Woning verhuren via Airbnb: voorwaarden

Woning verhuren via Airbnb: voorwaarden Steeds meer particulieren verhuren hun kamer of woning via het populaire Airbnb. Een lucratieve business, de extra inkomsten zijn welkom. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat er voorwaarden gelden. Zo is verhuren via Airbnb niet toegestaan bij een sociale huurwoning. De verzekering dekt lang niet altijd de schade en er moet toeristenbelasting worden afgedragen. Door je huis te verhuren als je er zelf toch niet bent, heb je een bron aan extra inkomsten. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om hun kamer, appartement of huis te verhuren via Airbnb. Maar met alleen de inschrijving op de website ben je er niet. Je hebt ook de juiste verzekeringen nodig en je moet toestemming hebben van de bank als je een eigen huis bezit. En hoe zit het eigenlijk met toeristenbelasting? Er zijn dus allerlei aandachtspunten waar je bedacht op moet zijn om te voorkomen dat je in de problemen komt.

Wat is Airbnb?

Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur van privé-accommodaties. Particulieren over de hele wereld bieden hun huis of kamer aan voor verhuur. Het is een manier om je inkomsten aan te vullen en om in contact te komen met anderen. In Amsterdam zijn ongeveer tienduizend woningen of kamers te huur via Airbnb.

Airbnb: sociale huurwoning

Een heel belangrijk aandachtspunt: je huis verhuren via Airbnb is alleen toegestaan als je in het bezit bent van een koophuis. Bij een sociale huurwoning is dit verboden. Op 11 mei 2015 is een huurder van een sociale huurwoning in Amsterdam uit zijn huis gezet. Ook moest hij een boete van 17.500,- betalen. De Amsterdammer verhuurde zijn sociale huurwoning zeker 130 dagen onder. Waarschijnlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg en zijn er veel meer huurders die hun sociale huurwoning onderverhuren.

Vrije sector

Bij sociale huurwoningen is onderhuur volgens het contract verboden, maar hoe zit dat in de vrije sector? In de particuliere sector is in negen van de tien huurcontracten een verbod op onderhuur opgenomen. Het is dus niet altijd verboden, maar in de meeste gevallen wel. Lees dus goed de voorwaarden van je huurcontract.

Airbnb bij koopwoning

Als je in het bezit bent van een koopwoning, dan kun je in principe je huis of een deel daarvan verhuren. Er gelden echter wel regels en voorwaarden. Zo moet je in sommige gemeenten toestemming vragen. Ook kan de verplichting gelden om inkomstenbelasting en/of toeristenbelasting af te dragen.

Verzekeringen

Hoe zit het eigenlijk met de verzekeringen voor de woning, zoals de inboedelverzekering en opstalverzekering? Een woning die via het platform Airbnb verhuurd wordt, is in veel gevallen niet meer verzekerd via de inboedel- of opstalverzekering van de huiseigenaar. Veel verzekeraars hebben uitsluitingsclausules opgenomen in hun polisvoorwaarden. Zo wordt schade door brand, die ontstaat als de woning verhuurd wordt, vaak niet vergoed.

Maar ook verzekeraars zien kansen in de opmars van Airbnb. Zo biedt Nationale Nederlanden per 1 januari 2015 een inboedelverzekering aan met standaarddekking voor Airbnb-verhuur. Zo is schade als gevolg van water, brand en storm gedekt als een polishouder zijn woning maximaal twee maanden per jaar verhuurt. Verzekeraar Aegon en Centraal Beheer werken aan een soortgelijke polis.

Toestemming bank

Wil je je huis verhuren via Airbnb, dan heb je ook toestemming van de bank nodig. Een woning waar een hypotheek op rust, mag alleen verhuurd worden met toestemming van de hypotheekverstrekker. Verhuur je je huis zonder toestemming, dan heeft de bank het recht om de lening onmiddellijk op te eisen.

Regels verschillen per gemeente

Toestemming van de bank? Check. De juiste verzekering afgesloten? Check. Maar je bent er nog niet. Ook gemeenten hebben regels vastgesteld voor het verhuur van particuliere woningen. Zo zijn er grenzen aan de periode van verhuur en het aantal personen dat in de woning mag verblijven. In sommige gemeenten moet een vergunning worden aangevraagd.

Toeristenbelasting en inkomstenbelasting

Over boekingen via Airbnb moet toeristenbelasting en inkomstenbelasting worden betaald. Als huurder ben je daar zelf verantwoordelijk voor.
© 2015 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Je huurwoning verhuren als je zelf op vakantie bent klinkt aantrekkelijk voor veel mensen. In Nederland bieden dan ook m…
Kamer huren en verhuren via AirbnbKamer huren en verhuren via AirbnbVoor wie extra geld wil verdienen is het verhuren van een kamer via de verhuursite Airbnb een uitstekende optie. Ook wie…
Huurbeding in hypotheekakte? Huis ontruimd, ook bij AirbnbHuurbeding in hypotheekakte? Huis ontruimd, ook bij AirbnbU kunt in 2022 een verbod tot verhuur hebben. Door het huurbeding in de hypotheekakte kunnen huurders op straat worden g…

Je huis verkopen: Wat komt er allemaal bij kijken?Je huis verkopen: Wat komt er allemaal bij kijken?Het is een grote stap om te besluiten je huis te verkopen. Er komt een aantal zaken bij kijken. Het is belangrijk om van…
Zelf op zoek naar een koopwoningJe wilt graag een huis in een populaire wijk kopen, maar je hebt geen idee hoe je dat succesvol kunt doen. Dat heeft de…
Bronnen en referenties
  • http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/4017250/2015/05/12/Gestrafte-Airbnb-verhuurder-vindt-vonnis-wel-heel-erg-hard.dhtml
  • www.airbnb.nl
  • http://www.wegwijs.nl/artikel/2014/12/huis-verhuren-via-airbnb-de-haken-en-ogen
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.