Verkoop van je huis, tips en trucs

Verkoop van je huis, tips en trucs Je gaat je huis verkopen en hebt een nieuwe woning gekocht. Maar er rijst een probleem: je kan je oude woning niet verkopen. Een woning die nog niet verkocht is, levert stress op. Want je zit niet te wachten op dubbele woonlasten. Gelukkig kun je zelf veel doen om het proces van de verkoop van je oude woning te versnellen. Er zijn tips en trucs die effectief zijn, zodat je zelf invloed kunt uitoefenen en je woning sneller verkocht wordt. Handig in deze tijd waarin woningen onverkocht blijven.

Kijkers of kopers

Het is spannend als kijkers je huis komen bekijken. Het kunnen potentiële kopers zijn. En je bent er op gebrand om je woning snel te verkopen, nu je een nieuwe woning gekocht hebt. Je zorgt ervoor dat je huis netjes is, dat het lekker ruikt en dat alles schoon is. Je hebt gehoord dat mensen sneller bereid zijn een woning te kopen als er een appeltaartgeur in huis hangt. Dus voordat de kijkers komen, heb je nog even een appeltaart van dr. Oetker in de oven geschoven. Is dit voldoende?

Geen daling in waarde

Natuurlijk wil je je woning verkopen tegen een goede prijs. Wanneer een bod uitblijft, er bijna geen kijkers komen is dit nadelig voor de prijs van je huis. De waarde van je huis zal dalen. Gelukkig hoeft dit niet te gebeuren. Ga je huis bekijken door de ogen van kopers en niet door je eigen ogen. Haal dus je herinneringen uit vervlogen tijden weg (foto's bijvoorbeeld, snuisterijen) en zorg ervoor dat je de sterke en positieve punten van je huis accentueert.

Mogelijkheden van je huis

Ga informeren in je vriendenkring en vraag hen hun mening te geven over je huis. Zouden zij het kopen, zo nee: waarom niet? Doe je vragenronde het liefst aan vrienden en familie die van elkaar verschillen qua persoonlijkheid. Zo krijg je een allround conclusie wat betreft je woning en wat er aan mankeert. Iedere potentiële koper moet de mogelijkheden van je huis zien, of ze nu kinderen hebben of carrïèrejagers zijn.

USP van je woning

Wat vond je zelf aantrekkelijk aan je woning toen je het kocht? Belangrijk om daar even bij stil te staan. Wat gaf voor jou de doorslag bij de koop? Voor de potentiële koper geeft dit punt (of punten) wellicht eveneens de doorslag. Gaf voor jou de ruime zolder de doorslag, omdat je het als werkruimte kon gebruiken, zorg er dan voor dat je de rommel opruimt en er een fleurig en net vertrek van maakt. Is het USP van je huis je grote garage, zorg er dan voor dat je de garage opruimt en handige opruimsystemen in de garage plaatst. Zo zien potentiële kopers inderdaad een ruime garage. Sta dus stil bij de vraag: wat is het USP van mijn huis?

Eerste indruk: vloer, ruimte en licht

Een koper moet dus de mogelijkheden die de woning biedt, in een oogopslag kunnen zien. De eerste indruk is de doorslaggevende indruk. Waar een kijker het eerst naar kijkt, is de sfeer van het huis en de ruimte van het huis. De kleur van de vloer is erg belangrijk. Bij een grote ruimte straalt een donkere vloer meer gezelligheid uit. Bij een kleine ruimte is een lichte vloer beter voor een ruimtelijke indruk. Maar wat doe je dan, als je uitgerekend donkere vloeren in kleine kamers hebt? Vervang de vloer evengoed. Het is geen investering in je huis dat je toch van plan bent te verkopen, het is een investering in de vérkoop van je woning. De nieuwe vloer kan worden overgenomen door de nieuwe bewoners, zij kunnen de overnamesom meenemen in hun hypotheek en naar een nieuwe vloer hebben ze geen omkijken meer. Vervang de oude vloeren door vloeren die kwalitatief uitstraling hebben, en vervang ze niet door iets goedkoops. Dan bereik je het tegenovergestelde effect. Baal je er toch van om vloeren te vervangen, werk dan met vloerkleden.

Resterende tips

Tot slot: zorg dat je woning licht is, dus laat zonlicht de kamers inkomen. Gordijnen wijd open dus. Zorg voor lichte muren, net uitziende vloeren en houdt het geheel neutraal en rustig. Gooi er desnoods meubelen uit (voor het ruimtelijke effect, en zet ze niet in de achtertuin natuurlijk). Geen tierelantijnen en persoonlijke dingen. Echte kunst aan de muur doet het hem. Het oogt chique en maakt een goede indruk (tip: de kunstuitleen). De geur van appeltaart is bewezen effectief. Weg met rommel, dit is voor een koper een echte afknapper. Voor chaoten onder ons, kan het een klus zijn om het huis verkoopklaar te maken. Gelukkig is daar de verkoopstylist. Deze adviseert en helpt met opruimen en opbergsystemen. De kosten van een verkoopstylist zijn ongeveer 350 euro. Maar dit is een schijntje, wanneer de adviezen en hulp van de stylist betekenen dat je je huis sneller verkoopt.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Huis verkocht onder voorbehoud, alvast een ander huis kopen?Huis verkocht onder voorbehoud, alvast een ander huis kopen?Uw huis verkopen met een voorbehoud geeft nog niet voldoende zekerheid om een ander huis te kopen. De verkoop is namelij…
Onder voorbehoud verkopen van een huisOnder voorbehoud verkopen van een huisEen huis wordt vaak verkocht onder een voorbehoud van bepaalde vereisten. Voorbehouden hebben vaak te maken met de finan…
Wat is een overbruggingskrediet?Een overbruggingskrediet wordt afgesloten in de situatie dat een nieuw huis gekocht is, terwijl het oude huis nog niet v…

Vormen van warmteoverdrachtWarmte is voor iedereen een bekend begrip. Uit de natuurkunde is bekend dat warmte een vorm van energie is. Warmte kan o…
De rommelmarkt versus marktplaats.nlMarktplaats.nl is ontstaan vanuit het idee van de gewone rommelmarkt op straat. Op beide plaatsen kun je je eigen gebrui…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.