Tips om je huis sneller verkopen: waar let de koper op?

Tips om je huis sneller verkopen: waar let de koper op? Je huis sneller verkopen heb je deels zelf in de hand. Voor een koper van een huis is de eerste indruk van het huis doorslaggevend. Aan potentiële kopers moet je dus je huis op juiste wijze presenteren en de sterke punten van het huis benadrukken. Bij een eerste indruk let de koper op: rommel, ruimte, licht, kleuren. Je huis sneller verkopen betekent dus werk aan de winkel en de styling van je huis onder handen nemen. Met tips restyl je je huis succesvol en dit bevordert een snellere verkoop! Je zou misschien denken dat een koper zich niet laat afleiden door lelijk behang, te veel rommel, afzichtelijke kleuren en door deze dingen heenkijkt. Bij het kopen van een huis, is de eerste indruk van het huis doorslaggevend. Ideaal is dat de koper door rommel/kleuren/meubels heen, direct ziet wat het huis voor hem te bieden heeft. De realiteit is dat de koper hier niet doorheen prikt. Als je je huis sneller wil verkopen, betekent dat dus de handen uit de mouwen steken. Toch geruststellend dat je de snelheid waarmee je je huis verkoopt, deels in eigen hand hebt! Hoewel de geur van appeltaart bewezen effectief is als je je huis wil verkopen moet het creëren van gezelligheid vermeden worden. De koper bepaalt zelf wel wat hij gezellig vind en gezelligheid is zeer persoonsgebonden. Durf dus ook afstand te doen aan de styling in je huis zoals jij die altijd gezellig vond.

Opgeruimd huis verkoopt beter

Benadruk sterke punten van het huis, niet die van jezelf!
Eerste indruk van potentiële koper zal niet positief zijn wanneer je huis rommelig is. De verkoop van je huis verloopt niet sneller als het huis niet opgeruimd en ruimtelijk oogt. Nu is rommelig een ruim begrip. Wat voor de één opgeruimd is vind de ander slordig ogen. Vraag daarom vrienden en familie hoe rommelig zij je huis vinden. De koper wil niet geconfronteerd worden met de persoonseigenschappen van de verkoper. Wel met de eigenschappen van het huis. Daarom moet het huis een opgeruimde (en ruime!)indruk maken.
  • Persoonseigenschappen van de verkoper worden uitgedrukt door: foto's, tekeningen en knutselwerkjes van kinderen, nostaligische tierelantijnen, expliciete kleuren. Het is dus simpel, om de goede punten van je huis te kunnen benadrukken besteed je hier aandacht aan.
  • Ook teveel kaarsen, kaarsenstandaards en kussentjes staan een eerste indruk van het huis in de weg. Te rommelig.

Je huis sneller verkopen? Let op je meubels!

Wat voor de één stijlvolle meubels zijn, is rommel voor de ander. Ook niet iedereen houdt van design. Haal die antieke pompeuze stoel dus weg, verwijder dat te aparte designtafeltje waar je altijd al commentaar op kreeg. Hang een trendy doch neutrale lamp op in plaats van die kitscherige kroonluchter. Laat de neutrale (maar niet gedateerde) meubels staan.
  • Not done is een teveel aan meubels. De koper kan hier (lettelijk en figuurlijk) over struikelen en het belemmert een snellere verkoop van je huis. Immers, als je huis vol staat met meubels kan een kijker zich geen goede indruk van het huis vormen. De overdaad aan meubels camoufleert de ruimte die het huis eigenlijk te bieden heeft.

Een koper wil een licht huis zien

Een koper let bijna instinctief op de hoeveelheid licht dat binnenvalt. En zoals gezegd: wil zien wat voor ruimte het huis te bieden heeft.
  • Zorg dat het licht goed de woonkamer en de rest van de woning kan binnenvallen. Dus: gordijnen open, rolgordijnen omhoog.
  • De vensterbank kan beter niet op een jungle of uitdragerij lijken. Teveel planten op de vensterbank: weg ermee, dit geldt ook voor de rest van de spullen. Richt de vensterbank opnieuw in en maak gebruik van drie tot vier blikvangers (lees: geen frutsels) op de vensterbank. Hierbij mogen best twee (lage!) planten zijn.
  • Een vies raam is een grote afknapper, evenals een busje voor het raam.
Wanneer je zware donkergekleurde gordijnen hebt, vervang deze dan voor lichtgekleurde vouw- of rolgordijnen.


Kleuren

Altijd al trots op die dieppaarse muur geweest omdat je met die kleur uiting geeft aan je persoonlijkheid? Nog steeds in je nopjes met die roze deuren/oudroze kozijnen? Kleuren zijn doorslaggevend bij het al dan niet verkopen van je huis. Niet iedereen zal een artistieke kleurkeuze waarderen. Een koper wil beslist niet geconfronteerd worden met het karakter van de eigenaar. Aangezien de koper een lekker licht en ruimtelijk ogend huis wil zien, schilder je de muren in een mooie basic neutrale kleur. Wit is koud en onpersoonlijk. Maar er is ruime keuze in off-white kleuren zoals vanillewit, linnenwit, ivoorwit, melkwit. Zo'n kleur wit is zeer geschikt om je huis klaar te maken voor de potentiële koper.


Styling van je huis

Vind je het moeilijk om je huis te stylen? Wel, als je bovengenoemde tips opvolgt zul je zeker je huis sneller verkopen. Je hoeft daar geen stylingwonder voor te zijn.

Tips tot slot:
  • Afhankelijk van je budget en zelfvertrouwen kun je advies vragen van een interieurarchitect. Al voor ongeveer300 euro helpt de interieurarchitect je met het restylen van je huis. 300 euro is niet veel als het om de verkoop van je huis gaat. Zeker als je je huis sneller wilt verkopen omdat je al een nieuwe woning gekocht hebt en dubbele woonlasten wil voorkomen zal het interieuradvies van de interieurarchitect geen windeieren leggen.
  • Vraag je vrienden wat zij sterke/zwakke punten van je huis vinden en waaraan zij zich storen. Deze feedback kun je omzetten in daden met als doel de snellere verkoop van je huis.
  • Zorg voor neutraliteit qua kleuren en meubels, maar (!) elimineer oubolligheid. Neutraal kan evengoed trendy zijn. Ouderwetse gedateerde meubels moeten eruit. Oranje jaren 70 tegels kunnen echt niet in badkamer en keuken. Plavuizen op de keukenvloer moet je helaas vervangen voor bijvoorbeeld een lichte laminaatvloer. Je keuken zelf renoveren is redelijk betaalbaar en werkt een snelle verkoop van je huis in de hand.
© 2009 - 2023 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkoop van je huis, tips en trucsVerkoop van je huis, tips en trucsJe gaat je huis verkopen en hebt een nieuwe woning gekocht. Maar er rijst een probleem: je kan je oude woning niet verko…
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Huis sneller verkopen? Slimme tips!De economische crisis heeft een enorme invloed op de huizenmarkt. Woningen staan veel langer te koop en eigenaars zien z…
Neutrale kleuren en ruimte verkopen een huisNeutrale kleuren en ruimte verkopen een huisEen te verkopen huis moet in de smaak vallen bij potentiële kopers. Door neutrale kleuren in het huis aan te houden, en…

Slechts één keer een huis kopenSlechts één keer een huis kopenEen huis kopen is een goede investering voor de toekomst. Dit is echter niet het geval indien u telkens verhuisd naar ee…
Huis verkopen via een open dagJaarlijks organiseren makelaarsorganisaties landelijke open huis dagen. Op deze dagen kunnen geïnteresseerden binnenlope…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.