Huis kopen, de meest gestelde vragen

Huis kopen, de meest gestelde vragen Bij een huis kopen zijn zeer grote bedragen gemoeid. U doet er verstandig aan om niet over één nacht ijs te gaan. Een foute beslissing kan namelijk veel invloed hebben op uw financiële toekomst. Door een huis te kopen gaat u voor maximaal dertig jaar verplichtingen aan waar u maandelijks forse bedragen voor gaat betalen. Een hypotheek wordt vaak afgesloten voor een periode van dertig jaar. Iedere maand moet u de hypotheeklasten opbrengen en de overige lasten die hieruit voortvloeien. Het gaat namelijk niet alleen om de rentelasten, maar ook de schuld moet u een keer weer aflossen. Ook moet u rekening houden met onvoorziene gebeurtenissen waar u verzekeringen voor kunt afsluiten.

Hoe hoog worden mijn maandlasten bij het kopen van een huis?

Uw maandlasten zijn vooral afhankelijk van de koopsom van het woonhuis. Het kopen van een huis is een kwestie van vraag en aanbod. Op huizensites als VBO.nl en Funda.nl kunt u zoeken naar het huis van uw wensen in uw eigen omgeving. Een andere bepalende factor is de hoogte van de hypotheekrente. De variabele hypotheekrente geeft de laagste maandelijkse lasten, maar ook de minst stabiele. Zodra de rente stijgt, stijgen ook de maandelijkse lasten. Huizenbezitters die echt voor zekerheid gaan, kiezen voor een rentevaste periode van twintig jaar of langer. Op deze manier hebt u uw maandlasten voor een lange periode vastgezet. Gaat de rente zakken, dan profiteert u hier niet van. Aan de andere kant komt u niet in de problemen indien de rente flink gaat stijgen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Consumenten die een huis willen gaan kopen richten zich vaak op de maximale hypotheek die ze bij de bank kunnen krijgen. Na het kopen van het huis verdiepen zij zich pas in de maandelijkse lasten. Het is verstandiger om het om te draaien. Hoeveel kunt u maandelijks uitgeven aan hypotheeklasten? U gaat vervolgens naar een hypotheekadviseur of de bank om daar de maximale koopsom bij te berekenen. Op deze manier krijgt u maandlasten die gebaseerd op wat u maandelijks uit wilt en kunt geven. Indien u uitgaan van het maximale hypotheekbedrag kunt u mogelijk niet meer leven zoals u dat wenst omdat het geld daarvoor ontbreekt.

Welke hypotheekvorm moet ik nemen?

Dit is sterk afhankelijk van uw eigen verwachtingen en wensen. In het verleden werden er vooral hypotheken gesloten waarin maandelijks een stukje van de schuld afbetaald ging worden. Tegenwoordig is het gebruikelijker om de aflossing door te schuiven naar de toekomst. Dit heeft als voordeel dat het lage maandlasten geeft en een maximale fiscaal voordeel. Een groot nadeel is dat consumenten niet meer stil staan bij hun financiële positie na dertig jaar. De schuld moet worden afbetaald, ook als er geen overwaarde in het huis zit.

Moet ik naar de bank gaan of naar een bemiddelaar?

Het is verstandig om meerdere adviseurs te spreken over een verplichting die u voor vele jaren aangaat. De meeste adviseurs zijn van goede trouw, maar verschillende bemiddelaars komen met verschillende ideeën. Door diverse banken en of bemiddelaars te spreken kunt u het beste aanbod uit de verschillende gesprekken filteren. Neem ook de offerte van de ene partij mee naar een gesprek met een andere adviseur. Deze is namelijk ziet mogelijk bezwaren waarom u niet moet kiezen voor het voorstel van de andere adviseur.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen voor een huisSparen voor een huisBanken zijn niet meer bereid om een hoge hypotheek ten opzichte van het inkomen te verstrekken. Er zal in de toekomst ge…
Erfpacht aftrekbaar: Hoeveel erfpachtcanon mag je aftrekken?Erfpacht aftrekbaar: Hoeveel erfpachtcanon mag je aftrekken?Wat is erfpacht of erfpachtcanon nou eigenlijk precies? Is het verstandig om een huis te kopen, waarvan de grond niet jo…
Sparen voor een eigen huisSparen voor een eigen huisIn het verleden was het gebruikelijk om een zo hoog mogelijke hypotheek af te sluiten. De bijkomende kosten bij het kope…
Hypotheekrente niet voor langere tijd vastzettenHypotheekrente niet voor langere tijd vastzettenBij het afsluiten van een hypotheek, moet u ook kiezen voor de duur van de rentevast periode. Te kort vastzetten neem ri…

Huurprijs online checkenElk jaar op 1 juli is het weer zover: de huren van de meeste woningen worden weer verhoogd. De minister geeft jaarlijks…
Let op overlast: Wie zijn de buren in je nieuwe huis?Het spookbeeld van menige huisbewoner is overlast van je buren of -nog erger- burenruzie. Met als dramatisch gevolg dat…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.