Een goede meubelopstelling komt niet zomaar tot stand

Nee, er moet eerst goed over na gedacht worden voordat meubelen worden gekocht. Voorkom dat je interieur een verkeerd beeld geeft aan de woning, en maak een weloverwogen meubelplan.

Meubelopstelling

Vaak denkt men dat een meubelopstelling door een aantal vaste punten wordt bepaald. De benadering is dan analyserend en amper emotioneel. Toch is een opstelling een kwestie van intuïte en een brok emotie. Vergelijk maar eens een zithoek in de zomer en in de winter. In de eerste situatie zal het uitzicht soms bepalend zijn en in het tweede geval wordt misschien een open haard het centrum. In één vertrek kan een situatie steeds veranderen. Toch zijn er wel enkele benaderingen.

Maten

Een zithoek wordt natuurlijk technisch bepaald door een aantal standaard maten. Zo heeft de ruimte van het vertrek een bepaalde maat, maar ook de meubelen hebben vastgestelde maten. Een echt meubel plan staat echter los van deze maten, omdat de menselijke maat hierin een grotere rol speelt.

Een doorgangsruimte wordt bepaald door de functie ervan. Een doorgang voor bijvoorbeeld een gang of deur, moet minimaal 60 tot 90 centimeter zijn. Een ingang van een douche hoeft dan weer minder breed te zijn, zo ongeveer 50 tot 55 centimeter. Een minimummaat geeft weliswaar een beperking, maar men kan bij een douche-ingang best iets draaiend passeren. Een doorloop tussen twee banken is ook weer een andere afmeting. Als er tussen de twee banken ongeveer 60 centimeter ruimte zit, moet dat voldoende zijn voor de doorloop. Ook de zitruimte heeft een minimale maat, zo neemt één persoon zeker wel 60 tot 70 centimeter in beslag. Houd er dus rekening mee met een bank voor 3 personen, dat er voldoende zitruimte is voor elk persoon. De maten bepalen voor een belangrijk gedeelte een opstelling. Natuurlijk is ook het aantal meubelstukken bepalend. Het is niet zo dat er een ongelimiteerd aantal meubelstukken bijgeschoven kan worden. De gebruikers zitten dan te ver van elkaar vandaan, en de menselijke maat is verdwenen. Het sociale en intermenselijk contact verdwijnt volledig.

Spanning en ritme

Een ander belangrijk element is de diagonale lijn. Hierdoor zijn een aantal bijzondere optische veranderingen mogelijk. Verschillende hoogten van bijvoorbeeld een wandmeubel kan een soort spanning geven. Dit kan doorslaan naar onrustig. Helaas is hier geen regel voor van toepassing, het is meer een kwestie van smaak en gevoel. Het tegenovergestelde van spanning is rust. Rust kan worden bereikt door ritme aan een interieur toe te voegen. Met ritme wordt een herhaling van elementen bedoeld. Dit kan zowel met bouwkundige als losse interieur elementen. Bij bouwkundige elementen kun je denken aan een raampartij die zich herhaald in een andere aangrenzende muur, of nissen in de muur die zich herhalen. Bij losse interieur elementen kun je denken aan ritmische schikking van meubelen, schilderijen of andere attributen.

Symmetrie en harmonie

Onder symmetrie wordt onderlinge verwisselbaarheid bedoeld, zonder dat de waarde verandert. Symmetrie geeft het interieur rust en een harmonische uitstraling. Zorg niet alleen voor symmetrie in de vensterbank, maar laat steeds weer dezelfde kleuren en vormen terugkomen in de inrichting van je woonkamer.

Twee tegenstellingen in harmonie kunnen worden samen gevat als mobiel en statisch. In een kamer kan voor allebei worden gekozen, hoewel een mobiele inrichting veel eenvoudiger te veranderen is. Een mobiele inrichting is bijvoorbeeld een zithoek waarbij er verschillende losse meubelen bij elkaar staan, die gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Bij een statische inrichting neigt het geheel vaak naar een kantoor-achtige situatie.

Middelpunt

Bij het ontwerpen van een meubelopstelling moet natuurlijk ook worden bepaald waar het centrum komt te liggen. Bij een eenvoudig zitje in een serre kan alleen een gemakkelijke stoel en een bijzzettafeltje al voldoende zijn. Daarentegen is bij een open haard een aanwijsbaar punt te bepalen, de haard zelf. Dit geld natuurlijk ook voor de televisie, en dit kan soms best een groot probleem zijn. Bij een open haard gecombineerd met een TV, ligt de functie natuurlijk anders dan in een zithoek met een centrale eettafel. Toch moet een dergelijke zithoek vaak ook aan beide eisen voldoen. Bij een open haard bijvoorbeeld is vaak de aandacht op een niet centraal punt gericht, maar op de aanwijsbare punt namelijk de haard. Meubelen staan hier dan omheen, en vaak is het hierbij gemakkelijk om mobiele zitplaatsen te creëren. Door verschuifbare meubelen te gebruiken kan je de hoek dusdanig veranderen dat het centrale punt in het midden van de hoek komt te liggen, zodat het een sociaal gezelligere hoek wordt.
© 2011 - 2024 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bereken je machtsfuncties?Wat zijn machtfuncties? Machtfuncties zijn functies in de wiskunde die bekend worden geacht voor het centraal eindexamen…
Maattabel schoenen: Europese, Engelse en Amerikaanse matenMaattabel schoenen: Europese, Engelse en Amerikaanse matenWanneer je schoenen wilt aanschaffen via internet, maar deze hebben andere maten, is het handig om te weten welke schoen…
Jive, uit AmerikaHet is een swingende dans, met de nadruk op snelheid, uitleven en swingende muziek. Tijdens wedstrijden wordt de jive al…
Ruimte in interieur is belangrijk maar wordt vaak onderschatHet is een zeer essentieel onderdeel in het interieur, zoals ook materialen, vormen en kleuren een ruimte een bepaalde s…

Huisinrichting of nieuwbouw, gebruik Google SketchUpHuisinrichting of nieuwbouw, gebruik Google SketchUpDe bouw en/of inrichting van een huis is niet zomaar iets. Het kost tijd, geld en je zit er waarschijnlijk de komende vi…
Huis veilig maken voor je kindHuis veilig maken voor je kindKleine kinderen in huis gaan graag op onderzoek uit en kunnen gevaren nog niet inschatten. Jaarlijks gebeuren er dan ook…
Shannach (20 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.