Onderhandelen over de vraagprijs van de woning

Onderhandelen over de vraagprijs van de woning Als je hebt besloten dat je een huis wilt kopen in plaats van huren, komt er heel veel op je pad. Zo ook de vraagprijs van de woning van je dromen. Is deze reëel? Krijg je wel een hypotheek die hoog genoeg is? Is er nog over de vraagprijs te onderhandelen? Allemaal antwoorden die je zelf zult moeten geven, maar in dit artikel staan een aantal tips om de kans op een miskoop te verkleinen. Bedenk van te voren wat het maximum is dat je aan een huis wilt uitgeven. Je moet daarbij rekening houden met de kosten die bij de koop van een huis komen kijken: de kosten koper, de kosten van een notaris en een taxatie, de verhuizing zelf en een eventuele verbouwing.

Hypotheek

Het is daarom handig om voordat je gaat bieden eerst te laten bekijken hoeveel je maximaal kunt lenen. Als je weet hoe hoog de hypotheek is die je kan krijgen en daar de kosten van af trekt, heb je een aardig beeld wat je maximaal kan uitgeven. Of je dat maximum ook wilt uitgeven, is natuurlijk aan jou persoonlijk.

Vraagprijs

Als je het huis gevonden denkt hebben, onderzoek dan of de vraagprijs reëel is. Je kan informatie aanvragen bij het Kadaster over de prijzen van woningen in de omgeving. Nu heeft jouw droomhuis bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer, maar dat hoeft niet altijd de vraagprijs te verhogen.

Bouwkundige keuring

Bekijk goed de onderhoud van het huis. De vraagprijs kan vaak omlaag als de verwachting is dat je binnen korte termijn na de koop van de woning kosten kan verwachten. Let op kozijnen, vloer, lekkages enzovoort. Als je een oud huis koopt, is het vaak verstandig hier een expert voor in te huren. Je vraagt dan een bouwkundige keuring aan. Je bepaalt hier uiteraard wel een prijs voor, maar dan kom je ook niet voor grote vervelende verrassingen te staan.

Openingsbod

Als je een eerste bod wilt uitbrengen, het openingsbod, ga dan onder je persoonlijke maximum zitten. Zo heb je nog ruimte om meer te bieden, als je eerste bod wordt afgewezen. Ga ook niet te laag zitten met het openingsbod, anders word je niet serieus genomen. Zeker als het om een huis gaat in een populaire wijk heb je kans dat het huis bij een te laag openingsbod aan je neus voorbij gaat.

Er is niet te zeggen wat een goed openingsbod is. Dat hangt af van de marktomstandigheden en of de vraagprijs een reële prijs is. . Normaal gesproken is het logisch om onder de vraagprijs te bieden.

Als het huis al lange tijd te koop staat, is het blijkbaar niet gewild. Omdat de verkopers er hoogst waarschijnlijk liever vandaag dan morgen vanaf willen, is het waarschijnlijker dat een lager bod dan de vraagprijs geaccepteerd wordt. Daar kan je dus op inspelen.

Onderhandelen

Als het openingsbod is uitgebracht, beginnen de onderhandelingen pas. Vaak reageert de verkoper met een tegenbod. Als de verkoper in onderhandeling is, kan je afspreken dat de verkoper niet met andere potentiële kopers mag onderhandelen. Wel kunnen de bezichtigingen inmiddels doorgaan.

Denk niet dat je door meteen de vraagprijs te bieden de onderhandelingen ontloopt. De verkoper kan beslissen zijn vraagprijs te verhogen. Of een andere koper kan besluiten meer dan de vraagprijs bieden.

Kopen

Laat je bij de koop niet onder druk zetten door de verkopend makelaar. Hij of zij behartigt de belangen van de verkoper en zal misschien zeggen dat je snel moet bieden. Vertel deze makelaar ook niet hoeveel je maximaal kunt besteden en dat soort zaken. Dat kan je beter vertellen aan de aankopend makelaar, als je die tenminste wilt inhuren. Hij of zij behartigt jouw belangen en weet de trucjes van het spel.
© 2008 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vraagprijs bieden: Hoeveel lager bieden dan de vraagprijs?Vraagprijs bieden: Hoeveel lager bieden dan de vraagprijs?Op dit moment heb je als koper van een huis veel meer ruimte dan vroeger om te onderhandelen, wanneer het gaat om de vra…
Kopen van je eerste huis, wat komt er bij kijken?Kopen van je eerste huis, wat komt er bij kijken?Er komt veel om de hoek kijken als je voor het eerst een huis wilt kopen. Immers een woning kost veel geld, dus er moet…
De goedkoopste taxatie voor uw huisDe goedkoopste taxatie voor uw huisU kunt een taxateur voor verschillende waardebepalingen inschakelen. De prijsverschillen tussen de verschillende taxateu…

Bieden op een woning die niet te koop staatBieden op een woning die niet te koop staatJe hebt het huis van je dromen gevonden! Eén probleempje: het huis staat helemaal niet te koop. In Amerika is het al vri…
Nalatenschap ongehuwden met huis en grond PortugalWanneer je als ongehuwden een huis met grondstuk koopt in Portugal, wil je natuurlijk dat dit in je bezit blijft wanneer…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 24-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.