Wonen in Groningen

Wonen in Groningen Met bedragen onder de €100.000 hoeft u niet meer op zoek te gaan naar een huis met drie slaapkamers en een tuin. Tenzij u in de provincie Groningen kunt en wilt gaan wonen. In plaatsen als Vlagtwedde, Bellingwolde en Meeden kunt u nog goedkoop een woning kopen.

Huizenprijzen

De huizenprijzen in Nederland blijven maar stijgen. Een vijfentwintig jaar geleden gekocht huis is nu ruim het dubbele waard, uitgaande van goed onderhoud gedurende deze periode. Dit is goed nieuws voor de bezitters van het huis, maar slecht nieuws voor starters op de woningmarkt. Het is tegenwoordig vrijwel onmogelijk om als starter een woning aan te schaffen. Ze mogen in de huidige regeling maximaal 4,5x het jaarinkomen lenen als hypotheekbedrag. Met een inkomen van €30.000, wat voor een starter erg hoog is, kunnen ze slechts €135.000 aan hypotheek krijgen. Een deel van dit bedrag gaat op aan de bijkomende kosten. Ze houden ongeveer €120.000 euro over om een geschikt huis voor te vinden. Dit zal moeilijk worden in grote delen van Nederland. Een eventuele tweede inkomen zou de mogelijkheden iets verruimen.

Groningen

In provincie Groningen kunt u voor een bedrag van een ton een rijtjeshuis kopen met tuin en drie, vier tot vijf slaapkamers. In de stad Groningen zijn de huizenprijzen de laatste tien jaar sterk gestegen, maar op het platteland kunt u nog goedkoop kopen. De goedkopere locaties zitten vooral in Zuidoost Groningen. Plaatsen als Vlagtwedde, Bellingwolde en Scheemda staan bekend als de plaatsen met de goedkoopste huizen van Nederland. U kunt hier op zoek gaan naar vrijstaande huizen voor €150.000 met hectares grond erbij.

Werken in provincie Groningen

De werkgelegenheid in grote delen van deze provincie is laag. Vooral in de regio Zuidoost Groningen zijn er niet genoeg banen. Dit is ook een grote veroorzaker van de matige ontwikkeling in de koopprijzen in dit gebied. Voor werk moeten veel Groningers grote afstanden overbruggen naar bijvoorbeeld stad Groningen.

Zuidoost Groningen

In deze regio kunt u dus goedkoop wonen, maar niet werken. Deze regio ligt tegen de grens van Duitsland aan, maar over de grens zult u een vergelijkbare situatie aantreffen qua werkgelegenheid en welvaart. De overheid drukt op bepaalde wijken de stempel “achterstandswijk”. Hierbij vergeten ze zich te bekommeren over een gehele regio waar de welvaart vergelijkbaar is met de achterstandswijken in de Randstad.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drive-in woning, de voordelen en de nadelenEen drive-in woning is een huis van twee of drie woonlagen met op de begane grond een inpandige garage in het huis. Het…
Huis meer waard maken met een kleine investeringHuis meer waard maken met een kleine investeringEen verouderde keuken of badkamer vervangen is wat betreft de waardevermeerdering geen verstandige investering. Er zijn…
Eigen huis? Let op de onderhoudskostenEigen huis? Let op de onderhoudskostenBij de afweging om wel of niet een huis te kopen moet je ook stil staan bij de hoogte van de onderhoudskosten van een ei…
Wat kost een makelaar u aan courtage, tarieven?Wat kost een makelaar u aan courtage, tarieven?Wat kost een makelaar u? Wat zijn de tarieven, courtage, uurtarief of abonnement? Soms kan de courtage voor het inschake…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.