Wanneer zit u aan de koop van een huis vast?

Wanneer zit u aan de koop van een huis vast? Een huis kopen is vaak een grote stap in iemands leven. Het is dan ook niet iets wat u zomaar even gauw doet. U zit meestal best wat jaren aan een woning vast dus denk er goed over na. Als het huis echt uw droomhuis is dan kunt u wellicht op het huis gaan bieden. Een bod uitbrengen is vaak al spannend, maar wanneer is er eigenlijk geen weg meer terug? Wanneer is de koop van het huis definitief?

Bieden

Als u een huis gaat bezichtigen beslist u meestal niet gelijk dat u gaat bieden. Probeer dit ook niet gelijk te doen. Als u een huis koopt zit u er namelijk wel jaren aan vast. Het is dus verstandig de tijd te nemen om na te denken over het huis. Bekijk ook goed de locatie en denk na of het huis wellicht over 10 jaar nog aan uw eisen zal voldoen. Als u zeker weet dat dit het huis is kunt u gaan bieden. U kunt het bieden zowel telefonisch als via de e-mail doen. Via de e-mail bent u wellicht minder kwetsbaar omdat u niet direct hoeft te reageren als het bod volgens de makelaar veel te laag is. Wees uiteraard wel realistisch met het bieden en schakel zo nodig een aankoopmakelaar hiervoor in. Als u een bod heeft uitgebracht zit u niet niet aan de koop vast. Als u een bod doet wordt er bijna altijd eerst een tegenbod gedaan door de verkopers. Het bieden kan soms even over en weer gaan tot de juiste prijs is bereikt. Pas op als u een huis heel erg graag wilt. Zorg dat u niet over uw limiet heen gaat. Heb altijd geduld met het zoeken naar een huis. Als de verkoper en koper het met de prijs eens zijn komt de volgende stap.

Mondelinge overeenkomst

Als er na het bieden akkoord wordt gegeven zit u nog steeds niet vast aan de koop. Dit geldt ook voor de verkopers. Het komt daardoor soms voor dat u nadat u hebt geboden toch het huis niet zult krijgen. Wellicht had de makelaar nog andere mensen die het huis willen bezichtigen en zei brengen een betere bieding, dan kan het huis onverwachts toch aan de andere koper worden verkocht. Zolang er nog niks op papier staat is niemand ergens aan verbonden.
Als een makelaar een huis graag wilt verkopen kan het zijn dat de makelaar zegt dat er andere potentiële kopers zijn zodat u komt met een snelle en realistische onderhandeling. U krijgt wellicht het gevoel dat u meer moet bieden want wie weet gaat de andere partij er overheen. Het kan dus enkel een verkoop praatje zijn, maar het kan ook echt gebeuren dat het huis verkocht wordt terwijl u ook aan het onderhandelen bent.. Of het echt is of slechts een praatje is zeer lastig in te schatten. Zorg in ieder geval dat u goed over de keuze nadenkt.

Het voorlopige koopcontract

Als men mondeling tot een prijs overeen is gekomen zal in de meeste gevallen de verkopend makelaar een voorlopig koopcontract opstellen. Een voorlopig koopcontract klinkt niet definitief, maar dat is het wel! U heeft echter altijd nog 3 dagen bedenktijd na het tekenen van het koopcontract. Als u van de koop af wilt zien kunt u dit het beste schriftelijk laten weten zodat er geen discussie kan ontstaan.
Buitenom deze 3 dagen heeft u nog een mogelijkheid om van de koop af te kunnen zien. U kunt ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract op laten nemen. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:
  • De Bouwkundige keuring. U kunt laten opstellen dat als het bedrag wat er uit de keuring komt boven bijvoorbeeld de 2000 euro uit komt u van de koop mag af zien.
  • De financiën. Voor het voorlopige koopcontract weet u eigenlijk nooit met 100% of de financiën rondkomen. U kunt nog van de koop af als het financieel toch niet haalbaar blijkt te zijn. De hypotheekverstrekker zal hiervoor schriftelijk moeten laten weten dat het niet gelukt is.
Bij in principe alle ontbindende voorwaarden zijn er datums aan verbonden. Zo moet u het huis bijvoorbeeld voor een bepaalde datum gekeurd hebben en daarna binnen zoveel dagen laten weten als u de koop wilt ontbinden. Er kunnen nog meer ontbindende voorwaarden worden opgenomen, maar de verkoper is niet verplicht akkoord te gaan met de ontbindende voorwaarden.
Als de ontbindende voorwaarden akkoord zijn dan is uw voorlopige koopcontract helemaal definitief. Als u nu nog onder de koop uit wilt komen of iets wilt veranderen zal de boeteclausule intreden. Er bestaat de kans dat u een groot geldbedrag verschuldigd bent.
© 2015 - 2025 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenOntbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenHet kopen van een huis is een beslissing met grote financiële gevolgen. Door ontbindende voorwaarden op te nemen kunt u…
Koopcontract: ontbindende voorwaardenKoopcontract: ontbindende voorwaardenWil je een huis kopen en heb je bezichtigd dan teken je een voorlopig koopcontract. Een voorlopig koopcontract is binden…
Ontbindende voorwaarden – de vijf meest gebruikelijkeBij het kopen van een huis moet je rekening houden met voorbehouden die er nog zijn om de koop ook daadwerkelijk voort t…
Wat is een voorlopig koopcontract?In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is een voorlopig koopcontract niet meer vrijblijvend. Na de bedenktijd k…

Een huis huren in AlkmaarEen huis huren in AlkmaarAlkmaar is een gewilde stad om in te wonen. Veel mensen willen er een huis kopen of huren. Wanneer je een huurwoning in…
Huis kopen op veiling is eenvoudiger gewordenHuis kopen op veiling is eenvoudiger gewordenPer 1 januari 2015 is er een nieuwe wetgeving ingesteld waardoor het voor particulieren eenvoudiger is geworden om mee t…
Bronnen en referenties
  • https://www.eigenhuis.nl/juridisch/kopen/contract-afspraken/
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.