mijn kijk op

Kopen van een huis en grondstuk in Portugal?

Al jaren dachten we erover om ergens in een warm land een huis te kopen. Dit moest een huis zijn op het platteland, met veel grond en in de heuvels of bergen. Onze keus viel op de mooie afwisselende natuur en het heerlijke klimaat in Portugal. Met zijn vriendelijke behulpzame mensen en de rust. Na vele avonden op het internet zoeken bij de diverse makelaars in Portugal en een daaropvolgend bezoek in Portugal, vonden we ons huis met grondstuk in de omgeving van Odemira. Odemira ligt in de provincie Alentejo. Je vindt hier nog het oude Portugal en de vele kurkeikplantages. Vlakbij is het Sta. Clara meer, een groot stuwmeer waar je in kunt zwemmen en diverse watersporten in / op kunt beoefenen. De Atlantische oceaan ligt op nog geen half uurtje rijden en de kust van de Algarve bereik je in slechts een uur.
Het huis stond te koop bij Remax, een Portugese makelaar.
Tip: Laat je zaken niet door de makelaar van de verkopende partij regelen. Neem altijd zelf iemand in de hand die uitsluitend voor jou werkt.

Tip: Controleer of de makelaar, die het huis in de verkoop heeft, een registratienummer heeft. Dit nummer staat op een vergunning en moet op het kantoor hangen. Deze vergunning is drie jaar geldig.

We hadden het huis met grondstuk gevonden en een juridisch adviseur dus het kon beginnen.

Wat ben je nodig voor het voorlopig koopcontract?

 • Een bankrekeningnummer in Portugal
 • Een fiscaal nummer in Portugal
 • Een geldig paspoort
 • Gegevens burgerlijke staat

Nadat de keus voor het huis met grondstuk was gevallen, hebben we (samen met de juridisch adviseur) meteen een bankrekeningnummer en een fiscaalnummer geregeld. Hier ben je zo'n twee á drie uur mee bezig. Daarna vertrokken we weer naar Nederland. Eenmaal in Nederland hadden we uitsluitend contact via de email.

Wat is belangrijk voor het voorlopig koopcontract?

 • Zijn de noodzakelijke vergunningen aanwezig ( woonvergunning, zijn de gebouwen met vergunning gebouwd, een vergunning voor het slaan van de waterput, vergunning voor het zwembad)?
 • Is alles vrij van schulden, hypotheken en andere claims (zijn alle nutsvoorzieningen betaald, belastingen)?
 • Hoe zit het met het toegangspad (recht van overweg door bijv. buurman, rust er vruchtgebruik op, erfpacht door nabijgelegen boer)?
 • Zijn alle eigenaren bekend (soms zijn er meerdere eigenaren en iedereen moet tekenen, is de verkoper volledig eigenaar, heeft niemand anders er rechten op)?
 • Verkrijg en controleer het officiële document dat bij het huis hoort. Hierop staat de afmeting van het huis en de indeling.
 • Verkrijg en controleer het officiële document dat bij het grondstuk hoort. Deze geeft de omtrek van het grondstuk aan.
 • Kijk in het bestemmingsplan van de gemeente. Komt er misschien in de komende jaren een groot bungalowpark vlakbij, of een snelweg of spoorlijn.
 • Na ondertekening van het voorlopig koopcontract is het gebruikelijk dat 10% tot 30% wordt aanbetaald.

Tip: Stel zelf ontbindende voorwaarden op en laat die opnemen in het voorlopig koopcontract. Dit kan natuurlijk in nauw overleg met je juridisch adviseur.

Het tekenen van het voorlopig koopcontract en het betalen van de aanbetaling zal zo'n twee á drie uur in beslag nemen.

In Portugal hebben de aangrenzende buren recht van eerste koop. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract is het belangrijk dat er naar die buren een aangetekende brief wordt gestuurd, waarna zij kunnen aangeven of zij gebruik willen maken van dat recht van eerste koop. Hiervoor hebben ze 2 x 4 werkdagen de tijd om te reageren. Wanneer een ieder de brief heeft ontvangen en aangeeft het niet te willen kopen, kan de koop verder doorgaan. Wacht met investeren in het huis en/of grondstuk totdat je dit zeker weet!

Wanneer je een juridisch adviseur / advocaat in Portugal hebt, zal die al de bovenstaande zaken gaan uitzoeken, controleren en regelen. Wanneer alles klopt kun je overgaan tot de definitieve koop van het huis met grondstuk.

Vlak voor het tekenen van het uiteindelijke koopcontract moet je belasting betalen aan de gemeente, de IMT. Wacht hier zo lang mogelijk mee, doe dit vlak voor het tekenen. Mocht er namelijk toch iets niet goed zijn waardoor de koop niet doorgaat, dan kan het erg lang duren voordat je je geld terug hebt van de belastingen.

Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke omstandigheden en ervaring. Het boek 'Wonen en kopen in Portugal' is een goed algemeen boek waar alles in staat van de oriëntatie fase tot en met het kopen en nog meer aanvullende informatie. Een goede betrouwbare juridisch adviseur / advocaat is daarnaast onontbeerlijk. Een aanrader is ook het protugalforum (www.portugalforum.nl). Dit forum wordt druk bezocht door Nederlanders die in Portugal wonen en vaak veel tips en kennis van zaken hebben. Een volgend artikel zal gaan over hoe je een huis met grondstuk in Portugal koopt wanneer je niet getrouwd bent.
© 2008 - 2024 Jack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koopcontract: ontbindende voorwaardenKoopcontract: ontbindende voorwaardenWil je een huis kopen en heb je bezichtigd dan teken je een voorlopig koopcontract. Een voorlopig koopcontract is binden…
Nalatenschap ongehuwden met huis en grond PortugalWanneer je als ongehuwden een huis met grondstuk koopt in Portugal, wil je natuurlijk dat dit in je bezit blijft wanneer…
Een huis in Duitsland kopenEen huis in Duitsland kopenSteeds meer Nederlanders willen graag een huis kopen in Duitsland. Zeker op financieel gebied heeft een huis in Duitslan…
Ontbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenOntbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenHet kopen van een huis is een beslissing met grote financiële gevolgen. Door ontbindende voorwaarden op te nemen kunt u…

Onderhandelen over de vraagprijs van de woningOnderhandelen over de vraagprijs van de woningAls je hebt besloten dat je een huis wilt kopen in plaats van huren, komt er heel veel op je pad. Zo ook de vraagprijs v…
Vastgoed & Nationale HypotheekPas geeft groot voordeelVastgoed & Nationale HypotheekPas geeft groot voordeelDe Nationale HypotheekPas, NHP, betekent geen ondoorzichtige rekeningen bij hypotheken en allerlei dure verzekeringen vo…
Bronnen en referenties
 • Milmontes Makelaardij in Vila Nova de Milfontes
 • Boek: Wonen en kopen in Portugal, van Guide Lines, P.L. Gillissen, ISBN 90-74646-12-3
 • Portugalforum www.portugalforum.nl
Reactie

Onno van den Berg, 31-10-2016
Ik probeer in contact te komen met de Makelaardij in Vila Nova de Milfontes. Het internetadres www.milmontes.com dat u vermeldt bestaat echter niet (meer). Kunt u mij helpen aan het actuele (internet)adres? Reactie infoteur, 07-12-2016
Deze makelaar is in 2016 gestopt met zijn makelaardij in Portugal.
Hartelijke groet,
Jack

Jack (7 artikelen)
Laatste update: 07-12-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.