Op zoek naar een studentenkamer

Op zoek naar een studentenkamer Op zoek naar je ideale huisje, boompje, biertje? Kamernet of briefjes ophangen? Huisgenoten of toch liever je eigen stekje? Hospiteren of een makelaar? Hier zijn tips voor het zoeken naar je studentenkamer!

Wat vind jij belangrijk?

Voordat je begint met het zoeken van een kamer, is het belangrijk dat je weet wat je wil. Stel een maximale huur, minimale oppervlakte etc., zodat je niet veel meer geld kwijt bent dan je in eerste instantie had gedacht. Houd dus rekening met de volgende vier onderdelen:

Prijs

Wat is jouw maandelijkse budget voor een kamer? Houd er rekening mee dat een gemiddelde studentenkamer in een stad als Breda ongeveer 330 euro in de maand kost. Natuurlijk kun je het zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt, ook verschilt de huurprijs per stad. In Leiden zijn kamers een stuk duurder dan in Leeuwarden. Er zijn genoeg studentenkamers van 250 euro in de maand, als je goed zoekt misschien nog wel van 210 of 220, ook zijn er luxe studentenappartementen van meer dan 700 euro per maand. Dus het is maar net wat je kunt betalen/wil betalen. Betalen je ouders mee? Krijg je een aanvullende beurs? Leen je bij? Heb je een baantje? Allemaal dingen om rekening mee te houden bij het bepalen van je budget.

Grootte

Hoe groot wil je dat je kamer is? Natuurlijk is het antwoord hier op: "zo groot mogelijk!". Hoe groot je kamer is, hangt natuurlijk heel erg af van je budget. Wil je een kamer van minimaal 30 vierkante meter, maar is je budget niet groter dan 275 euro in de maand? Dan wordt het lastig. De vraag is dus eigenlijk: wat is de minimale oppervlakte die een kamer moet hebben? Neem je genoegen met 9 of 10 vierkante meter? Of ga je voor minimaal 18? Misschien wil je wel een slaapkamer+woonkamer, bij voorkeur een eigen badkamer!

Privacy

Met hoeveel privacy neem jij genoegen? Met privacy bedoel ik grotendeels gedeelde ruimtes, zoals een keuken, een badkamer, fietsenhok, tuin, gang, berghok, noem maar op. Heb je geen moeite met delen? Dan kun je veel besparen door een kamer te nemen met een gedeelde keuken of badkamer. Kamers met eigen keuken, badkamer of tuin zijn vaak hartstikke duur! Met hoeveel personen zou je willen delen? Is een studentenhuis met 18 huisgenoten prima, of deel je de keuken toch liever met maar één persoon?

Locatie

Natuurlijk is de stad waar je gaat studeren belangrijk, ga je ín de stad wonen, of ga je, net wat goedkoper, er net buiten wonen? Of in de stad verderop? Hou je van uitgaan en shoppen en vind je het belangrijk om in, of dichtbij het centrum te wonen, of maakt je dat niet zo veel uit?

Op zoek naar een kamer

Via via

Via via is de meest effectieve en snelste manier om aan een kamer te komen. Zet het op facebook, twitter, hyves, alle social media waar je lid van bent, vraag rond, informeer er op los! Mensen zijn toch eerder geneigd om hun kamer door te geven aan iemand die ze kennen (of via via kennen) dan iemand die ze niet kennen. Ook als er een hospiteerronde is, maak je meer kans als je iemand kent. Ook is het handig om briefjes op te hangen ,op je school, bij de sportschool, etc, etc. Maak er een leuke, opvallende advertentie van, waarin je aangeeft wie je Geef hierin onder andere aan wat voor kamer je zoekt en wat je budget is.

Eerst een tijdelijke kamer

Wanneer je pas begint met studeren en je nog niet in (de buurt) van je studiestad woont, is het lastig om van de 'via via' methode gebruik te maken. Je hebt dan vaak nog geen mensen die je kent in de betreffende stad, ook is het lastig om zomaar even een kamer te bekijken wanneer je ver weg woont. Veel mensen nemen daarom een tijdelijke kamer. Veel kamers worden onderverhuurd voor een aantal maanden, wanneer iemand op stage of voor een minor naar het buitenland gaat. Dit is niet altijd een ideale kamer, maar het geeft je wel de kans om contacten op te doen, kamers te bekijken, naar hospiteeravonden te gaan en om briefjes op te hangen in de buurt.

Via een makelaar/bemiddelaar

Je kunt ook via een makelaar of een bemiddelaar een kamer regelen, maar hier zijn de meningen over verdeeld. Hier de voordelen en de nadelen op een rijtje:

Voordelen:
  • Betrouwbaar
  • Vaak relatief goede kamers
  • Grote succeskans
  • Persoonlijk, professioneel
  • Je hoeft zelf niet op zoek

Nadelen:
  • Vaak betaal je hoge bemiddelingskosten
  • Veel makelaars rekenen inschrijfkosten
  • Niet alle makelaars zijn even goed, wees selectief
  • Relatief hoge huur

Dit alles verschilt natuurlijk heel erg per bemiddelaar. Mocht je via een bemiddelaar een kamer willen, zoek dan door middel van recensies een goede en betrouwbare uit, wees duidelijk over wat je wil en laat je niet betuttelen.

Via kamersites

Ook dit is een veelgebruikte manier om aan een kamer te komen. Helaas is deze niet altijd even effectief als mensen hopen/denken dat ze zijn. Ook hier de voordelen en nadelen op een rijtje.

Voordelen:
  • Groot aanbod, dagelijks nieuw
  • Aanbod is te verfijnen op jouw criteria
  • Makkelijk zoeken per stad
  • Makkelijk even een berichtje sturen

Nadelen:
  • Vaak zijn er hospiteeravonden en is de kans relatief klein om hierdoor een kamer te krijgen
  • Bij de meeste sites moet je een abonnement kopen om te kunnen reageren op advertenties
  • Onpersoonlijk

Kamer gevonden, en dan?

Kringloop natuurlijk! Van je studiefinanciering een hele inboedel kopen is niet makkelijk, vaak zijn veel spullen tweedehands verkrijgbaar. Je oma heeft nog een oude magnetron op zolder staan en je broer wou toch al van zijn tweede tv af. Struin rond op marktplaats, bij kringloopwinkels, op weggeefpagina's en vraag eens rond wie nog wat heeft! Mocht je dan toch echt wat nieuws nodig hebben, is daar altijd nog onze redder in nood: de IKEA.

Heel veel succes bij het vinden van jouw ideale studentenkamer!
© 2013 - 2024 Clijntje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studentenkamer inrichtenAls student heb je meestal slechts een paar vierkante meters tot je beschikking. Omdat dit toch je nieuwe verblijf is ge…
Op kamers: inrichtingOp kamers: inrichtingJe bent student en gaat op kamers, maar hoe ga je die kleine studentenkamer inrichten? Tips en trucs om je kamer groter…

Hoe verkoop ik mijn huis?Hoe verkoop ik mijn huis?Het is altijd spannend om te verhuizen. Een nieuwe omgeving, nieuwe kennissen en vrienden. Maar het oude huis moet natuu…
Tijdelijk verhuren onder de gewijzigde LeegstandwetOp 1 juli 2013 is het wetsvoorstel die de bestaande Leegstandwet wijzigt van kracht geworden. Deze wetswijziging verande…
Clijntje (11 artikelen)
Laatste update: 30-10-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.