Verhuren van je oude woning

Steeds vaker wordt een oude woning niet meer verkocht maar in plaatst daarvan verhuurd. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het verhuren van een woning. Voordat je begint met het verhuren van een woning is het belangrijk dat je goed verdiept in de regelgeving en plichten van een verhuurder. Let bijvoorbeeld op een huurcontract, de huurprijs, verzekeringen en huurdersrechten. Wanneer je van plan bent om een woning te verhuren is het belangrijk om rekening te houden met onderstaande zaken:

Het huurcontact

Er zijn verschillende huurovereenkomsten mogelijk. Het is mogelijk om een huurovereenkomst met een huurder aan te gaan voor een bepaalde tijd van 1 of 2 jaar of voor onbepaalde tijd. Bij het opstellen van een huurcontract is de wet altijd leidend. Je kunt onderdelen in het contract opnemen die niet rechtsgeldig zijn, echter zal een rechter deze bepalingen niet geldig verklaren.

Onbepaalde tijd

Bij een huurovereenkomst van onbepaalde tijd wordt de huurovereenkomst elke keer automatisch verlengd. Als verhuurder kun je bijvoorbeeld een minimale huurtermijn van 1 jaar opnemen. Je bent als verhuurder dan verzekerd dat de huurder minimaal 1 jaar in de woning blijft. Daarna is de overeenkomst voor de huurder opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

Bepaalde tijd

Bij een huurovereenkomst van bepaalde tijd kom je samen met de huurder een periode overeen. Een huurdersovereenkomst voor een bepaalde tijd van 1 jaar stopt bijvoorbeeld na 1 jaar. Wel heeft de verhuurder de verplichting om op zijn vroegst 3 maanden en uiterlijk 1 maand van te voren aan de huurder door te geven dat een huurovereenkomst eindigt. Vergeet de verhuurder de huurovereenkomst voor bepaalde tijd op te zeggen, dan verandert de huurovereenkomst automatisch in een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. De huurder kan vervolgens de huurovereenkomst opzeggen met een maand opzegtermijn.

De huurprijs

Bij verhuur op de particuliere markt kunnen de verhuurder en huurder zelf de huurprijs overeenkomen. De verhuurder is in dit geval vrij om zelf de huurprijs te bepalen voor de woning. Verder is het als verhuurder op 2 manieren mogelijk om tussentijds de huurprijs te verhogen. Het is mogelijk om de verhuurprijs te verhogen aan de hand via een indexeringsclausule of periodieke verhoging (eens per 12 maanden). Let hierbij wel op dat een huurder bij een periodieke verhoging in bezwaar kan gaan. De rechter moet vervolgens bepalen of de huurverhoging redelijk is of niet. Vindt de rechter de huurverhoging onredelijk dan blijft de huurder in de woning wonen met behoud van de oude huur. Bij een indexeringsclausule kun je de huur met bijvoorbeeld de inflatie laten indexeren.

Een huurder

Een goede huurder vinden is belangrijk. Dit kan problemen voorkomen en zorgt ervoor dat de kans op een geschil met de huurder klein is. De volgende tips kunnen helpen bij het vinden van een goede huurder:

Kennismaking

Het is mogelijk om op verschillende manieren met een huurder kennis te maken. Wanneer dit mogelijk is, probeer een face-to-face kennismaking in te plannen. Vaak geeft dit een bepaald gevoel en is het mogelijk om te bepalen of iemand een goede huurder zal zijn.

Stel vooraf eisen

Voordat je potentiële huurder gaat spreken is het belangrijk om vooraf eisen op te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een inkomensniveau die in verhouding staat met de huurprijs of eerdere huurreferenties. Dit kan een mogelijke slechte huurder voorkomen. Uiteraard blijft het lastig om op voorhand goed in te schatten of iemand een goede huren zal zijn. Dit blijft in de praktijk een risico.

Verzekeringen

Bij het verhuren van een woning zijn juiste verzekeringen belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan stormschade of aan brandschade. Er zijn verschillende verzekeringen die toestaan dat een woning verhuurd mag zijn. Bij het verhuren van de woning is het belangrijk om dit bij de verzekeraar te controleren. Anders kan dit voor onverwachte verrassingen zorgen in het geval van schade. De volgende verzekeringen zijn verstandig bij het verhuren van een woning.

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering is de woning verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld brand of storm.

