Huis veilig maken voor je kind

Huis veilig maken voor je kind Kleine kinderen in huis gaan graag op onderzoek uit en kunnen gevaren nog niet inschatten. Jaarlijks gebeuren er dan ook ongevallen met kinderen in huis, die voorkomen hadden worden met het nemen van wat veiligheidsmaatregelen. Hoe veilig je het huis ook maakt, een ongeval kan altijd gebeuren, maar je kunt de kans op ongelukken wel kleiner maken.

Huis kindvriendelijk maken


De kinderkamer beveiligen

Een commode is handig om je baby te verschonen, maar voor de baby kan een val vanaf dit meubel heel verkeerd aflopen. Zorg dat je voor je de baby gaat verzorgen alles binnen handbereik hebt, zodat je niet hoeft weg te lopen. Even weglopen om iets te pakken kan al grote gevolgen hebben. Door zich om te rollen kan je baby eraf vallen en gewond raken of erger. Ben je toch iets vergeten, leg je kind dan even veilig in het wiegje of bedje. Laat je baby nooit alleen op het aankleedkussen liggen!

De wieg of het bedje van je kind moet veilig opgemaakt zijn, om verstikking zoveel mogelijk te voorkomen. Gebruik bij kinderen onder de twee jaar nooit een kussen. Ook hoofdbeschermers en dekbedden zijn onveilig. Zorg dat je het bed kort opmaakt, zodat je kind niet helemaal onder de dekens verstrikt kan raken en gebruik een stevig en goed passende matras. Houdt de temperatuur in de kamer gematigd, zorg dat je kind het niet te heet krijgt.

Zorg dat op het raam bij een peuter of kleuter een raambeveiliger zit, die zorgt dat het raam niet ver open kan. Zet verder geen stoel of ander meubelstuk voor het raam, waar je kind op kan kruipen. Een val uit het raam is zo gebeurd.

Stopcontacten kun je beveiligen met speciale afdekplaatjes, waar je een stekker in moet draaien om stroom te krijgen. Heb je een stopcontact helemaal niet nodig, dan kun je er een afdekplaatje insteken, wat er alleen met een zuignapje uitgehaald kan worden. Zorg verder dat elektriciteitssnoeren weggewerkt zijn of goed zijn vastgemaakt aan de muur of plint.

Trappen beveiligen

Trappen in huis kun je het best beveiligen door zowel onderaan de trap als bovenaan een traphek te plaatsen en dit ook werkelijk dicht te doen! Harmonicahekjes zijn niet erg veilig, vingertjes kunnen er door afgekneld worden. Zorg ook de trap ervoor dat je kind er niet overheen kan klimmen door op een stoel of ander meubelstuk te klimmen.

Deuren en ramen beveiligen

Kinderen willen nog al eens met de vingers tussen de deur en het kozijn komen. Zorg dat de deur niet plotseling door een windvlaag dicht kan klappen door deze vast te zetten met een wig of deurstop. Spleten tussen de deur en het kozijn kunnen met deurspleet beveiligers worden afgeschermd. Ramen kunnen worden beveiligd met een sluiting, die ervoor zorgt dat het raam niet verder open kan dan 10 cm. Een val uit het raam wordt zo onmogelijk gemaakt. Zorg verder dat schuifpuien en andere grote glazen deuren zichtbaar zijn voor je kind, door er stickers op te plakken, ook de vogels zullen je hiervoor dankbaar zijn. Zorg dat het glas van binnendeuren gemaakt is van (bijna) onbreekbaar materiaal, wat hooguit kan barsten. Gewoon glas geeft gevaarlijke scherpe scherven.

De keuken beveiligen

Het fornuis is gevaarlijk voor kinderen. Zorg dat je kind tijdens koken niet in de buurt van het fornuis komt. Omdat dit altijd toch kan gebeuren is het belangrijk om op een aantal zaken te letten;
  • Zorg dat stelen van pannen niet naar voren gedraaid zijn, je kind kan het gemakkelijk over zich heen trekken
  • Met een opstaande rand voor het fornuis maak je het moeilijker voor je kind om bij de knoppen te komen.
  • De ovenruit kan erg heet worden, plaats een ovenruit beschermer om verbranding te voorkomen.

Andere voorzorgsmaatregelen;
  • Heet water uit de kraan kan brandwonden veroorzaken, een mengkraan met blokkering kan dit voorkomen.
  • Zorg dat je kind niet bij gevaarlijke (schoonmaak)middelen kan komen. Berg ze hoog weg of gebruik een kastje wat je op slot kan doen.
  • Voorkom dat je kind de afwasmachine opent, als deze met een programma bezig is. De stoom die uit de machine komt kan brandwonden veroorzaken.

Badkamer beveiligen

Zorg dat je kind geen gloeiend heet water aan kan zetten door een thermostaatkraan met blokkering aan te brengen. Laat je kind nooit achter in een gevuld bad, ook niet als er maar een klein laagje water inzit. Zorg verder dat er geen gevaarlijke (schoonmaak)middelen binnen handbereik zijn.

Nog wat algemene tips

  • Elk jaar verbrandt een kind zich wel door een theepot over zich heen te trekken. Zet een theepot buiten bereik van je kind en zorg dat het niet van tafel getrokken kan worden doordat het op een kleedje staat.
  • Drink geen hete thee met een kind op schoot, door stoten kunnen brandwonden ontstaan bij je kind.
  • Zorg dat alle stopcontacten in huis kindvriendelijk afgeschermd zijn.
  • Laat je kind niet alleen in de kamer met je hond, hoe vriendelijk hij ook is. Een kind kan de hond tergen door hem te knijpen of aan zijn staart te trekken, je weet dan nooit of de hond niet zal bijten.
© 2011 - 2023 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe het interieur kindveilig maken, veilig wonenHoe het interieur kindveilig maken, veilig wonenEen kindvriendelijk interieur en kindveilig huis zijn belangrijk als er een kindje op komst of in huis is. Maak uw huis…
Vergoeding / subsidie voor oppas oma en/of opaVergoeding / subsidie voor oppas oma en/of opaAls u van plan bent om uw ouder(s) op uw kind(eren) te laten passen of als uw ouder(s) dat al doen kunt u in aanmerking…
Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Sommige mensen kunnen eigenlijk nooit ver van huis: ze hebben last van heimwee. Hoewel het bij volwassenen minder voorko…

Een goede meubelopstelling komt niet zomaar tot standNee, er moet eerst goed over na gedacht worden voordat meubelen worden gekocht. Voorkom dat je interieur een verkeerd be…
Facelift interieur: snel, goedkoop en gemakkelijkFacelift interieur: snel, goedkoop en gemakkelijkWe wonen langer in ons huis. Verhuizen is te duur, en verbouwen te veel rompslomp. Toch is het mogelijk het interieur da…
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 22-10-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.