Hoe verkoop ik mijn huis?

Hoe verkoop ik mijn huis? Het is altijd spannend om te verhuizen. Een nieuwe omgeving, nieuwe kennissen en vrienden. Maar het oude huis moet natuurlijk nog wel even verkocht worden en dat is niet altijd makkelijk. Voor veel mensen zorgt het verkopen van een huis voor de nodige stress. Het liefst willen we het huis dan ook zo snel mogelijk kwijt. Gelukkig hoeft er slechts één koper toe te happen. En met een paar handige tips kun jij je huis een stuk aantrekkelijker maken.

Door andere ogen

Om te beginnen: bekijk je woning eens door andere ogen. Je bent immers zo gewend aan je eigen huis dat de inrichting heel vanzelfsprekend lijkt. Begin eens bij de voordeur en beeld je eens in dat jij een potentiële koper zou zijn. Maak een ronde door je eigen huis, zoals je die zou maken wanneer het een vreemd huis zou zijn. Je zult zien dat veel van die vanzelfsprekendheden het aanzicht van je woning niet altijd aantrekkelijker maken. Bekijk bijvoorbeeld eens hoe het licht in de hal valt. En maken die acht paar kinderschoenen plus je eigen pantoffels een erg opgeruimde indruk? De hal is de eerste indruk van een huis. Zorg dus dat die netjes is en uitnodigt om de rest van het huis te bekijken.

Ruimte

Een toverwoord wanneer het gaat om het verkopen van je huis is 'ruimte'. In de loop der jaren heb je waarschijnlijk zoveel plantjes, beeldjes en schilderijtjes gekocht dat de vensterbank, de kasten en de tafels net iets te vol staan. Zorg dus dat al die overbodige spullen verdwenen zijn voor je een bezichtiging krijgt. Kijk ook kritisch naar kastjes of tafeltjes die je even in een klein hoekje hebt 'weggestopt'. Haal de hoeken eens leeg en ontdek hoeveel ruimer de woning daardoor wordt. Laat ook in de woonkamer voldoende licht vallen. Ook hierdoor creëer je een gevoel van ruimte.

Sfeer in huis

Een ander belangrijk punt is sfeer. Veel kopers willen zich direct thuis voelen in hun nieuwe huis. Een goede, huiselijke sfeer kan bijdragen aan een snelle verkoop van je woning. Ook op dit punt is de sfeer die jij altijd in gedachten hebt gehad niet per se de sfeer die anderen in jouw huis zoeken. Denk daarom goed na over je doelgroep. Zijn die op zoek naar een moderne, strakke inrichting of vinden ze het vooral belangrijk dat de kinderen in een kindvriendelijk huis opgroeien?

Een goede truc is het neerzetten van een mand vers fruit. Ook bloemen doen het vaak goed, maar overdrijf dit dan weer niet. Een mooie bos bloemen op tafel is vaak al voldoende. Zorg wel dat er voldoende groen in huis is. Zet in iedere kamer een of twee plantjes, of hang bijvoorbeeld in de slaapkamer een mooi plantje op. Het huis geeft dan een gezond, natuurlijk gevoel. Ook de geur van koffie doet het vaak goed.

Verdwijn uit huis

Hoe graag je ook je nette gordijnen, je opgeruimde, ruime hal en je mooie tuin wilt laten zien, zorg dat je zelf weg bent wanneer de potentiële kopers langskomen. Deze willen de woning graag op hun gemak bekijken en ook de nadelen gewoon hardop met elkaar bespreken. Voor je vertrekt, maak je het huis uiteraard wel even goed schoon. Zorg er daarbij wel voor dat het huis niet sterk naar schoonmaakmiddelen ruikt. Neem de kat of hond ook mee wanneer je die hebt. Mensen zijn er vaak niet van gediend wanneer de kat halverwege de bezichtiging op de bank springt. Tot slot is het altijd een goed idee wanneer je een lekkernij bij de koffie achter laat.
© 2013 - 2024 Vluggejapie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Executieverkoop woning voorkomenHoe voorkom je executieverkoop? Er zijn mogelijkheden om een executieverkoop te voorkomen. Een prijsgarantie is één van…
Huis verkocht onder voorbehoud, alvast een ander huis kopen?Huis verkocht onder voorbehoud, alvast een ander huis kopen?Uw huis verkopen met een voorbehoud geeft nog niet voldoende zekerheid om een ander huis te kopen. De verkoop is namelij…

Prefab huis bouwenEen prefab huis bouwen houdt in dat een huis wordt opgebouwd uit vooraf geproduceerde onderdelen. Een prefab huis bouwen…
Op zoek naar een studentenkamerOp zoek naar een studentenkamerOp zoek naar je ideale huisje, boompje, biertje? Kamernet of briefjes ophangen? Huisgenoten of toch liever je eigen stek…
Bronnen en referenties
  • Succesvol uw huis verkopen, Klaasje Tjoelker.
Vluggejapie (6 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.