Nalatenschap ongehuwden met huis en grond Portugal
Wanneer je als ongehuwden een huis met grondstuk koopt in Portugal, wil je natuurlijk dat dit in je bezit blijft wanneer een van de partners komt te overlijden. Een rampscenario kan zijn, dat wanneer de partner overlijdt, de helft van de bezittingen in Portugal naar zijn/haar familie gaat. Dan zul je het moeten terugkopen. Als dat al mogelijk is want je gaat ook nog eens successierechten betalen. Reden genoeg dus om dit goed te regelen, juist wanneer je niet getrouwd bent.
Als ongehuwden een huis en grondstuk in Portugal van elkaar erven
De situatie:
Je bent beide van middelbare leeftijd en woont al jaren ongehuwd en kinderloos samen op één adres in Nederland. Je hebt in Nederland je zaken goed geregeld doordat je een samenlevingscontract en beide een testament hebt laten maken bij de notaris. Alles is gedekt.
Dan koop je met z'n tweeën een huis met grondstuk in Portugal. Daar liggen de zaken wat anders. In Portugal wordt je namelijk niet gezien als gehuwden, als partners. Een samenlevingscontract kent men daar niet en kun je daar dus ook niet laten opstellen. Hoe kun je ervoor zorgdragen dat het huis met grondstuk dat je beide bezit in Portugal, niet bij overlijden van een van de beide naar de familie gaat?
Stap 1
Zorg dat, na de koop, het huis mét grondstuk geregistreerd wordt op beide namen bij de plaatselijke gemeente in Portugal. Dit moet je in de meeste gevallen (afhankelijk van de gemeente) van te voren aanvragen. Dit aanvragen kun je al voor de koop doen.
Zorg dat je na ondertekening van het koopcontract naar het registratiekantoor gaat (Registo Predial) en laat daar het huis met grondstuk op beide naam registreren. Dat je het huis en grondstuk op beide naam hebt gekocht, staat al in het koopcontract dat je meeneemt.
Stap 2
Laat in Nederland beide een testament opstellen bij de notaris waarin je ook het huis met grondstuk in Portugal laat opnemen.
Dit Nederlandse testament is ook in Portugal geldig. Je hoeft dus niet nog een testament in Portugal te laten maken. Bovenstaande is voldoende om ervoor te zorgen dat het huis met grondstuk op beide naam geregistreerd staat en zorgt ervoor dat je dit van elkaar erft in geval van overlijden.
Hoe zit het met de successierechten?
In Nederland betaal je successierechten over je bezit wanneer je partner is overleden en jij gaat erven. Het totaal aan successierechten is afhankelijk van de hoogte van de erfenis, het kan oplopen tot boven de 60 % successierechten. In Portugal hoef je, in de eerste lijn, geen successierechten te betalen. Dus wanneer je getrouwd bent en je partner overlijdt, dan betaal jij als erfgenaam geen successierechten over hetgeen je erft. Ook je kinderen niet. Wanneer je echter niet bent getrouwd, betaal je in Portugal altijd 10% successierechten.
Het vervolg van de situatie:
Je hebt als ongehuwden samen een huis en grondstuk gekocht in Portugal. Dit grondstuk staat op beide naam geregistreerd en je hebt beide een testament in Nederland laten opstellen waarin je mekaar als erfgenaam aanwijst.
Wat ga je nu aan successierechten betalen?
Uitleg aan de hand van drie voorbeelden:
Voorbeeld A
Je woont in Nederland en hebt een huis met grondstuk in Portugal. Je partner overlijdt. Nu betaal je 10% successierechten over het bezit in Portugal aan de Portugese staat en 'veel' successierechten over je bezit in Nederland aan de Nederlandse staat. Ik schrijf 'veel' omdat in Nederland de hoogte van het successierecht afhangt van de waarde van het bezit: hoe hoger de waarde > des te meer successierechten je betaald.
Voorbeeld B
Je woont in Portugal en hebt dit niet officieel laten registreren bij de Vreemdelingendienst. Je partner overlijdt. Nu betaal je 10% successierechten over je bezit in Portugal aan de Portugese staat en mogelijk 'veel' successierechten over je bezit in Nederland aan de Nederlandse staat. Ik schrijf mogelijk want toon maar eens aan dat je niet in Nederland woonachtig was ten tijde van overlijden.
Voorbeeld C
Je woont in Portugal en hebt dit officieel laten registreren bij de Vreemdelingendienst. Je partner overlijdt. Nu betaal je 10% successierechten over je totale bezit aan de Portugese staat en geen successierechten over je bezit in Nederland aan de Nederlandse staat.
In alle gevallen betaal je dus 10% successierechten aan de Portugese staat. Wanneer je getrouwd bent is dit niet het geval.
Je kunt natuurlijk nog altijd trouwen......
© 2008 - 2024 Jack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfenis: vragen en antwoordenNiet iedereen denkt erover na. Wat gebeurd er met mijn bezittingen, maar ook met mijn schulden na mijn overlijden. Als j…
Bronnen en referenties
- M.L. Lemos-Dekker advocate www.lemos-juridico.com