Inboedelverzekering (in geval van gemeubileerde verhuur)

Een inboedelverzekering is verstandig wanneer de woning gemeubileerd wordt verhuurd. Bij diefstal of schade kun je dit verhalen op de verzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als verhuurder ben je aansprakelijk voor de schade die de woning aan kan richten. Denk aan een trapleuning die loslaat waardoor de huurder van de trap valt.

Rechtsbijstandverzekering

Bij geschillen kan het handig zijn om rechtsbijstand te krijgen. Een rechtsbijstandverzekering dekt tegen eventuele juridische kosten tijden bijvoorbeeld een juridisch geschil.

Huurdersrechten

Een huurder heeft in Nederland een goede bescherming en kan niet zomaar uit huis geplaatst worden. Het is belangrijk om hier vooral al rekening mee te houden. Bij het verhuren van een woning is het belangrijk om te weten dat een woning lang in verhuurde staat kan verblijven, dit in het geval van een verhuurovereenkomst van onbepaalde tijd. Daarnaast heeft een huurder ook privacyrechten. Als verhuurder kun je dus niet zomaar zonder goede reden de verhuurde woning betreden. Alleen bij uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een huurder uit de woning te plaatsen.

Huurachterstand

Als de huurder een huurachterstand heeft dan is het mogelijk om de huurder uit de woning te plaatsen. Vaak wordt een huurachterstand van 3 maanden aangehouden, dit is echter alleen een richtlijn.

Op basis van de Opiumwet

Wanneer er verboden middelen in de woning zijn aangetroffen kun je een huurder uit de woning plaatsen op basis van de Opiumwet. In het contract is het mogelijk om op te nemen dat het voor een huurder verboden is om verboden middelen te bezitten of te produceren in de woning.

Dringend eigen gebruik

In sommige gevallen is het mogelijk om een huurder uit de woning te krijgen in geval van dringend eigen gebruik. Hierbij is het wel van belang dat de reden voor dringend eigen gebruik zwaarder weegt dan de belangen van de huurder.

Illegaal onderverhuur

In het huurcontract is het mogelijk om op te nemen dat het verboden is om de woning onder te verhuren. Overtreedt de huurder dit artikel dan kan dit een reden zijn om de huurder uit de woning te zetten.

Ernstige overlast

Wanneer er sprake is van overlast, bijvoorbeeld in de buurt, dan kan een uitzetprocedure opgestart worden. Wel is het belangrijk dat dit schriftelijk aan de huurder aangegeven wordt.

Bovenstaande redenen kunnen aanleiding zijn om een huurder uit een woning te krijgen. In alle gevallen moet de kantonrechter hier een uitspraak over doen.

Al met al komt er best veel kijken bij het verhuren van een woning. Het is in alle gevallen belangrijk om je goed te verdiepen in de regels. Hiermee voorkom je verrassingen en onvoorziene kosten.
© 2020 - 2024 Tomdevries, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning tijdelijk verhurenDe Leegstandwet geeft de mogelijkheid om uw woning tijdelijk te verhuren. Voor het tijdelijk verhuren van de woning geld…
Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Is belastingvrije verhuur mogelijk? Wie een koopwoning of vakantiewoning bezit, kan er immers voor kiezen om deze het he…
Een huis verhuren – zelf regelen of via bemiddelingsbureauEen huis verhuren – zelf regelen of via bemiddelingsbureauDe huizenmarkt staat al een tijd lang stil en verwacht wordt dat dit nog een tijdje blijft aanhouden met de huidige econ…
Verhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuurVerhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuurEr kunnen allerlei redenen zijn waarom je je huis tijdelijk zou willen verhuren. Misschien ga je een wereldreis maken, s…

Wie moet het onderhoud van een huurwoning betalen?Wie moet het onderhoud van een huurwoning betalen?De huurder en de verhuurder zorgen samen voor het onderhoud aan de woning. De verhuurder betaalt het onderhoud en de gro…
Aantal woningen in Nederland aan het begin van 2020Aantal woningen in Nederland aan het begin van 2020Nederland telde begin 2020 ruim 17 miljoen bewoners van een huis, woonachtig in bijna 7,9 miljoen woningen. Het rijtjesh…
Bronnen en referenties
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/wat-moet-er-in-een-huurcontract-staan
  • https://www.meublie.nl/een-nieuwe-woning-kopen-en-je-oude-woning-verhuren/
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/huurbescherming
  • https://housinganywhere.com/nl/Nederland/verhuren-woonverzekering
Tomdevries (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.