Een goede meubelopstelling komt niet zomaar tot stand
Nee, er moet eerst goed over na gedacht worden voordat meubelen worden gekocht. Voorkom dat je interieur een verkeerd beeld geeft aan de woning, en maak een weloverwogen meubelplan.
Meubelopstelling
Vaak denkt men dat een meubelopstelling door een aantal vaste punten wordt bepaald. De benadering is dan analyserend en amper emotioneel. Toch is een opstelling een kwestie van intuïte en een brok emotie. Vergelijk maar eens een zithoek in de zomer en in de winter. In de eerste situatie zal het uitzicht soms bepalend zijn en in het tweede geval wordt misschien een open haard het centrum. In één vertrek kan een situatie steeds veranderen. Toch zijn er wel enkele benaderingen.
Maten
Een zithoek wordt natuurlijk technisch bepaald door een aantal standaard maten. Zo heeft de ruimte van het vertrek een bepaalde maat, maar ook de meubelen hebben vastgestelde maten. Een echt meubel plan staat echter los van deze maten, omdat de
menselijke maat hierin een grotere rol speelt.
Een doorgangsruimte wordt bepaald door de functie ervan. Een doorgang voor bijvoorbeeld een gang of deur, moet minimaal 60 tot 90 centimeter zijn. Een ingang van een douche hoeft dan weer minder breed te zijn, zo ongeveer 50 tot 55 centimeter. Een minimummaat geeft weliswaar een beperking, maar men kan bij een douche-ingang best iets draaiend passeren. Een doorloop tussen twee banken is ook weer een andere afmeting. Als er tussen de twee banken ongeveer 60 centimeter ruimte zit, moet dat voldoende zijn voor de doorloop. Ook de zitruimte heeft een minimale maat, zo neemt één persoon zeker wel 60 tot 70 centimeter in beslag. Houd er dus rekening mee met een bank voor 3 personen, dat er voldoende zitruimte is voor elk persoon. De maten bepalen voor een belangrijk gedeelte een opstelling. Natuurlijk is ook het aantal meubelstukken bepalend. Het is niet zo dat er een ongelimiteerd aantal meubelstukken bijgeschoven kan worden. De gebruikers zitten dan te ver van elkaar vandaan, en de menselijke maat is verdwenen. Het sociale en intermenselijk contact verdwijnt volledig.
Spanning en ritme
Een ander belangrijk element is de diagonale lijn. Hierdoor zijn een aantal bijzondere optische veranderingen mogelijk. Verschillende hoogten van bijvoorbeeld een wandmeubel kan een soort spanning geven. Dit kan doorslaan naar onrustig. Helaas is hier geen regel voor van toepassing, het is meer een kwestie van smaak en gevoel. Het tegenovergestelde van spanning is rust. Rust kan worden bereikt door ritme aan een interieur toe te voegen. Met ritme wordt een herhaling van elementen bedoeld. Dit kan zowel met bouwkundige als losse interieur elementen. Bij bouwkundige elementen kun je denken aan een raampartij die zich herhaald in een andere aangrenzende muur, of nissen in de muur die zich herhalen. Bij losse interieur elementen kun je denken aan ritmische schikking van meubelen, schilderijen of andere attributen.
Symmetrie en harmonie
Onder symmetrie wordt onderlinge verwisselbaarheid bedoeld, zonder dat de waarde verandert. Symmetrie geeft het interieur rust en een harmonische uitstraling. Zorg niet alleen voor symmetrie in de vensterbank, maar laat steeds weer dezelfde kleuren en vormen terugkomen in de inrichting van je woonkamer.
Twee tegenstellingen in harmonie kunnen worden samen gevat als mobiel en statisch. In een kamer kan voor allebei worden gekozen, hoewel een mobiele inrichting veel eenvoudiger te veranderen is. Een mobiele inrichting is bijvoorbeeld een zithoek waarbij er verschillende losse meubelen bij elkaar staan, die gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Bij een statische inrichting neigt het geheel vaak naar een kantoor-achtige situatie.
Middelpunt
Bij het ontwerpen van een meubelopstelling moet natuurlijk ook worden bepaald waar het centrum komt te liggen. Bij een eenvoudig zitje in een serre kan alleen een gemakkelijke stoel en een bijzzettafeltje al voldoende zijn. Daarentegen is bij een open haard een aanwijsbaar punt te bepalen, de haard zelf. Dit geld natuurlijk ook voor de televisie, en dit kan soms best een groot probleem zijn. Bij een open haard gecombineerd met een TV, ligt de functie natuurlijk anders dan in een zithoek met een centrale eettafel. Toch moet een dergelijke zithoek vaak ook aan beide eisen voldoen. Bij een open haard bijvoorbeeld is vaak de aandacht op een niet centraal punt gericht, maar op de aanwijsbare punt namelijk de haard. Meubelen staan hier dan omheen, en vaak is het hierbij gemakkelijk om mobiele zitplaatsen te creëren. Door verschuifbare meubelen te gebruiken kan je de hoek dusdanig veranderen dat het centrale punt in het midden van de hoek komt te liggen, zodat het een sociaal gezelligere hoek wordt.