Vochtproblemen, wie draait er op voor de schade?
Bij wie moet je schade claimen bij vochtproblemen in je woning? Ongeacht of het om een huurwoning of een nieuwbouwwoning gaat, bij vocht in een woning is er al gauw sprake van een juridisch gevecht wie verantwoordelijk is en wie voor het schade-herstel moet opdraaien.
Schade door vochtproblemen in nieuwbouw
Bij schade in nieuwbouw geldt als principe: de aannemer die voor de
schade verantwoordelijk is moet betalen. Daarvoor moet zowel de schade-oorzaak als de veroorzaker ervan definitief zijn vastgesteld, en daarover ontstaat in de praktijk vaak een verschil van mening.
Het wordt erg lastig als verschillende bedrijven bij de bouw zijn betrokken. Zij schuiven dan elkaar vaak de schuld in de schoenen. Om recht van klagen te hebben moet de koper daarom allereerst achter de precieze oorzaak van de vocht zien te komen, wat vaak heel moeilijk is. Pas als alle twijfel daarover is weggenomen kan men de schadeveroorzaker met succes
aansprakelijk stellen.
Schade verhalen via gerechtelijke procedure
De geleden schade verhalen via een civiele procedure kan nodig zijn als er met de schuldige geen minnelijke schikking te treffen valt. In dat geval benoemt de rechtbank een onafhankelijke expert. De kosten hiervan moet de aanklager vooraf voldoen. Een expert die eenzijdig door de aanklager wordt ingeschakeld, wordt door de rechtbank zelden erkend.
Als de gedaagde het proces verliest, wordt hij niet alleen aansprakelijk gesteld voor de herstel- en proceskosten, maar ook voor de kosten van de expert, die u als aanklager had voorgeschoten.
Schade claimen bij vocht in oudere woningen
De verkoper of makelaar is verplicht om de koper vóór de verkoop van een gebruikt huis in te lichten over vochtschade of andere gebreken. Als ernstige schade of gebreken worden verzwegen, heeft de koper het recht om van de verkoper te eisen dat deze de schade of gebreken verhelpt. Dat geldt met name als de schade als gevolg van
vocht dusdanig verborgen was dat die bij de verkoop niet te herkennen was. In extreme gevallen heeft de koper zelfs het recht om de koopovereenkomst te ontbinden
Tips bij kopen van een bestaande woning
Naast de gebruikelijke eigen controles bij
aankoop van een bestaande woning zijn er ten aanzien van mogelijke vochtproblemen een tweetal extra aanbevelingen:
- Laat bij koop van een oud huis een expert controleren op vochtproblemen en laat tevens schatten hoeveel het schade-herstel zal bedragen;
- In ieder geval moet u een expert inschakelen als u in de kelder of bij de fundering vochtschade of zoutaanslag ontdekt.
Vocht in huurwoningen
Ook bij schade door vocht in huurwoningen moet allereerst de oorzaak worden achterhaald. Schade die terug te voeren is op bouwkundige gebreken - zoals
optrekkend vocht uit de grond of binnendringend regenwater komt zonder meer voor rekening van de verhuurder.
ls de schade ondanks schriftelijke aanmaning van de huurder niet binnen een vastgestelde termijn (bijvoorbeeld vier weken) hersteld, dan kan huurverlaging worden bedongen.
Als de verhuurder het gebrek niet oplost, kan de huurder met betrekking tot het noodzakelijke schadeherstel een aanklacht indienen. In zeer ernstige gevallen mag de huurder de huur ook per omgaande opzeggen. Dan moet de verhuurder de kosten voor de verhuizing en/of de ontstane vochtschade aan de meubels vergoeden.
Condensschade door slechte ventilatie
Anders zijn de juridische verhoudingen bij condensschade. Als de schade door de huurder wordt veroorzaakt - bijvoorbeeld door onvoldoende ventilatie - is hij aansprakelijk voor het herstel. Dit geldt vooral als de verhuurder bij het ingaan van de huurperiode de huurder schriftelijk heeft ingelicht over de juiste manier van stoken en ventileren. In sommige gevallen is de verhuurder zelfs verplicht om de huurder in te lichten over stook- en ventilatieregels, bijvoorbeeld als isolatie achteraf wordt aangebracht, en de huurder dan op een andere manier moet stoken of ventileren.
Aansprakelijkheid schade huurwoningen
Bij schade als gevolg van vocht in huurwoningen ontstaan geregeld juridische conflicten: de huurder beweert dat de schade toe te schrijven is aan bouwkundige gebreken of onvoldoende informatie van de kant van de verhuurder. De verhuurder zegt op zijn beurt dat er verkeerd gestookt of geventileerd is.
Processen die uit zulke conflicten voortvloeien zijn vaak langdurig en zeer kostbaar. De uitkomst ervan blijft voor beide partijen vaak in het ongewisse. Daarom is het raadzaam om in zulke gevallen zonder civiele procedure tot een vergelijk te komen. Huuradviescommissies en andere (consumenten)organisaties kunnen hierbij een bemiddelende rol spelen.