naar een koper. In de tussentijd ga je jezelf verdiepen in de woningmarkt en de mogelijkheden voor huis aankoop. Het is verstandig dat je weet waar je wilt wonen, wat voor soort huis je zoekt, of deze in de gewenste plaats / buurt te koop staat en wat je kunt betalen voordat je eigen huis is verkocht zodat je bij verkoop van je eigen woning snel en gericht kunt zoeken en snel kunt schakelen zodat de kans op het vinden van je droomhuis groter is. Zoek dus zelf naar geschikte woningen en schakel daarbij als extra hulp je makelaar in. Ga ook praten met je hypotheek verstrekker wat de mogelijkheden zijn.
Eerst kopen, dan verkopen
Het is altijd een gok maar in het geval je je droomhuis te koop ziet staan kan je ervoor kiezen dit huis te kopen terwijl er nog geen koper is voor je huidige woning. Je hebt het huis gekocht wat je altijd al wilde hebben maar je zit nu wel met dubbele lasten. Over het algemeen duurt het wel enige tijd voor je oude woning wordt verkocht dus doe je er alles aan om dit proces te versnellen. De makelaar speelt hierin een grote rol. Vaak komt het voor dat je huis binnen een redelijke termijn verkocht wordt zodat je zelf niet in de problemen komt maar het komt helaas vaak voor dat het oude huis zo lang te koop blijft staan dat dit op een gegeven moment voelbaar wordt in je portemonnee. Er ontstaan duidelijke twijfels of je de juiste beslissing hebt genomen om eerst een ander huis te kopen, en in veel gevallen is deze twijfel terecht.
De rol van de makelaar
Een makelaar is gespecialiseerd in de huizenmarkt. Hij heeft alle tools om een huis zo snel mogelijk te verkopen maar toch heeft dit ook zijn beperkingen.
Als eerste zal een makelaar de woning te koop aanprijzen in de etalage van zijn winkel. Het bereik hiervan is vrij beperkt omdat geïnteresseerden ter plekke in de etalage de huizen moeten bekijken. Het aantal mensen dat jouw woning zo ziet staan is relatief klein. Het verschilt natuurlijk per locatie van een makelaar. Zit een makelaar midden in een drukke winkelstraat in het centrum zullen er meer mensen stoppen om even te kijken dan dat een makelaar in een buitenwijk zit. Hoe dan ook, het aantal mensen dat een keuze maakt naar aanleiding van een advertentie in een etalage is gewoon klein.
De makelaar zal ook de woning te koop aanbieden op zijn eigen website. Dit heeft een veel groter bereik dan de advertentie in de etalage. Daarnaast zal de makelaar in overleg met de verkopende partij besluiten om de woning aan te bieden bij zoveel mogelijk websites waar woningen te koop worden aangeboden. Hierdoor kan iedereen de woning online vinden. Een goede en prikkelende omschrijving van de woning is hierbij belangrijk. De woning zoekenden moeten nieuwsgierig gemaakt worden waardoor ze alle informatie over deze woning doornemen. Probeer ook één of meerdere punten te benoemen die uniek zijn voor deze woning binnen een gemeente of zelfs binnen de wijk of straat.
Makelaars organiseren enkele keren per jaar een open huizen dag. Bij een open huis kan iedere geïnteresseerde binnenlopen en het huis bekijken. Helaas is een groot deel van deze bezoekers meer nieuwsgierig dan geïnteresseerd. De meeste mensen die echt geïnteresseerd zijn in een specifieke woning maken een aparte afspraak met de makelaar.
Is dit alles wat een makelaar kan doen? Het antwoord daarop is nee. Een goede makelaar doet meer. Een makelaar kan adverteren in de krant en kan op zoek gaan naar de juiste doelgroep voor deze woning. Wonen deze in een specifieke wijk dan kan daar met flyers gewerkt worden. Een goede makelaar zal zijn netwerk gebruiken om zo veel mogelijk kans te hebben de juiste persoon aan de juiste woning te koppelen. Natuurlijk zijn zijn bronnen ook niet onuitputtelijk maar er is wel degelijk verschil tussen makelaars wat inzet betreft.
Een goede makelaar denkt met je mee!
Welke makelaar ga je kiezen
Een belangrijke keuze die gemaakt moet worden is de keuze van de makelaar. Kies je een NVM makelaar of juist niet. Ga niet uit van één of twee gesprekken met makelaars maar stop de nodige tijd in de zoektocht naar de makelaar die het best bij jou past. Dit voorkomt in veel gevallen ergernis en stress.
Er zijn legio grotere makelaarskantoren die met de woning adverteren in hun etalage, aanbieden op de diverse woning websites, meedoen met de open huizen dagen en een keer flyers rondsturen maar vaak blijft het hierbij. Veel makelaars gaan zoals dat in de volksmond heet achterover zitten en wachten tot geïnteresseerden zich melden. Op dat moment komt de makelaar in beweging. Een bezichtiging waarna nog een keer wordt na gebeld en de kous is daarmee af.
Ook zijn er makelaars, vaak de kleinere kantoren of zelfstandig ondernemers die wat harder voor je lopen. Dit kan weer een voordeel zijn om te kiezen voor een kleiner makelaarskantoor. Minder huizen in de verkoop betekent dat zijn aandacht minder verdeeld hoeft te worden.
