Kurkvloeren zijn terug van weggeweest

Kurkvloeren zijn terug van weggeweest Kurkvloeren hebben misschien de associatie met de zestiger jaren, maar het mooie kurk wordt nog steeds veel toegepast in de Nederlandse huiskamer. De kurkvloer is dan ook zeker terug van weggeweest. Het assortiment kurkvloeren heeft zich de afgelopen decennia namelijk enorme ontwikkeld. Kurkvloeren zijn niet algemeen bekend en worden nog niet vaak toegepast. Maar voor wie zich meer verdiept in de eigenschappen van een kurkvloer gaat een wereld open. Kurkvloeren zijn eenvoudig in onderhoud en hebben een warme uitstraling. Kurk is ook milieuvriendelijk.

Kurkvloeren zijn terug van weggeweest

Aan een vloer van kurk in de huiskamer hangt voor veel mensen een ouderwets imago. Dit is echter volkomen onterecht. De kurkvloer is volledig meegegaan met de tijd en wordt weer steeds populairder. Niet zo vreemd, want de kurkvloer bezit vele positieve eigenschappen en is er in allerlei soorten en maten.

Waar komt het kurk vandaan?

Kurk is het nationale product van Portugal. De Portugese bossen bestaan voor meer dan 20% uit kurkeiken. De kurkeik of Quercus suber is dan ook heel kenmerkend voor het Portugese landschap. Het gaat hier om een wintergroene eik die een hoogte van wel 20 meter kan bereiken. Deze bomen kunnen bovendien heel oud worden. Een leeftijd van 200 jaar of ouder is dan ook helemaal niet ongewoon. In Nederland is deze boom niet winterhard. In Portugal dus wel en daar biedt de winning en verwerking van kurk werk aan duizenden mensen. Overigens komt er ook kurk uit landen als Griekenland en Egypte. Het gebruik van kurk gaat al eeuwen terug, maar het kurk is pas algemeen bekend geworden met de introductie van de kurkstopper in champagne flessen (Perignon, eind 17e eeuw). Vanaf 1960 is men kurk pas gaan gebruiken voor wanddecoraties en vloeren.

Kurkgranulaat voor kurkvloeren

De basis, ook wel backing genoemd, van een kurkvloer bestaat uit kurkgranulaat. Dit is gemalen kurk die door verhitting én het smelten van het hars in de kurk wordt samengeperst. Over deze backing komt een fineerlaag heen. Deze fineerlaag bepaald het uiteindelijke patroon van de vloer. Het fineer heeft allerlei structuren, omdat het afkomstig is van verschillende kurkeiken. Door de verschillende patronen die zo ontstaan is de ene kurkvloer ook niet te vergelijken met de andere kurkvloer. Er is dus voldoende variatie en keuze.

Eigenschappen van een kurkvloer

Kurkvloeren zijn betaalbare vloeren, die gemakkelijk zelf zijn te leggen. Ook aantrekkelijk is het feit dat een kurkvloer gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Daarnaast beschikt het ook nog over de volgende eigenschappen:
 • Veerkrachtig
 • Eenvoudig in onderhoud
 • Lange levensduur
 • Geluiddempend
 • Geluidsisolerend
 • Warmte isolerend
 • Milieuvriendelijk
 • Brandwerend en moeilijk ontvlambaar
 • Waterdicht
Bovendien zijn kurkvloeren te leveren in allerlei kleuren en patronen.

Voordelen van een kurkvloer

Kurk is bovenal een zeer milieuvriendelijk product. De kurkeik kan één keer in de 9 jaar gepeld worden en ondervind daar geen enkele hinder van. Er worden dus geen bomen voor gekapt, de prachtige bossen vol met kurkeiken blijven gewoon in tact. Kurk is opgebouwd uit allemaal kleine veerkrachtige cellen. Deze cellen bevatten lucht. Door deze opbouw ontstaat de kenmerkende en veerkrachtige werking. Bij elke stap op een kurkvloer geeft deze iets mee, waardoor het lichaam (vooral de rug en de knieën) minder belast worden. Door de veerkrachtige werking wordt ook het geluid gereduceerd. Kurk werkt ook nog eens isolerend en voelt warm en behaaglijk aan.

Zelf leggen van een kurkvloer

Voor wie twijfelt aan zijn eigen kunnen blijft het altijd verstandig om een vakman in te schakelen. Maar in principe is een kurkvloer eenvoudig zelf te leggen. Ook kurkvloeren beschikken over het zogenaamde clicksysteem dat vooral bekend is van de laminaatvloeren.

Onderhoud van een kurkvloer

Kurkvloeren zijn afgewerkt met een speciale slijtvaste laklaag. Hierdoor krijgen vlekken van koffie, wijn of andere vloeistoffen geen kans om blijvende plekken in de vloer achter te laten. Ook moddersporen zijn gemakkelijk van de kurkvloer te verwijderen.
Regelmatig stofzuigen en dweilen met een speciaal onderhoudsproduct is voldoende om de vloer in goede conditie te houden.
Na verloop van jaren, mede afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, moet de toplaag opnieuw gelakt worden. Daarna ligt er opnieuw een nieuwe vloer die nog weer eens jaren mee kan.

Kurkvloeren in soorten en maten

Ook in de kurkvloeren zit steeds meer ontwikkeling. Kurkvloeren zijn al leverbaar in allerlei kleuren, maar ook meerdere formaten zijn hierbij mogelijk. Kurk kan namelijk ook geleverd worden met de uitstraling van een plavuis of lamel. Ook visgraatpatronen, diagonale vloeren, honingraatpatroon: het is allemaal mogelijk.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke vloerbedekking: kurk, linoleum en marmoleumNatuurlijke vloerbedekking: kurk, linoleum en marmoleumKurk, linoleum en marmoleum zijn gladde soorten vloerbedekking die, misschien een beetje tegen de verwachting in, zijn g…
Creatief met kurk op de vloerWie op zoek gaat naar een andere vloerbedekking heeft een keur aan mogelijkheden, allen met zijn eigen voor- en nadelen.…
Wat kost een nieuwe vloer?Een vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woonkamer. Door het laten leggen van een nieuwe vloer kunt u…
Genieten van wijn: katers, vlekken en kurkEen wijntje is niet alleen lekker: een glaasje rode wijn per dag blijkt ook nog eens erg gezond. Soms heb je pech en wor…

Massief houten vloeren met een natuurlijke uitstralingMassief houten vloeren met een natuurlijke uitstralingMassief houten vloeren geven een (woon)ruimte een prachtige natuurlijke uitstraling. Massief houten vloerdelen hebben ee…
Laminaatvloeren blijven zich nog steeds vernieuwenLaminaatvloeren blijven zich nog steeds vernieuwenLaminaat is inmiddels gemeen goed geworden. Er is bijna geen woning in Nederland te vinden waar geen laminaatvloer aanwe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Maja7777, Pixabay
 • www.decork.nl
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 08-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.