Aandachtspunten bij het zoeken naar een huurappartement

Voor veel mensen is het kopen van een huis een dure aangelegenheid geworden. Het vinden van een huurappartement kan hierin een oplossing zijn. Een huurappartement kan immers evenveel bieden als een eigen koopwoning. Het is echter niet altijd gemakkelijk een geschikt appartement te vinden. Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten waar u best rekening mee houdt tijdens uw zoektocht naar een huurappartement om later, na ondertekening van het huurcontract, niet voor een voldongen feit te staan.

In overweging te nemen factoren

Mensen die interesse hebben in een huurappartement moeten altijd een aantal factoren in overweging nemen. Deze factoren zijn over het algemeen: het budget, de locatie, de voorzieningen en de eigen verlangens. De sleutel tot het vinden van een ideaal huurappartement is een evenwicht te vinden tussen deze factoren. Een toekomstige huurder kan bijvoorbeeld voorzieningen verlangen zoals een garage of een zwembad, maar deze opties zijn waarschijnlijk niet mogelijk als hiervoor geen budget is voorzien. Meestal zal men dus compromissen moeten gaan maken tussen de hierboven vernoemde factoren.

Een begroting instellen

Een begroting is één van de belangrijkste zorgen voor wie op zoek is naar een geschikt huurappartement. Men moet natuurlijk trachten binnen het vooropgestelde budget te blijven. Een tip: het kan de moeite waard zijn te kijken naar een paar appartementen die iets boven uw budget zijn geprijsd. Dit omdat, afhankelijk van de leegstand in een bepaald gebied, er kansen kunnen zijn om te onderhandelen over een iets lager tarief waardoor de huur van het appartement binnen uw budget kan vallen. Anderzijds kan u als kandidaat-huurder toch besluiten iets meer te betalen omdat op deze manier bepaalde voorzieningen die men verlangt, zoals bijvoorbeeld een grotere leefruimte, binnen handbereik komen.

Kies een locatie

Locatie is een zeer belangrijke factor bij het zoeken naar een huurappartement. Een ideale locatie is bijvoorbeeld niet te ver van familie, werk of vrijetijdsbesteding. Ook dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Sommige huurders zullen bijvoorbeeld liever korter pendelen naar het werk zodat men meer tijd kan doorbrengen bij het gezin. Andere huurders zullen eerder kiezen voor een huurappartement verder van het werk, maar dichterbij een andere activiteit waarvan zij kunnen genieten. Denk aan sportieve activiteiten, zoals wandelen of zwemmen, of sociale activiteiten, zoals bioscopen en winkelcentra. Maak daarom eerst uit wat u hierin het belangrijkste vindt.

Rekening houden met de voorzieningen

Tot slot hebben kandidaat-huurders bij het zoeken naar een appartement verwachtingen rondom bepaalde voorzieningen. Men kan bijvoorbeeld één, twee of meer slaapkamers verlangen of zelfs een minimaal aantal vierkante meters leefruimte. Dit zijn de criteria die de huurder voelt nodig te hebben om goed te kunnen functioneren binnen het appartement. Bijvoorbeeld voor een gezin met twee kinderen is het wellicht nodig over twee of drie slaapkamers te beschikken, terwijl een persoon alleen dan weer perfect kan functioneren met één slaapkamer. Mensen die vanuit huis werken zouden dan weer een extra slaapkamer kunnen gebruiken als kantoor.

Potentiële huurders kunnen ook bijkomende voorzieningen wensen binnen het appartementencomplex. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ondergrondse parkeerplaats, een fietsenstalling, een fitnessruimte of zelfs een sauna. Extra voorzieningen brengen echter meestal ook een extra prijskaartje met zich mee. Kandidaat-huurders moeten daarom ook zorgvuldig overwegen welke bijkomende voorzieningen voor hen het belangrijkst zijn.

Nog een tip: ga na of het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw, zoals een lift of een inkomhal, uitgevoerd moet worden door de huurders of dat de eigenaar van het gebouw deze dienstverlening op zich neemt. Mocht dit onderhoud inderdaad een extra service zijn binnen het appartementencomplex, kijk dan zeker na of dit in de huurprijs zit of nog apart wordt aangerekend, lees daarom het huurcontract goed na.

Veel succes in uw zoektocht naar een geschikt huurappartement!
© 2016 - 2024 Vlaming, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een appartement aan de kust inrichtenEen appartement aan de kust inrichtenEen tweede verblijf of vakantie-appartement aan de kust vraagt een andere inrichting dan een huis voor permanente bewoni…
Starter  appartement kopen is een grote foutStarter appartement kopen is een grote foutU moet een huis kopen dat het beste past bij de levensfase waar u in zit. Voor starters is het echter vaak niet verstand…
Een appartement huren aan de Belgische kustDe Belgische kust is nog steeds een populaire vakantiebestemming voor binnen- en buitenlanders. Kies je logies zorgvuldi…

Huurder betaalt huur niet op tijdHuurder betaalt huur niet op tijdVeel verhuurders krijgen er wel eens mee te maken, de huur wordt niet betaald. Vaak is in een huurcontract opgenomen dat…
Kleine aandachtspunten voor een snellere verkoop van uw huisAls het gaat om het verkopen van een huis, met of zonder vastgoedmakelaar, dan kan u zelf altijd rekening houden met enk…
Vlaming (2 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.