Ook hier geldt weer dat er veel meer criteria meespelen bij het kiezen van een makelaar dan hier worden vermeld maar het geeft wel aan dat er zeker verschillen zijn tussen makelaars. Maak afspraken met meerdere makelaars om de mogelijkheden voor de verkoop van je huis door te nemen. Zo kom je erachter wat een gemiddelde verkoopprijs is want er zit nog wel eens flink verschil in per makelaar. Ook zal een makelaar aangeven wat hij verwacht en tips geven om de woning te verbeteren zodat de kans op verkoop groter wordt.
Het belangrijkste van alles is dat het klikt met de makelaar. Zit je op één lijn met de makelaar en vertrouw je hem? Bevalt zijn plan van aanpak? Je gevoel hierover zegt heel veel, vertrouw daar dus op. Ga dus niet alleen af op de mooie verhalen en de hoogste verkoop prijs maar gebruik je gevoel en je verstand bij het kiezen van de juiste makelaar.
Wat kan je zelf doen om de woning onder de aandacht te brengen
De woningmarkt is enigszins te vergelijken met de banenmarkt. Er staan veel vacatures maar het grootste deel van de mensen vindt werk via kruiwagens en hun eigen netwerk. Bij de verkoop van woningen is het dan ook zeker raadzaam om je eigen netwerk te gebruiken om de woning onder de aandacht te brengen. Dit kan door het aan iedereen te vertellen waar je mee praat maar ook via je netwerk bij bijvoorbeeld Hyves en vergelijkbare sites. Gebruik collega's en mensen in je mail adresboek. Pas wel op dat je mensen niet lastig gaat vallen want dat kan nog vervelende consequenties hebben dus hou je hoofd erbij. Ga niet iedereen zomaar mailen want niet iedereen is daarvan gediend en kan dus averechts werken.
Kijk kritisch naar je huis en maak aanpassingen of ga de woning opknappen
Een goede makelaar helpt je erbij om je huis beter verkoopbaar te maken door het geven van adviezen om dingen te veranderen in huis. Belangrijk is dat een huis de kijkers niet afschrikt en dat de minder positieve zaken aan de woning niet direct opvallen. Als je naar je eigen huis kijkt zie je deze punten vaak niet maar een buitenstaander kan je hiermee helpen. Buitenstaanders als natuurlijk je makelaar die met een frisse kijk door je woning loopt maar ook familie, vrienden en kennissen. Laat deze mensen door je huis lopen en aangeven wat ze opvalt aan de woning, zowel positief als negatief. Zo zal je zien dat mensen vaak dezelfde punten aangeven als positief maar dat ook vaak dezelfde verbeterpunten aangegeven worden.
Als basis moet je er in ieder geval voor zorgen dat de woning schoon is, de ramen zijn gezeemd en dat het er (bewoond of onbewoond) toch gezellig uitziet. Dit kan je doen door meubels te plaatsen die passen bij je woning en de positieve punten benadrukken. Zorg voor lichte muren zodat de kamers groter lijken en voorkom te felle kleuren. Iedereen die een huis koopt gaat al het houtwerk schilderen maar als het houtwerk of behang groen, rose of paars is in bijvoorbeeld een meisjeskamer dan werkt dit absoluut niet bevorderlijk voor de eerste indruk die de kijkers hebben. Het grootste deel van de mensen kan hier niet doorheen kijken. Een eerste indruk bij bezoekers moet goed voelen. Een lichte ruime woning met veel mogelijkheden in plaats van een woning waar veel kleuren elkaar afwisselen zodat het bij de kijkers een gevoel van drukte oproept. Er is maar één kans voor een eerste indruk.
Zorg dat er op de belangrijkste plekken meubels staan, zorg dat de gordijnen open staan zodat mensen naar binnen kunnen kijken, zorg voor voldoende verlichting, vervang donker of druk behang of verf het wit, verf het houtwerk wit, zorg dat de tuin er goed bijstaat en haal regelmatig de post weg.
Verkopen lukt niet snel genoeg, wat nu, je huis verhuren?
Het is niet ondenkbaar dat je de woning niet snel genoeg kan verkopen en in de problemen dreigt te raken. Verhuren van je huis is dan een optie. Bij het verhuren van je woning komt ook weer het één en ander kijken. In ieder geval moet de hypotheekverstrekker toestemming geven om de woning te verhuren. Bij het bepalen van de huurprijs moet rekening worden gehouden met een puntensysteem. Dit betekent dat een lijst ingevuld wordt waaraan de woning voldoet met als uitkomst een maximale huurprijs. Meestal ligt dit bedrag een stuk lager dan maandelijks aan de hypotheek moet worden betaald maar het kan wel weer wat lucht geven. Natuurlijk kan de woning verhuurd worden zonder dat dit officieel is geregistreerd waardoor je een hogere prijs kan vragen maar dit is niet zonder gevaar. Als de hypotheekverstrekker deze informatie in handen krijgt kan dit ernstige consequenties hebben.
De periode waarin een huis verkocht wordt heb je helaas zelf niet in de hand maar je kan er wel alles aan doen om de woning overal onder de aandacht te brengen en zo aantrekkelijk mogelijk over te laten komen. Maak de juiste keuze tussen het eerst kopen of eerst verkopen. Zoek een huis wanneer je eigen huis in de verkoop staat. Ga af op je gevoel als het gaat om de keuze van een makelaar. Breng wat tijd in je oude huis door voor het opknappen. Uiteindelijk wordt je huis echt wel verkocht.